Τι κάνει μια vegan στην περίοδο της νηστείας; Juice Cleanse

Καιρό τώρα ήθελα να περάσω κάποιες ημέρες πίνοντας μόνο χυμούς. Με έναν… μαγικό τρόπο την προηγούμενη εβδομάδα όλα “έδεσαν” και έτσι ξεκίνησα το πείραμα μου.
Τι συνέβη στις 5 ημέρες που ήπια μόνο χυμούς;
Πόσο κόστισε; Πείνασα; Άντεξα; Γυμνάστηκα; Θα το ξαναέκανα;

Και ενώ το σκεφτόμουν καιρό, Παρασκευή βράδυ αποφασίζω ότι ήρθε η ώρα.
Από την επομένη θα ξεκινούσε η άδεια μου. Επιπλέον, θα έμενα μόνη στο σπίτι για μια εβδομάδα και το βασικότερο ήθελα να το δοκιμάσω να περάσω κάποιες ημέρες πίνοντας μόνο χυμούς για πρώτη φορά στη ζωή μου.

Οι πιο δυνατοί λόγοι για να το επιχειρήσω ήταν για να ξεκουραστεί το πεπτικό μου σύστημα και μια “αγριάδα” στο δέρμα μου.
Είμαι vegan και χρόνια τώρα δεν τρώω κάτι επιβαρυντικό ή επεξεργασμένο όμως τρώω αρκετά μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, το να ξεφορτωθώ ένα-δυο κιλάκια δεν μου φαινόταν και κακή τόσο ιδέα.

Μπαίνω στο site του Βαζάκι και στο site του Verve, βλέπω το πρόγραμμα χυμοθεραπείας που έχουν, βλέπω τις τιμές και λέω θα το σκεφτώ μέχρι αύριο. Μπαίνω και στο site του Joe Cros που έχει κάνει το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ Fat, Sick and Nearly Dead που είδα στο Netflix. Από το site του πήρα και κάποιες ιδέες για λαχανικο-χυμούς.

Την επόμενη ημέρα ξυπνάω αποφασισμένη να κάνω το πρόγραμμα της χυμοθεραπείας με χυμούς που θα έφτιαχνα στο σπίτι η ίδια.

Δεν συστήνω να το κάνει κάποιος μόνος του.

Εγώ, είμαι μια ειδική περίπτωση. Έχω ασχοληθεί πολύ και για πολλά χρόνια με θέματα διατροφής,

είμαι vegan, άρα έχω κάποιες λιγότερες τοξίνες να πετάξω

και έχω έναν καλό αποχυμωτή ήδη στο σπίτι.

Κατά καιρούς έχω μιλήσει διεξοδικά με τη Σταυρούλα Παπαδοπούλου από το Βαζάκι για τους χυμούς. Μάθε τι είπαμε πατώντας εδώ.
Έτσι, έχω μια καλή εικόνα για το πώς θα περάσω κάποιες ημέρες κάνοντας καλό στον οργανισμό μου και όχι βάζοντας τον να περάσει μια ταλαιπωρία δίχως νόημα.

Βασική αρχή μου ήταν να πίνω πράσινους χυμούς, δηλαδή χυμούς από λαχανικά.
Τα φρούτα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που γίνεται ακόμα υψηλότερος όταν τα καταναλώνεις ως χυμούς. Οπότε τα φρούτα είναι απλά το κάτι διαφορετικό στους χυμούς και όχι η βάση τους.

Η προετοιμασία

Το προηγούμενο βράδυ έφτιαξα την πράσινη λίστα.

Στο Πράσινο στην Πεντέλης, με τους αγαπημένους ανθρώπους του, πηγαίνω και αγοράζω όσα λαχανικά και φρούτα υπολογίζω ότι θα χρειαστώ.

Όλα βιολογικά καθώς με τους χυμούς τόσο τα καλά συστατικά όσο και τα επιβλαβή περνάνε πιο γρήγορα στο αίμα.

The Green List

 • Σέλερι
 • Αγγούρι
 • Μαρούλι
 • Λαχανίδα/Kale
 • Καρότα
 • Σπανάκι
 • Παντζάρι
 • Ξινόμηλα
 • Αχλάδια κρυστάλια
 • Ανανά
 • Τζίντζερ
 • Λεμόνια
Tο ψυγείο μου όπως ήταν το μεσημέρι Σαββάτου.

Τα superfoods

Στο σπίτι είχα ήδη:
Σιταρόχορτο, που γεμίζει τα κύτταρα με οξυγόνο
Σπιρουλίνα σε νιφάδες, δώρο του Μάκη
Πρωτεΐνη αρακά, σε περίπτωση που τη χρειαστώ.
Αμύγδαλα, όχι βιολογικά

Το Κόστος

Αν κάνεις μόνος αυτό το πρόγραμμα με όλα βιολογικά θα σου κοστίσει περίπου 6-7 ευρώ η κάθε ημέρα.

Βέβαια, μετά από κάθε χρήση θα πλένεις τόσο τον αποχυμωτή και το μπλέντερ, που θα κάνεις το αμυγδαλόγαλα, που θα φωνάζεις όχι άλλο πλύσιμοοοοοο…

Η εμπειρία

Δεν ξέρω πώς εξηγείται αλλά ορκίζομαι ότι δεν ένιωσα πείνα ούτε για ένα λεπτό.

Από την αρχή είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να το πάω χαλαρά. Δηλαδή, αν ήθελα να φάω κάτι θα το έτρωγα, αν πιεζόμουν θα σταματούσα, αν ξυπνούσα το πρωί και ήθελα να συνεχίσω θα συνέχιζα.
Με λίγα λόγια, άφησα τις μεγάλες αποφάσεις/δηλώσεις στην άκρη και ακολούθησα τον δρόμο της μικρότερης αντίστασης που περιγράφει ο Deepak Chopra.

Δεν πείνασα ίσως επειδή δεν είχα επιβαρυμένο πρόγραμμα.
Το στρες είναι αυτό που μας προκαλεί τις κρίσεις πείνας.

Επίσης, παίρνω μεγάλη χαρά κάθε φορά που γεύομαι κάτι υγιεινό. Είναι σαν να βλέπω το οξυγόνο και κυλάει στα κύτταρα μου και αυτά να τρελαίνονται από χαρά. Βίτσιο, λες; Μπορεί!

Φρόντιζα να μην πεινάω ανάμεσα στα χυμο-γεύματα μου. Νομίζω αυτό ήταν η καλύτερη στρατηγική. Κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, ανάλογα με την όρεξη μου, ο αποχυμωτής έπιανε φωτιά.

Τη δεύτερη ημέρα, την Κυριακή, είχα κανονίσει γεύμα στη μαμά μου με όλη την οικογένεια. Δεν μπορούσα να πάω με τον χυμό μου. Έτσι, έφαγα μια μικρή ποσότητα από υπέροχα κουκιά από το μποστάνι μας χωρίς κάτι άλλο, ψωμί κλπ, και το απογευματάκι επανήλθα στο χυμο-πρόγραμμα μου.

Με χυμούς και αμυγδαλόγαλα κύλησαν 4 ημέρες συνολικά καθώς και το πρωινό και το μεσημεριανό της πέμπτης ημέρας.

Το μεσημέρι της πέμπτης ημέρας είχα κανονίσει να δω τη βαφτιστήρα μου για να της δώσω τα πασχαλινά της δώρα. Και εκεί την πάτησα.  Άφησα πολλές ώρες να περάσουν χωρίς να πιω χυμό και ξεκίνησα να πεινάω. Βασικά, ξεκίνησα να λιγουρεύομαι φαγητάκι. Μόλις τελειώσαμε με τη βαφτιστήρα, πήρα αγκαζέ τη μαμά μου και πήγα στο Yi/Γη στη Γλυφάδα όπου έφαγα το πρώτο μου vegan και εν μέρει raw γεύμα. Και ήταν υπέροχο.

Οι χυμοί που έφτιαξα 

Έπινα τρεις ή τέσσερις χυμούς την ημέρα των 500 ml από

 • Σέλερι
 • Καρότο
 • Σπανάκι
 • Πράσινο μήλο
 • Τζίντζερ
 • Λεμόνι (είτε σταγόνες, είτε ολόκληρο στον αποχυμωτή)
 • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

ή

 • Σέλερι
 • Μαρούλι
 • Αχλάδι ή ανανά
 • Αγγούρι
 • Παντζάρι
 • Σπανάκι (είχα αρκετό από το μποστάνι μας)
 • Πιπεριά
Έτσι έβγαινε ο χυμός στον αποχυμωτή! Ναι, είναι ασχημούλης αλλά είναι ακαταμάχητα γοητευτικός. χιχι

Δεν γράφω ποσότητες γιατί ο καθένας ρυθμίζει τι βάζει ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του.

Συνήθως έβαζα από πάνω νιφάδες σπιρουλίνας
ή
μέσα στον χυμό σιταρόχορτο για ακόμα περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό.

Η σπιρουλίνα, που λέγαμε, και το επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι

Το smoothie

Ένα χυμο-γεύμα την ημέρα ήταν σμούθι με αμυγδαλόγαλα.
Δες εδώ τη δοκιμασμένη συνταγή για το πώς θα φτιάξεις αμυγδαλόγαλα στο σπίτι γρήγορα, εύκολα και οικονομικά.

Στο μπλέντερ ή στο μούλτι βάζω

 • Αμυγδαλόγαλα
 • Κακάο
 • Μισή μπανάνα
 • Maca

… και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ πηχτό για τα γούστα σου μπορείς να προσθέσεις νερό. Αλλιώς, πίνεις όπως είναι και χορταίνεις αρκετά.

Κάπως έτσι ήταν το υπερχορταστικό smoothie

Η άσκηση

Κάθε ημέρα περπατούσα περίπου 5 χιλιόμετρα ενώ δυο φορές έκανα hot yoga χωρίς να αισθανθώ αδυναμία, ζαλάδα, κούραση.

Η ζυγαριά

Η ζυγαριά έδειξε όντως μείον δυο κιλά μέσα σε αυτές τις πέντε ημέρες. Από τότε που σταμάτησα της χυμοθεραπεία δεν ξαναζυγίστηκα.

Όμως, όντως το rebound είναι ένα μεγάλο θέμα. Δηλαδή το να φας μαζεμένα όσα δεν έφαγες τις προηγούμενες ημέρες.
Η Μαριαντίνα από το Βαζάκι μου έλεγε ότι το μυαλό της δεν μπορούσε να συλλάβει ότι πίνει μόνο χυμούς και της ζητούσε φαγητό χωρίς να πεινάει πραγματικά.

Εγώ, τελειώνοντας από τις πέντε ημέρες ήθελα να φάω κάτι παραπάνω. Ευτυχώς κατάλαβα ότι ήταν απλά ένα παιχνίδι του μυαλού και το αγνόησα όσο μπόρεσα. Δηλαδή, έφαγα κάτι παραπάνω για να το… ηρεμήσω χωρίς όμως να ξεφύγω όσο θα ήθελα.

Η τουαλέτα

Ναι, είμαι σίγουρη ότι αναρωτιέσαι… Υπάρχουν δυο περιπτώσεις: Ο φίλος μου Μάκης, όταν επιχείρησε να κάνει μια αποτοξίνωση με χυμούς, επισκεπτόταν την τουαλέτα πολλές περισσότερες φορές από όσο συνήθιζε και μάλιστα με την αίσθηση του… κατεπείγοντος. Και ήταν φυσικό καθώς τρώει κάποιες… σαβουρίτσες παραπάνω.
Εγώ, από την άλλη, πήγαινα κανονικά στην τουαλέτα και λίγο περισσότερο αν υπολογίσεις ότι έπινα και αρκετά περισσότερο νερό.

Τελικά…

Το καλό είναι ότι θα το ξαναέκανα σίγουρα. Ίσως επειδή δεν ταλαιπωρήθηκα, δεν πείνασα, δεν πιέστηκα. Ήπια και περισσότερο νερό, κάτι που ήθελα και που προσπαθώ να το διατηρήσω. Επιπλέον, το δέρμα μου καθάρισε αρκετά σαν να είχα κάνει μια ωραία… μεσοθεραπεία.
Οπότε, γιατί να μην το επαναλάβω κάποια στιγμή μετά το καλοκαιράκι;

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα