Μα τι παρέα θα ήμασταν αν δεν μοιραζόμασταν τις συνταγές που φτιάχνουμε και που μας κάνουν να αναστενάζουμε από ευχαρίστηση!
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να φάμε to κουνουπίδι με έναν διαφορετικό τρόπο και, κυρίως, για να απολαύσουμε μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα πλούσια γεύση!
Τη συνταγή την έφτιαξε ο Πέτρος, ο σύζυγος της φίλης μου Αναστασίας και βέβαια η Αναστασία που ξέρει πόσο… vegan είμαι και πόσο αγαπώ το κουνουπίδι, μου την έστειλε άμεσα.
Ίσως να αναρωτιέσαι:
“μα γιατί να φάω κουνουπίδι όταν υπάρχουν τηγανητές πατάτες, μπέργκερς, μπράουνις, παγωτά και σάλτσες σε αυτή τη ζωή;
Μα γι΄ αυτό ακριβώς!
Όταν έχεις “μπουκώσει” από τοξίνες και πρόσθετα στη διατροφή σου, καλό είναι να δίνεις στον οργανισμό σου κάτι που τα κύτταρα σου θα το χαρούν επειδή θα τα θρέψει κανονικά!
- Επιπλέον, αν δεις το κουνουπίδι έχει ακριβώς το σχήμα και τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Με το κουνουπίδι ενισχύεται και η εγκεφαλική λειτουργία.
- Παράλληλα είναι ένα καταπληκτικά αντικαρκινικό λαχανικό,
- έχει μεγάλη περιεκτικότητα από βιταμίνη C,
- από φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο.
- Δεν έχει λιπαρά,
- έχει ελάχιστες θερμίδες
- και είναι μια θαυμάσια τροφή που ο οργανισμός σου την έχει ανάγκη είτε είσαι σε διατροφή είτε σε μια πιο χαλαρή περίοδο στη ζωή σου.
Η συνταγή του Πέτρου με κουνουπίδι, τόφου, αμύγδαλα και ελιές
Υλικά
- Ένα μέτριο σε μέγεθος κουνουπίδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 3 κ.σ. ελειόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κόκκοι από κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
- 1/2 κούπα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα σε νιφάδες
- 1/2 κούπα τόφου κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένες ελιές χωρίς το κουκούτσι τους
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- Χυμό από λεμόνι
- Φέτες λεμονιού και ανθό αλατιού για το γαρνίρισμα
Βήμα 1ο
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το κουνουπίδι κομμένο σε μικρά κομμάτια με το ελαιόλαδο και φρόντισε να πάει το ελαιόλαδο παντού.
- Αν θέλεις, μπορείς να βάλεις μαζί και το τόφου σε μικρά κομμάτια ώστε να πάρει περισσότερη γεύση.
- Πρόσθεσε το αλάτι, το πιπέρι και τις νιφάδες από κόκκινο πιπέρι, αν έχει βάλει, και ανακάτεψε απαλά για λίγο ακόμα.
- Αν θέλεις πιο πικάντικη γεύση, μπορείς να προσθέσεις σκόρδο σε κομμάτια, σκόνη ή σε πολτό.
- Άπλωσε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο ταψί και ψήσε το 25-30 λεπτά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος άνοιξε τον φούρνο και γύρισε τα κομμάτια ώστε να πάρουν και από την άλλη πλευρά ένα υπέροχο χρώμα και μια ακόμα πιο υπέροχη υφή καθώς θα ξεροψηθεί όσο σου αρέσει και όσο χρειάζεται.
Βήμα 2ο
- Όσο θα ψήνεται το κουνουπίδι, σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά βάλε για 4-5 λεπτά τις νιφάδες από τα αμύγδαλα και ανακάτευε συχνά μέχρι να πάρουν ωραίο καφέ χρώμα. Βγάλε από τη φωτιά.
- Αν δεν έχεις βάλει το τόφου στον φούρνο μαζί με το κουνουπίδι, στο ίδιο τηγάνι μπορείς να το αλατοπιπερώσεις, να του βάλεις λίγο λάδι και να το ψήσεις μέχρι να πάρει χρώμα.
Βήμα 3ο
Μόλις βγάλεις το κουνουπίδι από τον φούρνο, βάλε το σε ένα μεγάλο μπολ και ανάμιξε το με το τόφου, αν δεν το είχες βάλει μαζί με το κουνουπίδι στον φούρνο, τις ελιές, τη μισή ποσότητα από τα αμύγδαλα και τη μισή ποσότητα από τον μαϊντανό. Βάζεις το χυμό λεμόνι και αν θέλεις, εγώ το κάνω πάντα, βάζεις λίγο χοντρό αλάτι!
Στο σερβίρισμα, βάζεις από πάνω και τα υπόλοιπα αμύγδαλα, τον υπόλοιπο μαϊντανό και τις φέτες από λεμόνι.
Καλή όρεξη, a new lifers!!!
Καίτη Φαρμάκη
Ευχαριστώ την Αναστασiα Αναγνωστάτου και το Falafeladiko (πάτησε εδώ για λεπτομέρειες), με τα νοστιμότερα falafel της πόλης!
