Πολλοί είμαστε στη φάση της αναζήτησης και κάποιοι είμαστε και στη φάση της λήψης αποφάσεων. Στο “Το βιβλίο των αποφάσεων”, που διαβάζεται “νεράκι”, μαθαίνεις 50 μοντέλα στρατηγικής σκέψης για να μπορέσεις να γίνεις ειδικός στη λήψη της σωστής απόφασης.
Εδώ, η τακτική της διαισθητικής απόφασης που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η θεωρία της ασυνείδητης σκέψης

Πώς θα μάθετε να αποφασίζετε διαισθητικά

Συνήθως πιστεύουμε πως οι καλές αποφάσεις είναι αποτέλεσμα προσεκτικής στάθμισης. Και όταν τα πράγματα είναι σχετικά απλά, αυτό πράγματι ισχύει. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να προσπαθείτε να σταθμίσετε με ψυχραιμία τα υπέρ και τα κατά. Στις σύνθετες αποφάσεις, αντίθετα, όπου δεν υπάρχει καμία εμφανώς σωστή λύση, αξίζει τον κόπο να σταματήσετε να σκέφτεστε για λίγο. Διότι, παραδόξως, όσο περισσότερα επιχειρήματα και πληροφορίες συγκεντρώνετε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα κινηθείτε εάν στη συνέχεια ενεργήσετε διαισθητικά. Και ο λόγος είναι ότι το ασυνείδητο μπορεί να διατηρεί καλύτερα την εποπτεία μεγάλων όγκων δεδομένων.
Αλλά πώς κλείνει κάποιος τον διακόπτη της λογικής του; Ο ψυχολόγος Γκέρντ Γκίκερενστερ συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε το ακόλουθο, απλοϊκό εκ πρώτης -και μόνον- όψεως κόλπο: Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε μεταξύ δύο επιλογών, στρίψτε ένα νόμισμα. Όσο βρίσκεται ακόμα στον αέρα, προσπαθήστε να διαισθανθείτε ποια όψη θα είναι από πάνω. Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε με ποια όψη προσγειώθηκε τελικά.
Με δυο λόγια, το ζήτημα είναι να αφήσετε στην άκρη τις αβέβαιες σταθμίσεις και να δημιουργήσετε ένα είδος απευθείας επαφής με τις βαθύτερες επιθυμίες και εμπειρίες σας.

Η διαίσθηση είναι γνώση, την οποία νιώθουμε ότι έχουμε αλλά δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε.

“Το βιβλίο των αποφάσεων 50 μοντέλα στρατηγικής σκέψης”

των Mikael Krogerus & Roman Tshappeler
κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα
και μπορείς να το βρεις πατώντας ΕΔΩ!

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.