Δες γιατί χρειάζεται να μεταθέσεις την απόλαυση του καφέ για λίγο αργότερα

Ναι, το ξέρω. Ο καφές είναι αυτό που χρειάζεται για να ανοίξεις τα μάτια σου, να τονωθείς, να επικοινωνήσεις, να περπατήσεις, να εργαστείς. Ο καφές μπορεί να έχει όλες αυτές τις… μαγικές ιδιότητες όμως ο οργανισμός σου θέλει μια μικρή χάρη.
Θα του την κάνεις;

Αν μετρήσεις πόσες ημέρες μέσα σε έναν χρόνο αρχίζουν με μια ή και περισσότερες γουλιές καφέ, θα τρομάξεις.
Ακόμη και αν ξεκινούσες την ημέρα τρώγοντας ένα βιολογικό πεντανόστιμο μήλο, για παράδειγμα, καλό θα ήταν να αλλάξεις συνήθεια για λίγο καιρό.

Το National Centre for Biotechnology Information, εξέτασε την επίπτωση που έχει ο καφές -ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ- στο άδειο, κυρίως, στομάχι σου.
Είσαι έτοιμος να μάθεις;

Αποδείχτηκε ότι η πρωινή απόλαυση ενός καφέ αυξάνει τα γαστρικά υγρά προκαλώντας συμπτώματα όπως φούσκωμα στην κοιλιά, αέρια στο έντερο, δυσπεψία και καούρες στο στομάχι.

 

Συμπτώματα που γίνονται ακόμα πιο έντονα όταν ταλαιπωρείσαι από λιγότερο ή περισσότερο επίπονα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.

-Ανεβαίνει και η πίεση καθώς ο καφές πιέζει την καρδιά να λειτουργήσει πιο έντονα. Νευρικότητα, τρέμουλο, κόπωση αλλά και αλλαγές της διάθεσης έρχονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

-Το να είναι η καφεΐνη το πρώτο που λαμβάνει ο οργανισμός σου μετά από τον ύπνο,
ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, που έτσι κι αλλιώς είναι αρκετά υψηλή οκτώ με εννέα το πρωί,
ώστε να είναι σίγουρο ότι θα ξυπνήσεις.

Έτσι, πίνοντας καφέ νωρίτερα είναι σαν να σκυρώνεις αυτή τη φυσική διαδικασία, για την οποία είσαι τέλεια προγραμματισμένος, και έτσι ο οργανισμός βασίζεται πλέον στον καφέ για να ξυπνήσει δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι ο καφές δεν σου κάνει τίποτα κακό και ότι δεν επηρεάζει με κανέναν από τους παραπάνω τρόπους τον δικό σου οργανισμό. Σκέψου όμως ότι ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε μια κατάσταση που δεν του αρέσει. Απλά, κάποια στιγμή δεν αντέχει άλλο να καταπιέζεται και παρουσιάζει μικρότερες ή πιο σοβαρές ασθένειες.

Η λύση είναι μια. Ίσως και δυο…

Αν πριν πιεις καφέ σου,  φας ένα ελαφρύ τουλάχιστον πρωινό, όπως βρώμη, ψωμί ολικής με ταχίνι ή ό,τι άλλο χωρίς ζάχαρη θέλεις, δε θα τρελαθεί ο οργανισμός σου τόσο πολύ από την καφεΐνη. Οπότε γιατί να μην αλλάξεις μια συνήθεια από σήμερα κιόλας;

Η άλλη λύση είναι να μην πιεις καφέ για ένα διάστημα. Δεν είναι δύσκολο. Σου δίνω τον λόγο μου γι΄αυτό. Και για να πάρεις μια ιδέα, πατώντας εδώ μπορείς να διαβάσεις και την εμπειρία της Δήμητρας που έκοψε τον καφέ. Γιατί το έκανε, πώς αισθάνθηκε πώς το κατάφερε, παιδεύτηκε;

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.