Μαμά, πεινάω

Φαντάζομαι ότι ακόμη και η βασίλισσα της Αγγλίας που της φτιάχνουν το πρόγραμμα τρείς γραμματείς, δυο διαιτολόγοι και έξη μάγειρες, έχει παραλείψει κάποια γεύματα της . Πόσο μάλλον εσύ κι εγώ που έχουμε να κάνουμε χίλιες δουλειές μέσα σε 24 ώρες. Κάποιες ημέρες δεν υπάρχει χρόνος για ύπνο, για ξεκούραση ή για φαγητό. Τι συμβαίνει όμως όταν παραλείπεις γεύματα; Τί αισθάνεσαι; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τα νεύρα που φέρνει η πείνα ή απλά φταίει που δεν τα έχεις παρατήσει όλα για γίνεις βασιλιάς ή βασίλισσα;

Ο γενικός κανόνας λέει να τρώς κάθε τρείς ώρες

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, έτσι εσύ μπορεί να χρειάζεσαι φαγητό κάθε 2 ή κάθε 4 ώρες. Όμως οι 3 ώρες είναι ο μέσος όρος που ο οργανισμός χρειάζεται καύσιμα για να είσαι συγκεντρωμένος, με σταθερά επίπεδα ενέργειας και με σταθερό υγιές βάρος.
Δεν είναι ότι το σύστημα σου θα καταρρεύσει αν κάποια στιγμή παραλείψεις ένα γεύμα. Αλλά γιατί να υποστείς ένα στρες παραπάνω; Όμως το να παραλείπεις γεύματα συμβαίνει όντως περιστασιακά ή πιο συχνά από όσο θα ήθελες;
-Αδυναμία ή και υπερένταση, πονοκέφαλος και πόνος στο στομάχι μπορεί να είναι οι αρχικές επιπτώσεις από την παράλειψη ενός γεύματος.

Και τι θα συμβεί αν παραλείψω ένα γεύμα;

Το πιο πιθανό είναι ότι θα φας πολύ περισσότερο στο επόμενο γεύμα. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ο εγκέφαλος σου δεν θα λειτουργεί τόσο καλά. Η τροφή του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη η οποία προσλαμβάνεται από τους υδατάνθρακες. Τρώγοντας φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης, παίρνεις τη γλυκόζη στην καλύτερη μορφή της  καθώς απορροφάται πραγματικά αργά προσφέροντας πνευματική και σωματική δύναμη.
-Νωθρότητα, εκνευρισμός και πεσμένη ενέργεια, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της φάσης. Ποιος θέλει κάτι τέτοιο στη μέση της ημέρας του;

Γιατί όταν πεινάω έχω νεύρα;

Γιατί ο οργανισμός νομίζει ότι θα πεθάνει από την πείνα. Ναι, κι εγώ γέλασα γράφοντας το, αλλά έτσι είναι. Ο οργανισμός δεν ξέρει ότι δεν τρως επειδή έχεις πολύ δουλειά ή επειδή βρέθηκες σε μια έρημο που δεν υπάρχει ούτε δείγμα φαγητού. Έτσι μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και τα συμπτώματα εκτάκτου ανάγκης, είναι ο εκνευρισμός, ο θυμός και η επιτακτική ανάγκη να φας ΤΩΡΑ. Η λεπτίνη και η γκρελίνη που είναι οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, νοιώθουν απορρυθμισμένες και άχρηστες.
-Εφίδρωση, τρέμουλο, εκνευρισμός, είναι όσα βιώνεις όταν πεινάς και δεν δίνεις στον οργανισμό αυτό που χρειάζεται.

Γιατί πάντα τρώω πιο πολύ απ’ όσο πεινάω;

Ωραία ερώτηση και είμαι σίγουρη ότι την έχεις κάνεικι εσύ στον εαυτό σου. Όταν έχει ώρες να φας, τότε το μόνο που σκέφτεσαι μόλις βρεθείς κοντά σε φαγητό είναι να φας πολύ και γρήγορα. Πολύ, για να αναπληρώσεις τις θερμίδες που έχασες με το να μην τρως όλη την ημέρα, και γρήγορα γιατί πρέπει να φύγει το στρες από τον οργανισμό σου. Έχεις την εντύπωση ότι το στρες φεύγει τρώγοντας πολλούς υδατάνθρακες, πολύ λίπος και πολλή ζάχαρη,  Αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα του γλυκαιμικού δείκτη, ηρεμώντας σε για λίγη ώρα. Μετά τα ρίχνει τόσο απότομα που κουτουλάς στην πόρτα του ψυγείου.
-Ναυτία, δυσκοιλιότητα και εξάντληση είναι τα βασικά συμπτώματα αυτής της φάσης.

Εγώ τρώω όποτε το θυμηθώ και είμαι μια χαρά

Δεν έχεις άδικο. Μπορεί να είσαι μια χαρά γιατί έχεις έναν πολύ δυνατό οργανισμό που παρά την ταλαιπωρία αντέχει και συνεχίζει να λειτουργεί όπως χρειάζεται για να είσαι χαρούμενος, λειτουργικός και υγιής. Αλλά για πόσο ακόμη; Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το να τρως ένα γεύμα την ημέρα ή το να παραλείπεις συγκεκριμένα γεύματα για αρκετό καιρό, μήνες ή ακόμα και χρόνια, μόνο δυσκολίες μπορεί να προκαλέσει στο βάρος, στη συγκέντρωσή και τη συναισθηματική σου ισορροπία.
–Επιπλέον κάποιος που δεν τρέφεται σωστά είναι σχεδόν αδύνατον να γυμναστεί σωστά άρα και να υιοθετήσει συνήθειες που θα του εξασφαλίσουν μια ωραία και υγιή ζωή.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.