Το να πίνεις νερό είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις για να περιποιηθείς το δέρμα, τα όργανα, το νευρικό σου σύστημα και τον οργανισμό στο σύνολο του. Όμως είναι ασφαλές να πίνεις από το δικό σου μπουκάλι την επόμενη ημέρα, νερό της προηγούμενης;
Μάθε τη συγκεκριμένη, και κάποιες ακόμα χρήσιμες πληροφορίες που ίσως δεν είχες σκεφθείς μέχρι τώρα.
-Ας ξεκινήσουμε από το μπουκάλι. Καλό είναι όταν θέλεις να πίνεις περισσότερο νερό, να χρησιμοποιείς κάποιο μπουκάλι και όχι χάρτινα ή πλαστικά ποτηράκια.
-Το να χρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια μεγάλα ή μικρά, δεν ενδείκνυται καθώς υπάρχει έξτρα επιβάρυνση στο περιβάλλον -ακόμα κι αν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα- ενώ υπάρχουν και κάποια θέματα με το ΒPA που υπάρχει σε κάθε τι πλαστικό.
Οπότε, η καλύτερη λύση είναι ένα γυάλινο μπουκάλι
ή ένα BPA free μπουκάλι.
-Εννοείται ότι χρειάζεται να πλένεις συχνά τόσο το μπουκάλι, όσο και το καπάκι στο οποίο συγκεντρώνονται αρκετά μικρόβια ακόμα και μούχλα, χωρίς να σε ρωτήσουν.
Αυτό που κάνω εγώ συχνά είναι να πλένω το γυάλινο μπουκάλι μου στο πλυντήριο πιάτων, ενώ στο καπάκι του βάζω αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ με νερό και το αφήνω για κάποια ώρα πριν το πλύνω.
Είναι ΟΚ να πίνεις χθεσινό νερό από το μπουκάλι σου;
-Όπως μπορείς να φανταστείς δεν είναι ό,τι καλύτερο, όμως οι ειδικοί λένε ότι τελικά δεν είναι και απαγορευτικό.
Δηλαδή, αν δεν έχει εκτεθεί σε ήλιο ή μεγάλη θερμοκρασία το μπουκάλι, το νερό παραμένει ασφαλές για να το πιεις. Ναι, περιέχει μικρόβια από τη χθεσινή ημέρα, αλλά είναι μικρόβια από το δικό σου στόμα, οπότε δεν πειράζει.
-Ασφαλώς και χρειάζεται προσοχή τις ημέρες που είσαι άρρωστη με κάποια ίωση. Τότε είναι απαραίτητο να πλένεις το μπουκάλι σου -όπως και τα κραγιόν σου- σχολαστικά κάθε μα κάθε ημέρα ώστε να μην πηγαίνουν τα μικρόβια aller e tour από το μπουκάλι στον οργανισμό σου.
-Όταν έπινα μόνο εμφιαλωμένο νερό, σχεδόν ποτέ δεν έπινα νερό από την προηγούμενη ημέρα καθώς έβρισκα αλλοιωμένη τη γεύση του. Μπορεί να ήταν και ιδέα μου αλλά τα δικά μου βακτήρια σε συνδυασμό με τα βακτήρια του πολυταξιδεμένου εμφιαλωμένου, έκαναν τη γεύση παράξενη, οπότε δεν το προτιμούσα. Γενικά, αν κάτι σου φαίνεται περίεργο στη γεύση, μην συνεχίσεις να πίνεις.
-Το πρόβλημά προκύπτει αν μοιράζεσαι το μπουκάλι σου με κάποιον άλλον. Αν συμβεί μια φορά, και αυτό έχει συμβεί σε όλους μας, δεν πειράζει. Έχουμε αντιμετωπίσει χειρότερα βακτήρια από αυτά. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε τη χρήση ενός μπουκαλιού με οποιονδήποτε. Μερικά πράγματα χρειάζεται να τα κρατάμε για τον εαυτό μας και μόνο.
-Υπάρχει θέμα αν το στόμιο του μπουκαλιού έρχεται σε επαφή με τα δάχτυλα ή με τα χέρια σου. Τα μικρόβια που υπάρχουν στα δάχτυλα μεταφέρονται πολύ εύκολα στο στόμα και από εκεί στον οργανισμό, οπότε λίγη σχολαστικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιβάλεται.
-Ακόμα και αν μείνει για λίγο το μπουκάλι χωρίς καπάκι, πάλι δεν υπάρχει θέμα. Απλά μαζί με το νερό θα καταπιείς και περισσότερη… σκόνη.
-Προσοχή χρειάζονται και οι κοινόχρηστοι ψύκτες. Αν γεμίζεις το μπουκάλι σου από αυτούς φρόντισε να μην έρχεται σε επαφή το στόμιο του με το στόμιο του μπουκαλιού σου. Μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποιοι γεμίζουν ο μπουκάλι τους, βεντουζώνοντας σχεδόν το μπουκάλι τους στην έξοδο του ψύκτη. Αν δεις κάτι να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλύτερα βρες μια άλλη… πηγή για να γεμίζεις το μπουκάλι σου.
από την Καίτη Φαρμάκη
