10 ερωτήσεις + 1 συμβουλή που δεν σου έχει πει κανείς

Το botox ποτέ δεν θα αντικαταστήσει τη skin care routine σου αλλά και το botox δεν θα αντικατασταθεί από οποιαδήποτε άλλη φροντίδα για το πρόσωπο σου. Η aesthetic medicine doctor Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις για το botox. Πότε, πού, πώς, γιατί και με ποιον, ενώ δίνει και μια συμβουλή που δεν την έχεις ακούσει πριν.

Τι χρειάζεται να ξέρω προτού κάνω την πρώτη θεραπεία botox;

Χρειάζεται να συζητήσεις με τον γιατρό σου τι θέλεις και να ταιριάξει η αισθητική σας. Να είστε στην ίδια σελίδα όσον αφορά την κινητικότητα των μυών. Χρειάζεται να ρωτήσεις για τα υλικά, την εφαρμογή, τη διάρκεια, την τιμή. Χρειάζεται να είναι επαγγελματίας, να έχει ιατρείο, να χρησιμοποιεί καλά υλικά -οι οικονομικές θεραπείες botox ας σε βάζουν σε υποψίες-, να έχεις δει άλλους ασθενείς του και να έχεις άριστη εικόνα για τη δουλειά του.

Τι συμβαίνει στην πρώτη συνάντηση με τον γιατρό;

Ο γιατρός παίρνει ένα καλό ιστορικό και στη συνέχεια σχεδιάζει τις περιοχές όπου θα γίνει το botox. Συνήθως το botox εφαρμόζεται στο μέτωπο, στα μάτια, στο μεσόφρυο. Μια μίξη μεσοθεραπείας και botox, το μέσοbotox, γίνεται στον λαιμό. Προσωπικά, είμαι κατά του botox σε όλο το πρόσωπο -γίνεται στις ΗΠΑ- καθώς υπάρχει έντονη αίσθηση μουδιάσματος.

Το botox είναι τοξικό ή επικίνδυνο;

Οι μονάδες που γίνονται είναι από 40 έως 60 σε όλες τις μυικές ομάδες κι αυτό απέχει εντυπωσιακά πολύ από την τοξική δόση. Είναι απολύτως ασφαλές και τα τόσα χρόνια εφαρμογής του botox είναι μια ακόμα επιβεβαίωση.

Θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά μου;

Έχει αλλάξει ο τρόπος που κάνουμε το botox. Το λεγόμενο “ακίνητο” από το botox πρόσωπο είναι κάτι ξεπερασμένο πλέον, κάτι που δεν το συστήνω και που ευτυχώς δεν το ζητάνε τόσο πολύ πια. Εντωμεταξύ, πάντοτε βγάζω φωτογραφίες με το πριν και το μετά για να ξέρω πού ο ασθενής κράτησε μεγαλύτερη κινητικότητα και πού χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη αδρανοποίηση. Είναι ο οδηγός για τις επόμενες επιτυχημένες εφαρμογές.

Σε ποια ηλικία ξεκινάμε;

Όλο και μικραίνει η ηλικία που έρχονται για botox. Ενώ το ζητάνε ακόμα και από την ηλικία των 25, κάπου ανάμεσα στα 28 και τα 32 γίνεται η πρώτη εφαρμογή.

Κι αν ξεκινήσω ή ξεκίνησα μεγαλύτερη;

Ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση των μυών θα κάνουμε σε άλλα σημεία botox με την κατάλληλη αραίωση. Όσο μεγαλώνουμε ατροφούν οι μύες άρα αλλάζουν τα δεδομένα, η αραίωση των υλικών και οι περιοχές εφαρμογής τους.

Πάντα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην τονίζεται η χαλάρωση του δέρματος καθώς με τα χρόνια εκτός από το κινητικό κομμάτι των ρυτίδων εμφανίζεται και το παθητικό κομμάτι, αυτό που οφείλεται στη λέπτυνση και τη χαλάρωση του δέρματος, άρα χρειάζεται να αλλάζουμε τα σημεία εφαρμογής. Συχνά ακούμε οι γιατροί: μα μου κρατούσε έξι μήνες, μα δεν έπεφταν τα μάτια μου. Ναι, γιατί είχες πιο σφικτό δέρμα και πολύ μεγαλύτερο μυ.

Πόσο διαρκεί το botox;

Η διάρκεια του botox στη μέση ηλικία είναι περίπου τρεις με τέσσερις μήνες. Τότε ξεκινάει η κινητικότητα των μυών. Το καλό σε κάποιον που κάνει καιρό botox είναι ότι δεν σχηματίζονται πλέον τόσο έντονα οι ρυτίδες και αυτό είναι σημαντικό κέρδος.

Και τι γίνεται με την περιοχή γύρω από τα μάτια;

Σε όλους τους ανθρώπους η επίδραση του botox φεύγει γρηγορότερα περιοφθαλμικά, στην περιοχή γύρω από τα μάτια, άρα καλό είναι να κάνουμε ενδιάμεσα μια εφαρμογή μόνο περιοφθαλμικά.

Η συμβουλή του ενός εκατομμυρίου

 

Προτείνω θερμά να αφήνουμε να δημιουργηθεί μια μικρή κινητικότητα προτού πάμε στο επόμενο botox.

Καλό είναι με το που αρχίζει να κινείται το πρόσωπο να μην τρέχουμε στον γιατρό μας και να ζητάμε botox. Ας αφήνουμε τον μυ να γυμνάζεται ώστε ο γιατρός να βρει μυ να αδρανοποιήσει και στις επόμενες εφαρμογές. Όποιο μυ αφήνουμε σε πλήρη αδράνεια, ατροφεί. Το ίδιο ισχύει και για τους μυς του προσώπου.

 

Άρα καλό είναι να “γυμνάζονται” οι μύες στο πρόσωπο μας ανάμεσα σε δυο εφαρμογές botox.

Να κάνω botox σε διαφορετικούς γιατρούς;

Είμαι τελείως αρνητική στο να αλλάζουμε γιατρούς, για πολλούς λόγους. Ένας γιατρός ξέρει καλά το πρόσωπο του ασθενούς του και γνωρίζει τις αλλαγές του στην πορεία των ετών. Ξέρει πού πρέπει να εφαρμόσει υλικό κάθε φορά, ξέρει τα δυνατά και τα λιγότερα δυνατά στοιχεία του προσώπου και την αποτελεσματικότητα κάθε υλικού στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της γήρανσης του προσώπου και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στο να το κρατάει νεότερο.

Υπάρχουν άνθρωποι που γυρίζουν από γιατρό σε γιατρό ψάχνοντας να βρουν στον επόμενο το μαγικό ραβδί που δεν είχε ο προηγούμενος ή να βρεθεί κάποιος να τους κάνει αυτό που επιθυμούσαν όταν ο προηγούμενος έχει αρνηθεί καθώς ήξερε το πρόσωπο του και τι θα λειτουργούσε αισθητικά. Ό,τι και να συμβεί σε έναν ασθενή μου, ξέρω τι θα κάνω για να το φτιάξω. Μέχρι να το βρει ο επόμενος γιατρός, θα ταλαιπωρηθείς αρκετά.

Εντωμεταξύ, παίζουν τον ρόλο τους και τα σκευάσματα. Συγκεκριμένες αραιώσεις λειτουργούν για τι δική σου περίπτωση και αυτή την αραίωση ο γιατρός σου την ξέρει. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στο follow up για την επιτυχία της κάθε θεραπείας όχι μόνο στο botox αλλά και στο υαλουρονικό και γενικότερα.
Βέβαια, αν θέλεις/πρέπει να αλλάξεις, ας πας σε κάποιον στον οποίον έχεις εμπιστοσύνη και που θα σε αντιμετωπίσει με τον μέγιστο επαγγελματισμό και προσοχή.

Γιατί να κάνει κάποιος botox;

Μα, για να καθυστερήσει το γήρας. Το σωστό επιτυχημένο botox είναι αυτό που σε δείχνει πιο ξεκούραστο και όχι αλλοιωμένο ή ανέκφραστο. Ας υπάρχει και μια μικρή ρυτίδα αρκεί να είναι μάτια και φρύδια στη θέση τους.

 

Ευχαριστούμε τηνaesthetic medicine doctor Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου
Medi Laser Clinic 
Για περισσότερες πληροφορίες, πάτησε εδώ 
2108001617

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα