Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη της φύσης, η φυσική κορτιζόνη. Κάνει καλό στο δέρμα, στο κρύωμα, στους πόνους των αρθρώσεων, στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Σοβαρά τώρα, γιατί δεν βάζουμε περισσότερο κουρκουμά στη διατροφή μας;
Με το που θα δεις τη ρίζα κουρκουμά στο οπωροπωλείο ή στα καταστήματα με βιολογικά, ίσως να την μπερδέψεις με το τζίντζερ. Ναι, μοιάζουν αλλά όχι και τόσο τελικά. Η ρίζα του κουρκουμά είναι πιο μικρή και πιο κιτρινοπορτοκαλί από αυτή του τζίντζερ. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στα φαγητά, στο τσάι σου, στο χρυσαφένιο γάλα, ακόμα και ως λευκαντικό για τα δόντια -το δοκίμασε ένας συνάδελφος με μικρή επιτυχία όμως-.
Ο κουρκουμάς βάφει… Βάφει τα χέρια σου ή το πρόσωπο σου αν τον χρησιμοποιήσεις για τις πανάδες ή την ακμή αλλά ευτυχώς μετά από λίγα πλυσίματα το χρώμα φεύγει από το πρόσωπο ή από τα χέρια σου. Οπότε λίγη προσοχή όταν τον χρησιμοποιείς.
Ο κουρκουμάς έρχεται από την Νότια Ασία. Η ρίζα του με το έντονο κίτρινο χρώμα, που δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο, χρησιμοποιείται ευρέως από την Αγιουρβέδα, το σύστημα υγείας της Ινδίας, στη μαγειρική. Το κάρυ έχει περίπου 30% κουρκουμά. Η γεύση του είναι γήινη, πικρή και ελαφρώς πικάντικη και όλα τα παραπάνω με την καλή έννοια.
Το μεγάλο μυστικό ώστε να απορροφηθεί από τον οργανισμό και να δώσει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι να προσθέσουμε σε ό,τι κάνουμε μαζί με τον κουρκουμά και λίγο μαύρο πιπέρι ή κάποιο έλαιο -ελαιόλαδο, λάδι καρύδας-. Έτσι η απορρόφηση του αυξάνεται εντυπωσιακά.
Υπάρχει και η σκόνη κουρκουμά. Τη βρίσκεις συσκευασμένη στα σούπερ μάρκετ ή και χύμα στα καταστήματα με μπαχαρικά.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τη ρίζα κουρκουμά. Προσωπικά, ξεφλουδίζω το κομμάτι που υπολογίζω να χρησιμοποιήσω και το τρίβω σε έναν τρίφτη για μπαχαρικά. Βάφουν τα δάχτυλα μου αλλά μετά από δυο-τρία πλυσίματα χεριών είμαι και πάλι ΟΚ.
Ιδιότητες
-Είναι φυσικό αντισηπτικό.
-Καθώς είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες, δρα όπως και τα φάρμακα αλλά χωρίς τις παρενέργειες τους.
-Είναι φυσικό παυσίπονο.
-Είναι φάρμακο εξπρές για το κρύωμα και την καταρροή.
-Βοηθάει στην πέψη και στο αναστατωμένο στομάχι.
-Είναι ιδανικό για την αρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
-Αποτοξινώνει αποτελεσματικά το συκώτι.
-Βοηθάει στην καθυστέρηση της εξέλιξης της κίρρωσης του ήπατος
-Βοηθάει όσους κάνουν χημειοθεραπεία στις παρενέργειες των φαρμάκων.
-Όταν συνδυαστεί με το κουνουπίδι μπορεί να προστατεύσει από τον προστάτη.
-Βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του μελανώματος.
-Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας.
-Στην κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται ευρέως και ως αντικαταθλιπτικό.
-Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, της ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων.
-Επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος από πληγές και βοηθάει να γίνει καλά το τραυματισμένο δέρμα.
-Μπορεί να επιταχύνει, όσο χρειάζεται, τον μεταβολισμό.
-Μειώνει τη χοληστερίνη.
-Βοηθάει στην πρόληψη του αλτσχάιμερ και στην εξέλιξη του.
-Θεωρείται ο βασικός λόγος που το αλτσχάιμερ στην Ινδία είναι στο 1/4 σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Πώς μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις
- Βάλε τον στο φαγητό σου. Στο ρύζι, στην κινόα, στο μπριάμ και σε ό,τι ακόμα μαγειρεύεις.
- Βάλε στο πρόγραμμα σου να απολαμβάνεις το απίθανο Χρυσαφένιο γάλα.
- Φτιάξε τον σαν τσάι. Όταν νιώθεις το κρύωμα να σου χτυπάει την πόρτα, βάλε μια ποσότητα από τριμμένο κουρκουμά στο μπρίκι. Βράσε σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά. Σούρωσε το και βάλε το γλυκαντικό που σου αρέσει ή και λίγο λεμόνι.
- Υπάρχει και συμπλήρωμα κουρκουμά αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι μεγαλύτερες ποσότητες για ένα διάστημα.
Καλό είναι να το χρησιμοποιείς 2-3 φορές την εβδομάδα στην ποσότητα που ταιριάζει στη γεύση σου. Βέβαια, σε περίπτωση που ξεκινάει το κρύωμα σου ή σε ταλαιπωρεί κάποιος πόνος, μπορείς να το χρησιμοποείς με μεγαλύτερη συχνότητα. Για πιο σοβαρά θέματα θα πρέπει να μιλήσεις με κάποιον ειδικό.
από την Καίτη Φαρμάκη