Pro Biota: υπέρ της ζωής! Τα προβιοτικά κάνουν μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον οργανισμό σου: βοηθούν στο να έχεις ένα υγιές και λειτουργικό έντερο. Όταν υπάρχει ισορροπία στο έντερο έχεις δυνατό ανοσοποιητικό, υγιές γαστρεντερικό σύστημα, ωραίο δέρμα ακόμα και καλή διάθεση.
Τι είναι τα προβιοτικά, σε ποιες τροφές υπάρχουν, πώς να διαλέξεις συμπλήρωμα και γιατί να τα βάλεις στη ζωή σου;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που θωρακίζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Η αντιβίωση, το άγχος, η κακή διατροφή και μια σειρά από παράγοντες διαταράσσουν την ισορροπία του εντέρου κάνοντας τη ζωή σου δύσκολη.

Τα προβιοτικά μπορείς να τα πάρεις είτε ως συμπλήρωμα διατροφής είτε να βάζοντας στη διατροφή σου συγκεκριμένα τρόφιμα. Σε περίπτωση που σε ταλαιπωρεί όμως κάτι σε πεπτικό, γυναικολογικό, δερματικό ή ουροποιητικό σύστημα,ακόμα και κάποια δυσανεξία καλό είναι να κάνεις μια “επίθεση” με προβιοτικά.

Πεπτικό σύστημα

Το να έχεις ένα υγιές πεπτικό σύστημα σημαίνει κάτι παραπάνω από το να μην ταλαιπωρείσαι από φούσκωμα ή αέρια.
Με την κατανάλωση προβιοτικών βοηθάς στο να μην εμφανιστούν ή και να μειωθούν οι φλεγμονές που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στο έντερο, όπως η νόσος του Κρον ή κολίτιδες.
Μην ξεχνάς ότι τα προβιοτικά είναι απαραίτητα κάθε, μα κάθε, φορά που παίρνεις αντιβίωση.

Ανοσοποιητικό

Το ξέρεις ότι το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σου εξαρτάται από την ισορροπία του εντέρου σου; Υπολογίζεται ότι το 80% της ικανότητας του οργανισμού να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ασθένεια εξαρτάται από την κατάσταση του εντέρου. Όσο περισσότερα καλά βακτήρια υπάρχουν στο έντερο τόσο λιγότερο προσβάλεσαι από αρρώστιες ενώ αν αρρωστήσεις τις αντιμετωπίζεις και τις ξεπερνάς πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

Γυναικολογικό

Υπάρχει ένα ολόκληρο… οικοσύστημα που διατηρεί μια υγιή ισορροπία στον κόλπο. Όταν υπάρχει ισορροπία και ένα δυνατό ph κανένας μύκητας και κανένας βλαβερός μικροοργανισμός δεν μπορεί να προκαλέσει κάποια μυκητίαση ή ασθένεια. Τα αντισυλληπτικά, τα σπερματοκτόνα και η αντιβίωση μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.
Τα προβιοτικά κάνουν το δικό τους θαύμα κρατώντας το ph του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος δυνατό και απρόσβλητο από κάθε εχθρό. Αν παρουσιάζεις συχνά μυκητιάσεις οι λακτοβάκιλλοι είναι ένα κατάλληλο συμπλήρωμα για να γίνεις καλά άμεσα.

Δέρμα

Το δέρμα δείχνει πάντα την κατάσταση του οργανισμού και του εντέρου. Αν ταλαιπωρείσαι από έκζεμα, ακμή ή ψωρίαση, το να φέρεις την υγεία και την ισορροπία στο έντερο σου είναι ουσιώδες για να ξεπεράσεις ό,τι δερματικό σε ταλαιπωρεί. Επιπλέον, τα προβιοτικά βοηθούν πολύ στο να μη γίνουν αυτού του είδους τα προβλήματα χρόνια.

Πνευματική κατάσταση

Έχεις ακούσει για το “gut feeling”; Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο έντερο και στον εγκέφαλο. Το άγχος, η πίεση, η αγωνία, η αδύναμη μνήμη, οι αρνητικές σκέψεις, η θλίψη και η κατάθλιψη εξαρτώνται από την κατάσταση του εντέρου και από τη σύνδεση του με τον εγκέφαλο.

Συμπληρώματα

Μπορείς να πάρεις τα προβιοτικά ως συμπλήρωμα. Υπάρχουν σε κάψουλες, ταμπλέτες, σκόνη. Αναλόγως με το θέμα που σε απασχολεί θα πάρεις και το ανάλογο. Γι’ αυτό και είναι καλό να πάρεις τη συμβουλή ενός ειδικού. Αν, για παράδειγμα, έχεις κολπική μυκητίαση οι λακτοβάκιλλοι είναι οι πιο κατάλληλοι.

Καθώς τα προβιοτικά περνάνε μέσα από το όξινο περιβάλλον του στομάχου, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι το συμπλήρωμα που θα πάρεις θα… αντέξει ώστε να φτάσει στο έντερο.

Τροφές

Το να βάλεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι ό,τι καλύτερο. Το κεφίρ είναι μια θαυμάσια τροφή όπως και οι πίκλες, το ξινολάχανο και κάθε είδους από τουρσί. Μπορείς να βάλεις tempeh, miso -πάστα τουρσί φασολιών σόγιας-, kimchi και tamari στη διατροφή σου (τα βρίσκεις όλα σε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα). Επίσης, δοκίμασε το τσάι Kombucha. Μπορείς να το αγοράσεις ή και να το φτιάξεις στο σπίτι σου.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα