Στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρεται ότι ένας λόγος που τα παιδιά στο σπήλαιο στην Ταϋλάνδη ήταν σε καλή αλλά και ήρεμη κατάσταση ήταν αποτέλεσμα διαλογισμού.
Ο προπονητής τους, μένοντας ορφανός από τα 10 του, πέρασε 12 χρόνια από τη ζωή του σε βουδιστικό μοναστήρι εκπαιδευόμενος για να γίνει βουδιστής μοναχός και μαθαίνοντας, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, την τέχνη του διαλογισμού.
Συγγενείς του προπονητή αναφέρουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση διαλογισμού ακόμα και για μια ώρα.
Οι βρετανοί διασώστες, που πρώτοι αντίκρισαν τα παιδιά και τον προπονητή στη σπηλιά, ανέφεραν ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση σωματικά, ήρεμοι, κανείς δεν έκλαιγε, δεν ήταν ταραγμένοi, είχαν ακμαίο ηθικό και ήταν εντυπωσιακά ήρεμοι, αν σκεφτεί κάποιος ότι βρίσκονταν ήδη στη σπηλιά εγκλωβισμένοι σε δύσκολες συνθήκες για αρκετές ημέρες.
Κατά μια έννοια, ήταν τυχερά τα παιδιά που είχαν τον συγκεκριμένο προπονητή ο οποίος τους έδειξε πώς να διαλογίζονται και μαθαίνοντας τους κάποιες ακόμα τεχνικές για να διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Σε ένα τόσο κλειστοφοβικό περιβάλλον θα μπορούσε να υπάρχει αρκετός εκνευρισμός ο οποίος θα προκαλούσε μεγαλύτερη κατανάλωση του λιγοστού οξυγόνου που είχαν.
Με τον διαλογισμό μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί άρα και μειώνονται και οι ανάγκες του οργανισμού για πρόσληψη οξυγόνου.
Τα παιδιά ζούσαν για ημέρες με 15% οξυγόνο ενώ τα κανονικά επίπεδα είναι στο 21%. Το 15% είναι το χαμηλότερο ποσοστό στο οποίο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος.
Αν κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι σε μια τόσο δύσκολη και ακραία κατάσταση να βοηθηθούν από τον διαλογισμό και από τη σωστή αναπνοή, γιατί να μην μπορούμε και εμείς να βουτήξουμε για λίγο στον κόσμο του διαλογισμού όπου όλα φαίνονται, και τελικά γίνονται, λιγότερο απειλητικά και στρεσογόνα;
από την Καίτη Φαρμάκη
Διάβασε ακόμα: Διαλογισμός: Ξεκίνα σήμερα με οκτώ απλά βήματα