Τα φυτικά “γάλατα” αρχίζουν να μπαίνουν δυναμικά στη διατροφή μας. Και καλά κάνουν! Ανάμεσα τους είναι και το γάλα βρώμης. Το βρίσκεις παντού, αν θέλεις να το φτιάξεις παρασκευάζεται εύκολα, κοστίζει ελάχιστα και είναι πλούσιο σε γεύση. Τι χρειάζεται όμως να προσέξεις;
Και bonus, μάθε να φτιάχνεις στο σπίτι γάλα βρώμης σε 2 λεπτά!
Το γάλα βρώμης μοιάζει να είναι το νέο όπλο της υγιεινής διατροφής. Όλο και περισσότερα cafés στο Λονδίνο αλλά και σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο φτιάχνουν lattes, smoothies, matcha latte με αυτό. Το προτιμούν καθώς έχει κάπως ουδέτερη γεύση, γιατί αναμιγνύεται εύκολα και γιατί, αν και πλούσιο σε υφή, δε βαραίνει το κάθε ρόφημα.
Είναι πανεύκολο να το φτιάξεις μόνη στο σπίτι.
Σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά γάλατα η βρώμη δε χρειάζεται απαραίτητα μούλιασμα ενώ σαν βασικό συστατικό κοστίζει ελάχιστα, ειδικά σε σχέση με τα αμύγδαλα ή τα φουντούκια από τα οποία φτιάχνουμε νόστιμα και θρεπτικά αλλά περισσότερο ακριβά, φυτικά γάλατα.
Βάζοντας μια μεγάλη κούπα βρώμης, θα έχεις τόσο γάλα βρώμης που θα σου φτάσει για τρεις περίπου ημέρες. Δες το video παρακάτω.
Υπάρχουν δυο πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις: Το γάλα βρώμης έχει περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες από το γάλα αμυγδάλου, είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες και είναι soya, dairy, nuts, gluten free.
Αν έχεις θέμα με κοιλιοκάκη, καλό είναι να ξεκινήσεις με μικρή ποσότητα γάλα βρώμης για να δεις πώς αντιδρά ο οργανισμός σου σε αυτό.
Η συνταγή
- 1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
- 3 κούπες νερό (φιλτραρισμένο αν μπορείς)
- Ελάχιστο αλάτι
- Λίγο εκχύλισμα βανίλιας προαιρετικά
- Αν το θέλεις κάπως γλυκό μπορείς να προσθέσεις δυο χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι.
Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, στο μπλέντερ χειρός ή στο πολυκοπτικό και χτύπησε τα καλά.
Βάλε το μείγμα που θα προκύψει σε ένα λεπτό σουρωτήρι, καθαρή πετσέτα ή διπλό-τριπλό τούλι και πίεσε το για να βγει το υγρό του.
Συγχαρητήρια! Μόλις έφτιαξες το πρώτο σου γάλα βρώμης!
Το γάλα βρώμης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μια εβδομάδα περίπου αλλά καλό είναι να το καταναλώσεις μέσα σε τρεις ημέρες.
Το μείγμα που θα περισσέψει αφού φτιάξεις το γάλα βρώμης, μπορείς να το προσθέσεις σε ψωμί ή κέικ που θα κάνεις.
Μπορείς να το προσθέσεις στον καφέ, στο matcha, στο κακάο ή στο ρόφημα σου.
Μπορείς να το βάλεις στο πρωινό σου με νιφάδες βρώμης, με all bran χωρίς ίχνος ζάχαρης (ναι, θα βρεις στα βιολογικά) ή με ό,τι άλλο θέλεις,
Δες το video για το πώς μπορείς να φτιάξεις το γάλα βρώμης εύκολα και γρήγορα. Στο video, μουλιάζει τις νιφάδες βρώμης αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς να το κάνεις και απευθείας.
Καλή επιτυχία, καλή απόλαυση και κυρίως καλή θρέψη!
από την Καίτη Φαρμάκη
