Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν είσαι 6 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη
Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσένα να κοιτάς την οθόνη μπροστά σου περισσότερο από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλον γύρω σου.
Όμως τι συμβαίνει στα μάτια, τον εγκέφαλο αλλά και στη διάθεση σου όταν δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της;
Ο μέσος αμερικανός περνάει επτά ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του στη δουλειά. Σε αυτές, τις ήδη πολλές ώρες, προστίθενται και τέσσερις ακόμα ώρες που περνάει μπροστά σε μια οθόνη κάθε είδους- κινητό, τηλεόραση, τάμπλετ- στον ελεύθερο χρόνο του.
Αν και οι έρευνες για τις επιπτώσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, καθώς το φαινόμενο είναι σχετικά καινούργιο, υπάρχουν ήδη κάποια συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στο σώμα σου.
Αχ, μάτια μου…
Οι περισσότεροι κουράζουμε υπερβολικά τα μάτια μας με το να είμαστε τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Έτσι έχουμε πόνο, ερεθισμό, θολή όραση, ακόμα και θέματα στον λαιμό και τον αυχένα.
Οι οφθαλμίατροι σταθερά συμβουλεύουν κάθε μισή ώρα να παίρνεις τα μάτια σου από τον υπολογιστή και να κοιτάζεις κάπου μακριά. Όσο πιο μακριά τόσο περισσότερο ξεκουράζονται τα μάτια σου.
Εσύ θα σε… τρελάνεις
-Μια νέα ασθένειες έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Αποκαλείται Ψηφιακή Άνοια και συνδέεται με άγχος, ακόμα και με κατάθλιψη.
-Σε έρευνα που έγινε σε φοιτητές σε 10 χώρες αποδείχτηκε ότι οι φοιτητές ένιωσαν αυξημένο στρες όταν χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες χωρίς το κινητό τους.
-Υπολογίστηκε ότι ο μέσος άνθρωπος τσεκάρει το κινητό του 150 φορές την ημέρα, ενώ στέλνει περισσότερα από 100 γραπτά μηνύματα καθημερινά.
-Αποδείχτηκε ότι η χρήση κινητού έχει σαφείς επιπτώσεις στο δεξί μέρος του εγκεφάλου και σε λειτουργίες όπως η βραχεία μνήμη, η προσοχή και η συγκέντρωση.
-Επιπλέον, όσοι έχουν μανία με κάποιο παιχνίδι παρουσιάζουν ατροφία σε μέρη του εγκεφάλου τους, επηρεάζοντας λειτουργίες όπως την οργανωτικότητα, τα αντανακλαστικά, τον προγραμματισμό, την ευχαρίστηση και τη συμπόνοια.
Δεν κοιμάσαι τώρα πια τα βράδια
Το μπλε φως που εκπέμπει κάθε οθόνη απορυθμίζει την παραγωγή της μελατονίνης σου, τον κιρκάδιο ρυθμό και το πόσο καλά θα ξυπνήσεις την επόμενη ημέρα το πρωί.
Συνιστάται να μην βρεθείς μπροστά σε οθόνη για τουλάχιστον για μια με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο προκειμένου να μπορέσεις να κοιμηθείς καλά.
Κόβονται τα social;
Όλο και περισσότεροι υποψιάζονται ότι οι οθόνες αλλά και η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους προκαλεί περισσότερο άγχος από ευχαρίστηση, γι’ αυτό και αποφασίζουν να διακόψουν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι αποφασίζουν να κάνουν αυτή την… αποτοξίνωση εμφανίζουν άμεσα πολύ καλύτερη διάθεση αλλά και ποιότητα ζωής.
από την Καίτη Φαρμάκη
