Το ανακάλυψα τυχαία και το αγάπησα ακαριαία. Το mala είναι το κομποσκίνι με 108 χάντρες που χρησιμοποιούν σε βουδιστικές και ινδουιστικές θρησκείες στον διαλογισμό για να συγκεντρωθούν και να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την ανώτερη αλήθεια.

Τα mala είναι φτιαγμένα από διάφορα υλικά: από ξύλο βασιλικού, μάνγκο, σανδαλόξυλο, ημιπολύτιμους λίθους ή Rudraksha που είναι και τα δάκρυα του Σίβα.
Κάθε υλικό έχει και μια διαφορετική ιδιότητα που δίνει διαφορετική δόνηση σε αυτόν που κρατάει το mala.

Γιατί 108

Κάθε mala έχει 108 χάντρες και μια κεντρική.
Το 108 είναι ένας σημαντικός και ιερός αριθμός.
Τον βρίσκουμε στα ιερά κείμενα Upanishads,
στα 108 ιερά σημεία από από οποία περνάει η ενέργεια από το σώμα
και σε διάφορα φαινόμενα στη φύση.
Για παράδειγμα, τόσο ο Ήλιος όσο και η Σελήνη απέχουν 108 φορές τη διάμετρό τους από τη Γη.

Αν εξετάσεις τον κάθε ένα αριθμό του 108 ξεχωριστά θα δώσεις
το 1 για την Αρχή,
το 0 για την ολοκλήρωση ή την κενότητα
και το 8 για το Όλα, την αιωνιότητα και το άπειρο.

Η 109η χάντρα είναι η Guru. Guru σημαίνει η καθοδήγηση από το σκοτάδι στο Φως. Η Guru Mala είναι ξεχωριστή από τις 108 χάντρες η κεντρική mala από την οποία ξεκινάς, στην οποία ολοκληρώνεις ή από την οποία ξαναρχίζεις την προσευχή ή τον διαλογισμό σου.

Πώς χρησιμοποιείς το mala

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το χρησιμοποιήσεις. Είτε το κρατάς με το αριστερό χέρι και μετράς με το δεξί, είτε το κρατάς γύρω από την παλάμη σου στο δεξί χέρι και μετράς με τον αντίχειρα και τον μέσο. Καθώς ο δείκτης αντιπροσωπεύει το εγώ και το εγώ αντιστέκεται σε οτιδήποτε πέρα από την περιορισμένη λογική, καλό είναι να αποφεύγεις να μετράς με αυτόν. Η αυτοπραγμάτωση, που είναι και το ζητούμενο, υπάρχει πέρα από το εγώ.

Το mala εκτός από το να σε βοηθάει στο μέτρημα σε βοηθάει στο να μένεις συγκεντρωμένος στον διαλογισμό σου και να επιστρέφεις στη συγκέντρωση σου κάθε φορά που το μυαλό σου πετάγεται από τη μια σκέψη στην άλλη.

Μπορείς να δεις πώς na το χρησιμοποιείς καριβώς, σε αυτό το video.

Τι μπορείς να λες

Αν ξέρεις mantra μπορείς να επαναλαμβάνεις το mantra που είναι για εσένα.
Διαφορετικά μπορείς να το κάνεις περισσότερο απλά επαναλαμβάνοντας με θετικό, αλλά ήπιο, τρόπο αυτό που θέλεις να φέρεις στη ζωή σου.

Για αρχή μπορείς να ξεκινήσεις με κάποια από τις ακόλουθες φράσεις:

  • Είμαι ανοιχτή στην αφθονία του Σύμπαντος
  • Είμαι σε ειρήνη με ό,τι έγινε, με ό,τι γίνεται και με ό,τι θα γίνει
  • Κάθε ημέρα και με κάθε τρόπο είμαι όλο και καλύτερα
  • Είμαι αρκετή
  • Τα χρήματα ρέουν προς εμένα εύκολα και αβίαστα
  • Είμαι στο σημείο που χρειάζεται να είμαι αυτή τη στιγμή
  • Συγχωρώ εύκολα τον εαυτό μου και τους άλλους
  • Ελευθερώνω το παρελθόν για να προχωράω στο μέλλον με καθαρή πρόθεση
  • Έχω γύρω μου ανθρώπους που με κάνουν καλύτερη

Η Καίτη λέει:

Το δικό μου mala είναι ακριβώς το ίδιο όπως της κεντρικής φωτογραφίας. Είναι φτιαγμένο από ξύλο βασιλικού με έντονο πορτοκαλί σκοινί.

Κάθε φορά που κάνω μια διαδικασία που απαιτεί συγκέντρωση και μέτρημα, το mala μού δίνει όχι μόνο την ενέργεια αλλά και την αντοχή που χρειάζομαι.

 

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ολοκληρώσεις έναν κύκλο mantra, προσευχής ή οτιδήποτε. Το μυαλό μου μού λέει να τα παρατήσεις κάθε λεπτό, το σώμα μου δυασανασχετεί, σχεδόν πονάει. Όμως αυτή είναι μια διαδικασία ψυχής και γι’ αυτό μπορώ να συνεχίζω.

 

Το βρήκα σε ηλεκτρονικό κατάστημα και η τιμή του ήταν στα 20 ευρώ. Βεβαίως, μπορείς να το φτιάξεις και μόνη σου αν ασχολείσαι.

Σου εύχομαι καλή δύναμη και χρησιμοποίησε ό,τι μπορεί να σε βοηθήσει για να ξεπεράσεις το εγώ που σε χωρίζει από την αυτοπραγμάτωση σου άρα και τη ζωή όπως σου αξίζει να τη ζεις.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα