Αν και ο χαρακτήρας κάθε ατόμου είναι μοναδικός όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας συναντούμε ορισμένους τύπους που επανεμφανίζονται διαρκώς και που μπορεί να είναι ολέθριοι. Σε αντίθεση με τους φανερά κακούς ή χειριστικούς χαρακτήρες που μπορείτε να εντοπίσετε από χιλιόμετρα μακριά, αυτοί οι τύποι είναι πιο περίπλοκοι. Συχνά σας παρασύρουν εμφανίζοντας τις αδυναμίες τους ως κάτι θετικό.

Μόνο με την πάροδο του χρόνου βλέπετε την τοξική φύση κάτω από την επιφάνεια, συχνά όταν είναι πλέον πολύ αργά. Η καλύτερη άμυνα είναι να οπλιστείτε με γνώση αυτών των τύπων, να παρατηρήσετε τα σημάδια από νωρίς και να μην εμπλακείτε ή να αποδεσμευτείτε από αυτούς το συντομότερο δυνατό.

1. Ο υπερτελειομανής

Σας σαγηνεύει με την εργατικότητά του και την εμμονή του στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ναι, μπορεί να εκραγεί και να βάλει τις φωνές σε υπαλλήλους του επειδή δεν έκαναν σωστή δουλειά, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θέλει να διατηρεί τα υψηλότερα στάνταρ, κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι καλό. Αλλά αν έχετε την ατυχία να συνεργαστείτε με έναν τέτοιο τύπο, κάποια στιγμή θα ανα

καλύψετε την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να μεταβιβάσει αρμοδιότητες. Πρέπει να επιβλέπει τα πάντα. Είναι λιγότερο θέμα υψηλών προδιαγραφών και αφοσίωσης στην ομάδα και περισσότερο εξουσίας και ελέγχου.

Τέτοιοι άνθρωποι έχουν συχνά ζητήματα εξάρτησης που πηγάζουν από το οικογενειακό τους υπόβαθρο. Η παραμικρή αίσθηση ότι μπορεί να χρειαστεί να εξαρτηθούν από κάποιον για κάτι ανοίγει παλιές πληγές και ξυπνά αγωνίες. Οι υπερτελειομανείς συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, επειδή εργάζονται ακατάπαυστα. Τους αρέσει να κατηγορούν τους άλλους για ό,τι πηγαίνει στραβά – κατά τη γνώμη τους, κανείς δεν κοπιάζει όσο χρειάζεται. Παρουσιάζουν μοτίβα αρχικής επιτυχίας που ακολουθούνται από εξάντληση και θεαματικές αποτυχίες. Θα ήταν χρήσιμο να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτόν τον τύπο πριν σχετιστείτε μαζί του σε οποιοδήποτε επίπεδο. Επειδή δεν ικανοποιείται ό,τι κι αν κάνετε, σιγά σιγά θα σας εξαντλήσει με το άγχος, τις προσβολές και τη μανία ελέγχου.

 

2. Ο ασυμβίβαστος επαναστάτης

Με μια πρώτη ματιά, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται αρκετά συναρπαστικοί. Μισούν την εξουσία και αγαπούν το περιθώριο. Σχεδόν όλοι μας νιώθουμε κατά βάθος έλξη για μια τέτοια στάση – μαγεύει τον έφηβο μέσα μας, την επιθυμία να δείξουμε ανυπακοή στον δάσκαλο. Δεν αναγνωρίζουν κανόνες ή προηγούμενα. Αυτοί οι τύποι έχουν συχνά καυστικό χιούμορ που μπορεί να στρέψουν ακόμα και εναντίον σας, αλλά αυτό είναι μέρος της αυθεντικότητάς τους, της ανάγκης τους να απομυθοποιούν τους πάντες – ή έτσι νομίζετε. Αλλά αν τύχει να σχετιστείτε στενότερα με αυτόν τον τύπο ανθρώπου, θα δείτε ότι είναι κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν. Το να αισθάνεται κανείς ανώτερος από τους άλλους είναι καταναγκασμός, όχι κάποια υψηλότερη ηθική ποιότητα.

Στην παιδική τους ηλικία, μια γονεϊκή ή πατρική φιγούρα πιθανότατα τους απογοήτευσε. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται δυσπιστία και μίσος απέναντι σε όσους έχουν εξουσία. Τελικά, δεν μπορούν να δεχτούν καμία κριτική από τους άλλους, επειδή η κριτική μυρίζει εξουσία. Δεν δέχονται καμία υπόδειξη και τα πάντα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους δικούς τους όρους.

 

3. Ο τύπος που τα παίρνει όλα προσωπικά

Αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν ευαίσθητοι και στοχαστικοί – σπάνια και ωραία ποιότητα. Μπορεί να φαίνονται λίγο θλιμμένοι, αλλά οι ευαίσθητοι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή. Παρασύρεστε από την αύρα τους και έχετε την επιθυμία να βοηθήσετε. Επίσης, μπορεί να φαίνονται αρκετά έξυπνοι, διακριτικοί και συνεργάσιμοι. Αργότερα συνειδητοποιείτε ότι η ευαισθησία τους είναι μονόδρομη – κατευθύνεται μόνο προς τα μέσα. Είναι επιρρεπείς στο να παίρνουν προσωπικά ό,τι λένε ή κάνουν οι άλλοι και να σκέφτονται επί μέρες ένα αθώο σχόλιό σας ενώ εσείς το έχετε ξεχάσει προ πολλού.

Ως παιδιά, είχαν μια διαρκή, βασανιστική αίσθηση ότι ποτέ δεν έπαιρναν αρκετά από τους γονείς τους – αγάπη, προσοχή, υλικά αγαθά. Καθώς μεγαλώνουν, όλα τείνουν να τους θυμίζουν τι δεν πήραν. Η ζωή τους αναλώνεται σε αισθήματα δυσαρέσκειας, επειδή έχουν την απαίτηση οι άλλοι να τους δίνουν χωρίς να χρειάζεται να ζητήσουν. Είναι συνεχώς σε επιφυλακή – τους προσέχετε, τους σέβεστε, τους δίνετε αυτό για το οποίο πλήρωσαν; Όντας μάλλον ευερέθιστοι και εύθικτοι, αναπόφευκτα απωθούν τους ανθρώπους, πράγμα που τους κάνει ακόμα πιο ευαίσθητους. Κάποια στιγμή αρχίζουν να έχουν ένα ύφος διαρκούς απογοήτευσης.

NEW NEW NEW

Μάθε τα αστρολογικά νέα του Ιουλίου, πατώντας εδώ!

4. Ο μαγνήτης των δραμάτων

Αυτοί οι άνθρωποι θα σας προσελκύσουν με τη συναρπαστική παρουσία τους. Έχουν ασυνήθιστη ενέργεια και πολλές ιστορίες να διηγηθούν, είναι εκφραστικοί και πολύ πνευματώδεις. Η παρουσία τους είναι ευχάριστη, μέχρι το δράμα να πάρει άσχημη τροπή. Ως παιδιά, έμαθαν ότι ο μόνος τρόπος για να παίρνουν αγάπη και αδιάκοπη προσοχή ήταν να απασχολούν τους γονείς τους με τα προβλήματά τους, τα οποία έπρεπε να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να εμπλέκουν τους γονείς συναισθηματικά σε βάθος χρόνου. Αυτό τους έγινε συνήθεια, ο τρόπος τους να αισθάνονται ζωντανοί και επιθυμητοί. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν την αντιπαράθεση, αλλά αυτούς φαίνεται να τους τρέφει. Καθώς θα τους γνωρίζετε καλύτερα, θα ακούτε όλο και περισσότερες ιστορίες για φιλονικίες και για τις μάχες που έχουν δώσει στη ζωή τους, αλλά πάντα καταφέρνουν να παρουσιάζονται ως θύματα.

Πρέπει να καταλάβετε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη τους είναι να σας γαντζώσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Θα σας μπλέξουν στο δράμα τους σε σημείο που θα αισθάνεστε ένοχοι αν προσπαθήσετε να απεμπλακείτε. Μάθετε να τους αναγνωρίζετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν μπλεχτείτε στα δίχτυα τους και σας τραβήξουν κάτω μαζί τους. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε απέναντί σας έναν τέτοιο τύπο, αναζητήστε μοτίβα συμπεριφοράς στο παρελθόν του και βάλτε το στα πόδια.

 

5. Ο μεγαλόστομος

Εντυπωσιάζεστε από τις ιδέες του, τα σχέδια που εκπονεί. Χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται υποστηρικτές κι εσείς βλέπετε τις προτάσεις του θετικά – αλλά κάντε ένα βήμα πίσω και ρίξτε μια ματιά στον πρότερο βίο του για ενδείξεις προηγούμενων επιτευγμάτων ή για οτιδήποτε απτό. Μπορεί να έχετε απέναντί σας έναν τύπο που δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, αλλά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εκνευριστικός και να σπαταλήσετε τον πολύτιμο χρόνο σας. Στην ουσία, αυτοί οι άνθρωποι αμφιταλαντεύονται. Από τη μια πλευρά, φοβούνται την προσπάθεια και την ευθύνη που προϋποθέτει η μετατροπή των ιδεών τους σε πράξη.

Από την άλλη, λαχταρούν προσοχή και δύναμη. Οι δύο πλευρές συγκρούονται μέσα τους, αλλά η αγχώδης πλευρά αναπόφευκτα κερδίζει και την τελευταία στιγμή το βάζουν στα πόδια. Συνήθως βρίσκουν μια δικαιολογία για να κάνουν πίσω ενώ εσείς έχετε ήδη δεσμευτεί. Οι ίδιοι δεν ολοκληρώνουν ποτέ τίποτα. Στο τέλος, τείνουν να κατηγορούν τους άλλους ότι δεν πραγματοποίησαν τα οράματά τους – την κοινωνία, νεφελώδεις ανταγωνιστικές δυνάμεις ή την κακή τύχη. Ή προσπαθούν να βρουν ένα κορόιδο που θα κάνει όλη τη σκληρή δουλειά προκειμένου να υλοποιήσει την ασαφή ιδέα τους και που στο τέλος θα πάρει την ευθύνη αν όλα πάνε στραβά.

Τέτοια άτομα συχνά είχαν γονείς με αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, που στρέφονταν ξαφνικά εναντίον τους για το παραμικρό παράπτωμα. Κατά συνέπεια, ο στόχος τους στη ζωή είναι να αποφύγουν καταστάσεις οι οποίες ενδέχεται να τους αφήσουν εκτεθειμένους σε κριτική και αξιολόγηση. Το αντιμετωπίζουν μαθαίνοντας να μιλούν ωραία και εντυπωσιάζοντας τους άλλους με διάφορες ιστορίες, αλλά το βάζουν στα πόδια όταν καλούνται να λογοδοτήσουν και πάντα έχουν μια δικαιολογία. Κοιτάξτε προσεκτικά το παρελθόν τους για τέτοια σημάδια, κι αν καταλάβετε ότι ανήκουν σε αυτόν τον τύπο, διασκεδάστε με τις ιστορίες τους, αλλά μην προχωρήσετε περισσότερο.

6. Ο υπερσεξουαλικός

Αυτοί οι άνθρωποι δείχνουν να ξεχειλίζουν από σεξουαλικότητα, με έναν τρόπο που είναι αναζωογονητικά αχαλίνωτος. Έχουν την τάση να συνδυάζουν την εργασία με ευχαρίστηση, αδιαφορώντας εντελώς για τα όρια που τις χωρίζει, και ίσως σκεφτείτε ότι αυτό είναι υγιές και φυσικό. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ψυχαναγκασμός και έχει σκοτεινή πηγή. Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τέτοια άτομα πιθανότατα υπέστησαν κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση – είτε άμεσα σωματική είτε πιο έμμεση και ψυχολογική, την οποία εξέφραζε ο γονιός με βλέμματα ή αγγίγματα αμυδρά μεν αλλά ανάρμοστα.

Το μοτίβο έχει χαραχτεί βαθιά μέσα τους και δεν μπορεί να ελεγχθεί. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν πάντα την τάση να αντιμετωπίζουν κάθε σχέση ως εν δυνάμει σεξουαλική. Το σεξ γίνεται ένα μέσο αυτοεπιβεβαίωσης και όσο είναι νέοι κάνουν συναρπαστική, έκλυτη ζωή, αφού πάντα βρίσκουν ανθρώπους να γοητεύσουν και να κατακτήσουν. Αλλά καθώς μεγαλώνουν, αν περάσουν μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς αυτή την επιβεβαίωση, μπορεί να πέσουν σε κατάθλιψη και να οδηγηθούν στην αυτοκτονία. Αν κατέχουν ηγετικές θέσεις, θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να πάρουν αυτό που θέλουν με το πρόσχημα ότι είναι κάτι φυσικό και χωρίς καταστολή. Όσο μεγαλώνουν, τόσο πιο αξιολύπητοι και τρομακτικοί γίνονται. Δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε, ούτε να τους σώσετε από τον καταναγκασμό τους. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην μπλεχτείτε μαζί τους για κανένα λόγο και με κανέναν τρόπο.

 

7. Ο παραχαϊδεμένος πρίγκιπας ή πριγκίπισσα

Θα σας παρασύρουν με τον αριστοκρατικό αέρα τους. Είναι ήρεμοι και ανεπαίσθητα διαποτισμένοι με ένα αίσθημα ανωτερότητας. Είναι ευχάριστο να γνωρίζετε ανθρώπους που φαίνονται γεμάτοι αυτοπεποίθηση και το πεπρωμένο τους είναι να φορέσουν στέμμα. Σιγά σιγά θα ανακαλύψετε ότι τους κάνετε ένα σωρό χατίρια, δουλεύετε πολύ χωρίς αμοιβή και δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς ή γιατί έγινε αυτό. Έχουν τον τρόπο να εκφράζουν την ανάγκη τους να τους φροντίζουν και είναι δεξιοτέχνες στο να κάνουν τους άλλους να τους περιποιούνται. Στην παιδική τους ηλικία, οι γονείς τους ικανοποιούσαν και την παραμικρή ιδιοτροπία τους και τους προστάτευαν από κάθε είδους δυσάρεστη εισβολή τού έξω κόσμου. Υπάρχουν επίσης παιδιά που υποκινούν αυτή τη συμπεριφορά στους γονείς τους, παριστάνοντας ότι είναι εντελώς αδύναμα. Όποια και αν είναι η αιτία, ως ενήλικες, η μεγαλύτερη επιθυμία τους είναι να αναπαράγουν αυτό το παραχάιδεμα που είχαν στα παιδικά τους χρόνια – είναι ο χαμένος παράδεισός τους. Θα παρατηρήσετε ότι όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν συμπεριφέρονται σαν μωρά, μουτρώνουν ή έχουν εκρήξεις θυμού.

Αυτό είναι το μοτίβο για όλες τις προσωπικές σχέσεις τους, κι αν δεν έχετε κάποια βαθιά ανάγκη να περιποιείστε τους άλλους, μια σχέση μαζί τους θα σας εξοργίζει διαρκώς, επειδή τα πάντα θα πρέπει να γίνονται με τους δικούς τους όρους. Δεν έχουν τα όπλα να αντιμετωπίσουν τις σκληρές πτυχές της ενήλικης ζωής και είτε χειραγωγούν όποιον είναι επιρρεπής στον περιποιητικό ρόλο είτε καταφεύγουν στο ποτό και στα ναρκωτικά για να ανακουφιστούν. Αν αισθάνεστε ένοχοι επειδή δεν τους βοηθήσατε σημαίνει ότι σας έχουν σαγηνεύσει και θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας αντί γι’ αυτούς.

 

8. Ο τύπος που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους

Δεν έχετε γνωρίσει άλλη φορά τόσο καλό και ευγενικό άνθρωπο. Σχεδόν δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσο βολικός και γοητευτικός είναι. Σιγά σιγά, όμως, αρχίζετε να έχετε κάποιες αμφιβολίες, παρόλο που δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τι ακριβώς δεν πηγαίνει καλά. Ίσως δεν έρχονται σε ένα ραντεβού ή δεν κάνουν καλά μια δουλειά. Στην αρχή όλα είναι ακαθόριστα. Όμως όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι σας σαμποτάρουν ή μιλούν πίσω από την πλάτη σας. Αυτοί οι τύποι είναι οι ικανότεροι κόλακες και έχουν αναπτύξει την καλοσύνη τους όχι από πραγματική αγάπη για τους συνανθρώπους τους αλλά ως αμυντικό μηχανισμό.

Ίσως είχαν σκληρούς και τιμωρητικούς γονείς που περνούσαν από μικροσκόπιο την κάθε τους πράξη. Το χαμόγελο και ο προσποιητός σεβασμός ήταν ο τρόπος τους να εκτρέπουν κάθε μορφή εχθρότητας, και αυτό γίνεται το μοτίβο τους εφ’ όρου ζωής. Πιθανότατα, επίσης, κατέφευγαν στο να λένε ψέματα στους γονείς τους και είναι γενικά έμπειροι και πειστικοί ψεύτες. Ακριβώς όπως και όταν ήταν παιδιά, πίσω από τα χαμόγελα και την κολακεία κρύβεται μεγάλη δυσαρέσκεια για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν. Λαχταρούν κρυφά να βλάψουν ή να κλέψουν το άτομο που υπηρετούν ή στο οποίο δείχνουν σεβασμό. Πρέπει να είστε σε επιφυλακή με ανθρώπους που αποπνέουν τόση γοητεία και ευγένεια, πέρα από το σημείο του φυσικού. Μπορεί να αποδειχθούν παθητικοεπιθετικοί (passive-aggressive), και μάλιστα να σας κάνουν κακό όταν δεν θα είστε σε επιφυλακή.

 

9. Ο σωτήρας

Δεν μπορείτε να πιστέψετε την καλή σας τύχη – γνωρίσατε κάποιον που θα σας σώσει από τις δυσκολίες και τα προβλήματά σας. Με κάποιον τρόπο αντιλήφθηκε την ανάγκη σας για βοήθεια και να τος έξαφνα με τα κατάλληλα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε, τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσετε, τις κατάλληλες τροφές για να καταναλώσετε. Στην αρχή είναι πολύ σαγηνευτικό, αλλά οι αμφιβολίες σας ξεκινούν τη στιγμή που θα θελήσετε να διεκδικήσετε την ανεξαρτησία σας και να κάνετε διάφορα πράγματα μόνοι σας.

Στην παιδική τους ηλικία, αυτοί οι άνθρωποι συχνά αναγκάζονταν να γίνουν οι φροντιστές της μητέρας, του πατέρα ή των αδελφών τους. Η μητέρα, για παράδειγμα, μετέτρεπε τις δικές της ανάγκες σε κύριο μέλημα της οικογένειας. Τέτοια παιδιά αντισταθμίζουν την έλλειψη φροντίδας με την αίσθηση της δύναμης που πηγάζει από την ανεστραμμένη σχέση. Αυτό δημιουργεί ένα μοτίβο: αντλούν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση με το να σώζουν τους άλλους, να γίνονται φροντιστές και σωτήρες. Μυρίζονται από μακριά εκείνους που έχουν ανάγκη σωτηρίας. Αλλά μπορείτε να εντοπίσετε την καταναγκαστική πτυχή αυτής της συμπεριφοράς στην ανάγκη τους να σας ελέγχουν. Αν είναι πρόθυμοι να σας αφήσουν να σταθείτε στα πόδια σας αφού αρχικά σας προσφέρουν τη βοήθειά τους, τότε είναι πραγματικά ευγενείς. Αν όχι, τότε το θέμα είναι η δύναμη που μπορούν να ασκήσουν. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να καλλιεργείτε την αυτονομία και να λέτε στους επίδοξους σωτήρες σας να σώσουν τον εαυτό τους.

 

10. Ο ηθικολόγος

Εκφράζουν διαρκώς την οργή τους για τη μια ή την άλλη αδικία και είναι πολύ ευφραδείς. Είναι τόσο πειστικοί που δεν δυσκολεύονται να βρουν οπαδούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνεστε κι εσείς. Κάποιες φορές όμως διακρίνετε ρωγμές στο λούστρο της ιερής τους αγανάκτησης. Δεν αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους τους τόσο καλά, συμπεριφέρονται υποτιμητικά στον/η σύντροφό τους, μπορεί να κάνουν διπλή ζωή ή να έχουν κάποια διαστροφή, της οποίας τα σημάδια φαίνονται φευγαλέα.

Ως παιδιά, συχνά τους έκαναν να αισθάνονται ένοχοι για τις ισχυρές παρορμήσεις τους και την επιθυμία τους για απόλαυση. Τους τιμωρούσαν και προσπαθούσαν να καταστείλουν αυτές τις παρορμήσεις. Εξαιτίας αυτού αναπτύσσουν μίσος προς τον εαυτό τους και σπεύδουν να προβάλλουν αρνητικές ιδιότητες στους άλλους ή κοιτάζουν ζηλόφθονα όσους δεν είναι τόσο καταπιεσμένοι. Δεν τους αρέσει να διασκεδάζουν οι άλλοι, αλλά αντί να εκφράσουν τον φθόνο τους, επιλέγουν να κρίνουν και να καταδικάζουν. Στους ενήλικες αυτού του τύπου θα παρατηρήσετε πλήρη έλλειψη αποχρώσεων. Οι άνθρωποι είναι ή καλοί ή κακοί, χωρίς κάτι ενδιάμεσο. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε πόλεμο με την ανθρώπινη φύση, ανίκανοι να συμβιβαστούν με τα κάθε άλλο παρά τέλεια χαρακτηριστικά μας. Η ηθική τους είναι επιφανειακή και καταναγκαστική και δεν απαιτεί καμία θυσία από την πλευρά τους, μόνο πολλά μεγάλα λόγια. Ευδοκιμούν σε μια κουλτούρα πολιτικής ορθότητας.

Στην πραγματικότητα, κατά βάθος ελκύονται από αυτό που καταδικάζουν, γι’ αυτό αναπόφευκτα θα έχουν κρυφή ζωή. Αν τους πλησιάσετε πολύ, είναι βέβαιο ότι θα γίνετε στόχος της αδιακρισίας τους. Προσέξτε την έλλειψη ενσυναίσθησης από νωρίς και κρατήστε τις αποστάσεις σας.

 

Το απόσπασμα είναι από το νέο βιβλίο του Robert Greene «Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης».
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ 

Εδώ, στο blog της ΔΙΟΠΤΡΑ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα!

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα