από την Καίτη Φαρμάκη
Ο διαλογισμός είναι πλέον η απόλυτη τάση. Δεν είναι περίεργο. Αν σκεφτείς την τρέλα στην οποία ζούμε καθημερινά είναι κρίμα να μην ψάξουμε να βρούμε μέσα μας το κομμάτι εκείνο που είναι ήσυχο, ασφαλές, ανώτερο και σοφό!

Θέλεις να ξεκινήσεις διαλογισμό;
Στο dialogismos.gr θα βρεις τους καλύτερους διαλογισμούς στα ελληνικά. Απλά, πάτησε εδώ!

Αυτό το καλοκαίρι διάβασα το βιβλίο “Διαλογισμός Εύκολα και Αποτελεσματικά” του Light Watkins από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Το βασικό που προτείνει ο Watkins, Καλιφορνέζος δάσκαλος διαλογισμού με χιλιάδες μαθητές -ανάμεσα τους και η Meghan Markle-, είναι να κάνεις διαλογισμό όσο πιο άνετα μπορείς.

 

Προτείνει να μην ακολουθήσεις στερεότυπα που σε καταπιέζουν νοητικά και κυρίως σωματικά.

Μπορείς να καθίσεις στην πιο άνετη για εσένα θέση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις διαλογισμό στην καρέκλα ή στον καναπέ σου με την πλάτη σου ακόμα και απόλυτα χαλαρή.

Δεν προτείνει να κάνεις διαλογισμό για περισσότερες από δυο φορές την ημέρα και από 20 λεπτά την κάθε φορά.

Σου ζητάει να μην αποθαρρυνθείς από το γεγονός ότι οι σκέψεις θα κάνουν πάρτι στο μυαλό σου από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να διαλογίζεσαι. Σκέψεις είναι και πετάγονται όποτε θέλουν. Μπορείς να απαγορεύσεις σε ένα μωρό παιδί να ανοίξει όλα τα συρτάρια για να δει τι ξεχασμένο έχουν μέσα; Έτσι είναι και οι σκέψεις. Μόλις τους πεις να μείνουν σιωπηλές εκείνες θα κάνουν και τον περισσότερο θόρυβο, οπότε η μόνη λύση είναι η αποδοχή τους.

Μάλιστα προτείνει να κάνεις τον διαλογισμό σου με τις αρχές του Α.Π.Λ.Α.
Αγκάλιασε κάθε σου σκέψη
Παραιτήσου από την προσδοκία του πώς θα ήθελες να είναι ο σωστός διαλογισμός
Λύσου και παρατήρησε όσα συμβαίνουν στο σώμα και τον νού σου κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σου
Αποδέξου τις σκέψεις σου, χαρούμενες, λυπημένες, καταστροφικές, αγχώδεις.

Θέλεις να ξεκινήσεις διαλογισμό;
Στο dialogismos.gr θα βρεις τους καλύτερους διαλογισμούς στα ελληνικά. Απλά, πάτησε εδώ! 

 

Ο Light Watkins υποστηρίζει ότι διαλογίζεσαι σωστά και αποτελεσματικά όταν δεν καταλαβαίνεις ότι διαλογίζεσαι.

 

Μάλιστα, το παρομοιάζει με τον ύπνο.

 

Όσο κοιμάσαι δεν ξέρεις ότι κοιμάσαι, έτσι δεν είναι; Καταλαβαίνεις ότι κοιμήθηκες μόνο όταν ξυπνήσεις.

Οπότε, δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις σκληρά και συνειδητά να φτάσεις στο σημείο εκείνο που δεν υπάρχει σκέψη και που κατακτάς την Ένωση.
Καταλαβαίνεις ότι έχεις κάνει σωστά τον διαλογισμό σου μόνο όταν βγεις από αυτόν και συνειδητοποιήσεις ότι για κάποιες στιγμές ηρέμησες πραγματικά και βαθιά.

Θα μπορούσε ο διαλογισμός που προτείνει ο Light Watkins να είναι ο διαλογισμός χωρίς κανόνες, όμως, ευτυχώς, έχει και κάποια πράγματα που καλό είναι να τα ακολουθήσεις.

Σου ζητάει να καθίσεις ήρεμα και στην πιο άνετη για εσένα θέση, εκτός από ξαπλωμένος, και να επαναλαμβάνεις το ΑααααααΧμμμμμμμμ!
Στην αρχή σχετικά δυνατά και σταδιακά όλο και πιο σιγά μέχρι που απλά θα το σκέφτεσαι.
Να επιστρέφεις σε αυτόν τον ήχο κάθε φορά που μια σκέψη θα εμφανίζεται στο μυαλό σου και θα σε αποσυντονίζει.

Διάβασε εδώ: Διαλογισμός: Ξεκίνα σήμερα με 8 απλά βήματα

Να κάνεις καθημερινά διαλογισμό για 90 συνεχόμενες ημέρες για 20 λεπτά, δυο φορές την ημέρα. Αν ξεχαστείς μια ημέρα προτείνει να ξεκινήσεις τον κύκλο των 90 από την αρχή.
Όταν ολοκληρώσεις τις 90 ημέρες θα έχεις φτάσει σε ένα πολύ επίπεδο ηρεμίας, της ικανότητας να διαλογίζεσαι και του να βρίσκεις μόνος τις απαντήσεις σε όσα σε απασχολούν.

Επίσης, σου ζητάει να κάνεις μια δωρεά στην αρχή των 90 ημερών. Ο δικός του δάσκαλος ζήτησε να είναι το εισόδημα μια εβδομάδας. Αυτό το ποσόν μπορείς να το διαθέσεις σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Γενικά, δώσε κάτι το οποίο δυσκολεύεσαι να δώσεις ή να χαρίσεις.

Υποστηρίζει, και για να το λέει έτσι θα είναι, ότι όσο πιο μεγάλο είναι αυτό που δίνεις ή θυσιάζεις, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η αφοσίωση σου άρα και η ανταμοιβή που θα πάρεις.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι οδηγίες του Light Watkins στο βιβλίο “Διαλογισμός Εύκολα και Απλά”.
Πραγματικά στο βιβλίο του θα διαβάσεις πολλές περισσότερες λεπτομέρειες για να πάρεις απόφαση να ξεκινήσεις διαλογισμό. Είναι γραμμένο εύκολα αλλά με ουσιαστικές πληροφορίες.

Προσωπικά δοκίμασα την τεχνική του, αναφέρομαι στο ΑααααααΧμμμμμμ και στην επανάληψη των 90 ημερών, είμαι στη 12η, και δεν είναι κάτι που δεν θα δοκίμαζα αν ήμουν εντελώς καινούργια στον χώρο του διαλογισμού.

Το βιβλίο “ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ” του Light Watkins 

κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ και το βρίσκεις και ΕΔΩ

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.