Στο βιβλίο του Δαλάι Λάμα “Η Τέχνη της Ευτυχίας” θα βρεις μια κάπως παράδοξη αλλά σίγουρα ωφέλιμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του θυμού.
Πώς να αντιδράς απέναντι στην οργή χωρίς να δημιουργείς μια επιπρόσθετη αιτία για την ίδια σου τη δυστυχία στο μέλλον;

“Ένα άλλο όφελος που θα έχετε αν απαντάτε σε δύσκολες καταστάσεις περισσότερο με υπομονή παρά υποκύπτοντας στην οργή, είναι ότι προστατεύετε τον εαυτό σας από ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν αν αντιδρούσατε με οργή.

Αν αντιδράτε στις καταστάσεις με θυμό και μίσος, όχι μόνο δεν προστατεύεστε από τον τραυματισμό ή τη βλάβη που έχετε ήδη υποστεί – ο τραυματισμός και η βλάβη έχουν ήδη προκληθεί – αλλά πέραν αυτού δημιουργείτε μια επιπρόσθετη αιτία για την ίδια σας τη δυστυχία στο μέλλον.

Παρόλα αυτά αν απαντήσετε σε ένα πλήγμα με υπομονή και ανεκτικότητα, τότε παρόλο που ίσως να αντιμετωπίζετε προσωρινά τη δυσφορία και τον πόνο, και πάλι θα αποφύγετε τις ενδεχόμενες επικίνδυνες συνέπειες μακροπρόθεσμα. Αν θυσιάζετε μικρά πράγματα και ανέχεστε τα μικρά προβλήματα ή τις κακουχίες, τότε θα μπορέσετε να αποστασιοποιηθείτε και από μελλοντικές εμπειρίες ή δυστυχίες που μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνες. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, αν ένας καταδικασμένος σε θάνατο μπορούσε να σώσει τη ζωή του θυσιάζοντας το χέρι του σαν τιμωρία, δεν θα ένοιωθε ευγνωμοσύνη γι’ αυτή την ευκαιρία; Συμβιβάζεσαι έτσι με αυτόν τον πόνο και τη δυστυχία από το κόψιμο του χεριού του, για να μπορέσει να σώσει τον εαυτό του από τον θάνατο, πράγμα που θα ήταν φυσικά η μέγιστη δυστυχία”

“Για τον Δυτικό νου”, παρατήρησα, “οπωσδήποτε η υπομονή και η ανοχή θεωρούνται αρετές, όταν όμως άμεσα πολιορκείσαι από άλλους, όταν κάποιος σε βλάπτει ενεργά και εσύ αντιδράς με “υπομονή και ανοχή”, τότε φαίνεται να έχει τη γεύση της αδυναμίας και της παθητικότητας”.

Κουνώντας το κεφάλι του αποδοκιμαστικά, ο Δαλάι Λάμα είπε:
“Εφόσον η υπομονή και η ανοχή προέρχονται από μια ικανότητα να παραμένει κανείς σταθερός και ατάραχος και να μην ανατρέπεται από τις αντίξοες καταστάσεις ή συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει, τότε δεν θα πρέπει να βλέπει κανείς την ανοχή ή την υπομονή ως δείγματα αδυναμίας ή ως υποχώρηση, αλλά μάλλον ως δύναμη, που προέρχεται από μια βαθιά ικανότητα να παραμένει κανείς σταθερός. Το να αντιδράς σε μια κατάσταση δοκιμασίας με υπομονή και ανεκτικότητα παρά με αντίδραση οργής και μίσους, προϋποθέτει μια ενεργό αυτοσυγκράτηση η οποία προέρχεται από ένα δυνατό, πειθαρχημένο στον εαυτό του, νου.”

Το βιβλίο “Η Τέχνη της Ευτυχίας”
των Δαλάι Λάμα
και Howard C. Cutler M.D

κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ

και θα το βρείτε πατώντας εδώ!

Διάβασε ακόμα: Ο Δαλάι Λάμα αποκαλύπτει τον απόλυτο τρόπο για να ξεκινάς τη  μέρα σου  πατώντας εδώ

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα