Είτε έχεις φάει υπέροχα κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε όχι, μόλις έρθει το βραδάκι το μόνο που θέλεις είναι να ΦΑΣ. Ό,τι βρεις μπροστά σου και ό,τι βρεις κρυμμένο. Και τότε κάνεις την επιλογή σου: είτε πηγαίνεις στο κρεβάτι υπερήφανος και πεινασμένος, είτε πηγαίνεις παρέα με τις τύψεις και τον πληγωμένο… μεταβολισμό σου. Τελικά είναι τόσο κακό το να τρως μετά τις 8 το βράδυ; Τι λένε οι διαιτολόγοι; Μάθε και για το ρολόι του σώματος, και εκμεταλλεύσου το.
Οι έρευνες είναι αντιφατικές. Κάποιες υποστηρίζουν ότι το βραδινό φαγητό ακόμα κι αν είναι σωστό με μετρημένο, είναι απαγορευτικό μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα, ενώ κάποιες άλλες υποστηρίζουν ότι όταν φας το βράδυ σωστά, δε θα ξαναπεινάσεις μέχρι να κοιμηθείς και θα σου είναι πιο εύκολο το να φας σωστά και την επόμενη ημέρα.
Το σίγουρο είναι ότι καμία έρευνα δε θέλει το βράδυ να φας το φαγητό σου και το παγωτό σου μαζί με το αναψυκτικό σου και μετά να κοιμηθείς και στον καναπέ με ανοιχτό το στόμα και την τηλεόραση.
Τί λένε οι διαιτολόγοι
Οι διαιτολόγοι λένε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που να είναι η καλύτερη για το δείπνο για όλους. Κάποιος μπορεί να ξυπνάει στις 5 το πρωί, άρα μπορεί να τρώει το βραδινό του στις 7 το απόγευμα για να κοιμηθεί στις 10.
Το σίγουρο είναι ότι η πιο σωστή στιγμή για να φας, είναι τρεις ώρες πριν πας στο κρεβάτι. Οπότε, δες το πρόγραμμα σου και μοίρασε τις ώρες του φαγητού σοφά.
Μόνο όταν πεινάς
Εάν πεινάς το σώμα σου ζητάει ενέργεια. Εάν δεν πεινάς και φας από ψυχολογικούς ή κοινωνικούς λόγους, τότε το σώμα θα αποθηκεύσει το λίπος καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή δε χρειάζεται καθόλου ενέργεια.
Διάβασε εδώ γιατί άλλο είναι πείνα και άλλο όρεξη
Ο μεταβολισμός που υποφέρει
Ναι, το να φας βράδυ, μπορεί να τρελάνει τον μεταβολισμό σου. Από τη μια χρειάζεται να δουλέψει και από την άλλη να κάνει πίσω καθώς είναι η ώρα για την ξεκούραση του.
Ένα σημάδι ότι δεν χρειαζόσουν καθόλου το βραδινό φαγητό που έφαγες, είναι να ξυπνήσεις κουρασμένος και με χάλια διάθεση το πρωί.
Οι τροφές που αξίζουν το όχι σου
Ψωμί, γλυκά και τηγανητά είναι απαγορευμένα όχι μόνο για το βραδινό σου αλλά και για οποιοδήποτε γεύμα. Αν φας πολλούς υδατάνθρακες και γλυκά, αυτοί θα μετατραπούν σε ζάχαρη και θα αποθηκευτούν σε λίπος.
Αν επιλέξεις ολικής άλεσης υδατάνθρακες τότε συνδύασε τους με πρωτεΐνη και λιπαρά ώστε να μεταβολιστούν σωστά.
Υπάρχει φαγητό και μετά το δείπνο;
Πολλές φορές τρως ένα ισορροπημένο δείπνο στη σωστή ώρα αλλά μετά από δυο ώρες η πείνα ξεκινάει να σε ταλαιπωρεί. Οι ξηροί καρποί, σε λογική ποσότητα π.χ. 10 αμύγδαλα μαζί με λίγη πρωτεΐνη, μπορούν να σε σώσουν. Μόνο φρόντισε μετά να έχεις μια ώρα περιθώριο πριν πας για ύπνο.
Διάβασε εδώ, τι να κάνεις για να μην πεινάς μετά το φαγητό
Ποιος πεινάει;
Όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τρως ακανόνιστα εξαιτίας των υποχρεώσεων και της δουλειάς, χάνεις την ικανότητα να ακούς το σώμα σου και τα καμπανάκια της… πείνας σου. Προσπάθησε, όσο απαιτητικό και να είναι το πρόγραμμα σου, να σέβεσαι το σώμα σου και τις ανάγκες του και να του προσφέρεις αυτό που χρειάζεται την κατάλληλη ώρα. Και τότε θα μπεις σχεδόν μαγικά σε πρόγραμμα και θα βρεις τον ρυθμό σου. Αυτό θα σου χαρίσει ενέργεια, υγεία και τελικά και τα σωστά κιλά για τον σωματότυπο σου.
Φάε σύμφωνα με το -αλάνθαστο- ρολόι του σώματος
Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική υπάρχουν οι ώρες που κάθε όργανο δουλεύει στα πιο δυνατά του και οι ώρες που ξεκουράζεται.
Είτε ξυπνάς στις 5 είτε στις 10 το πρωί, το βιολογικό σου ρολόι θα επιλέγει να συντονίζεται με το σύμπαν και όχι με το δικό σου πρόγραμμα. Άρα αυτές οι ώρες ισχύουν για όλους. Αν δεν το σεβαστείς, συγκεκριμένα όργανα θα εξουθενωθούν και αργά ή γρήγορα θα παρουσιάσουν προβλήματα.
- Το στομάχι θέλει ξεκούραση, άρα όχι φαγητό, ανάμεσα στις 19:00 – 21:00
- Η σπλήνα και το πάγκρεας, που ευθύνονται για τους λεμφαδένες και την πέψη, ξεκουράζονται ανάμεσα στις 21:00 – 23:00. Άρα και αυτό το διάστημα δεν είναι κατάλληλο για φαγητό.
- Η καρδιά που στέλνει οξυγόνο παντού, δουλεύει στα καλύτερα της ανάμεσα σε 23:00 – 01:00. Άρα γιατί να της πάρεις το αίμα και να το εξκλωβίσεις στο στομάχι για την πέψη;
- Το συκώτι που αποτοξινώνει και ανανεώνει τα κύτταρα μας, δουλεύει φουλ 01: 00 – 03: 00 το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά αυτές τις ώρες είναι απαραίτητο μόνο να κοιμόμαστε. Δε χρειάζεται ούτε να τρώμε, ούτε να διασκεδάζουμε, γιατί και αυτό θεωρείται κούραση, σε μόνιμη βάση. Το να τρώμε, να πίνουμε ή να είμαστε με γεμάτο στομάχι εκείνες τις ώρες, θα αποδυναμώσει το συκώτι μας που κάνει μια από τις πιο… βαριές δουλειές στον οργανισμό.
