“Θα σου στείλω ένα βιβλίο που θα σου αλλάξει τη ζωή”, μου έγραψε ο Βλάσης σε ένα μήνυμα πριν από λίγες ημέρες. Όσοι με ξέρουν, καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι το ΕΝΑ πράγμα που μπορεί να με κάνει να περιμένω κάτι με ανυπομονησία. Το βιβλίο σύντομα έφτασε στα χέρια μου και είχε τον τίτλο: “ΤΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ. Η αναπάντεχη απλή αλήθεια πίσω από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα”.

Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς την ίδια θεωρία, την έχω χρόνια τώρα, για τις σχέσεις. Λέω στις φίλες μου ότι στην πραγματικότητα ψάχνουμε στον σύντροφο μας ΕΝΑ και μόνο χαρακτηριστικό. Αν βρούμε αυτό το ΕΝΑ, όλα τα άλλα, ακόμα και αυτά που μας ενοχλούν, δεν είναι πια τόσο σημαντικά. Για κάποιον αυτό το ΕΝΑ μπορεί να είναι η εμπιστοσύνη, για άλλον η ασφάλεια, για άλλον το μοίρασμα, και ο κατάλογος συνεχίζεται.

“Οι εξαιρετικά επιτυχημένες εταιρείες πάντα έχουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία για την οποία είναι γνωστές ή που φέρνουν περισσότερα έσοδα. Ο Συνταγματάρχης Σάντερς ίδρυσε τα KFC με μόνο μια μυστική συνταγή για κοτόπουλο. Κι όσο για τα Starbucks; Νομίζω πως ξέρετε. Πάρτε για παράδειγμα την Google. Το ΕΝΑ πράγμα της είναι η αναζήτηση και αυτή καθιστά δυνατή τη διαφήμιση, την κύρια πηγή εσόδων της.”

Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναλύεται ακριβώς αυτή η τακτική του ενός: Αρκεί να βρεις ποιο είναι το ΕΝΑ πράγμα που χρειάζεται να κάνεις και τα υπόλοιπα μπαίνουν σε σειρά φέρνοντας την επιτυχία σε λιγότερο χρόνο.

Αυτό που θέλεις στην ουσία είναι λιγότερους περισπασμούς και λιγότερα εμπόδια ενώ ταυτόχρονα θέλεις καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερα χρήματα, επιτυχία και ποιοτικό χρόνο για εσένα και όσους αγαπάς.

Η τέχνη του ΕΝΟΣ, λειτουργεί ακριβώς όπως το ντόμινο. Έχοντας βάλει τα κομμάτια στη σωστή σειρά αρκεί ΕΝΑ και μόνο τουβλάκι, το αρχικό, για να ξεκινήσει ένα φαινόμενο ντόμινο που θα οδηγήσει στα πιο μεγάλα αποτελέσματα. Γιατί κάθε κομμάτι ντόμινο είναι ικανό να ρίξει ένα άλλο που είναι 50% μεγαλύτερο.

Υπολογίστηκε ότι ακόμα κι αν έχεις την πιο σημαντική δουλειά να κάνεις, δε θα μπορέσεις να δουλέψεις απερίσπαστος για περισσότερα από 11 λεπτά. Οι περισπασμοί είναι ασταμάτητοι. Φαντάσου να μην έχεις και ξεκάθαρο τον στόχο σου. Δεν πρόκειται το multitasking να σου επιτρέψει να τον βρεις ποτέ.

“Δεν αρκεί να είμαστε πολυάσχολοι, το ίδιο κάνουν και τα μυρμήγκια. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο είμαστε πολυάσχολοι; Οι επιτυχημένοι πάντα εργάζονται έχοντας πλήρη συνείδηση των προτεραιοτήτων τους”

Το ΕΝΑ ερώτημα

ή αλλιώς το ερώτημα εστίασης

“Ποιο είναι το ένα πράγμα που μπορώ να κάνω, και αν το κάνω, όλα τα άλλα θα γίνουν πιο εύκολα ή περιττά; ”

Το ερώτημα φαίνεται τόσο απατηλά απλό αλλά δεν είναι. Με τις απαντήσεις σου μπορείς να οδηγηθείς σε ερωτήματα της μεγάλης εικόνας (Πού πάω; Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μου;) αλλά και σε ρωτήματα μικρής εστίασης (Πού είναι το κέντρο του στόχου;). Είναι ταυτόχρονα χάρτης για τη μεγάλη εικόνα και πυξίδα για τη μικρότερη επόμενη κίνηση σου.

Προσάρμοσε τις ερωτήσεις από το παρακάτω παράδειγμα στη δική σου πραγματικότητα για να βρεις το πρώτο κομμάτι στο ντόμινο σου.
Τι μπορώ να κάνω για να αυξήσω τις πωλήσεις 5% φέτος;
Τι μπορώ να κάνω για να αυξήσω τις πωλήσεις;
Τι μπορώ να κάνω για να διπλασιάσω τις πωλήσεις;
Τι μπορώ να κάνω για να διπλασιάσω τις πωλήσεις σε έξι μήνες;
Ποιο είναι το ΕΝΑ πράγμα που μπορώ να κάνω για να διπλασιάσω τις πωλήσεις σε έξι μήνες και, αν το κάνω, όλα τα άλλα θα γίνουν πιο εύκολα ή και περιττά;

“ Πρέπει να κάνετε λιγότερα πράγματα που θα έχουν περισσότερο αντίκτυπο, αντί να κάνετε περισσότερα πράγματα με πολλές παρενέργειες. Το πρόβλημα όταν προσπαθείτε να κάνετε υπερβολικά πολλά είναι πως, ακόμα κι αν πιάσει, το να προσθέτετε περισσότερα στην εργασία και τη ζωή σας χωρίς να αφαιρείτε τίποτα φέρνει μαζί του και πολλά κακά: προθεσμίες που περνούν, απογοητευτικά αποτελέσματα, πολύ άγχος, ατελείωτες ώρες δουλειάς, ελάχιστο ύπνο, κακή διατροφή, καθόλου άσκηση και χαμένες ευκαιρίες να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας – όλα για χάρη της επιμονής να κυνηγήσετε κάτι που είναι ευκολότερο να το πιάσετε απ’ όσο φαντάζεστε”

 

Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που θα σε κάνει να σκεφτείς διαφορετικά για τη μικρή αλλά και για τη μεγάλη εικόνα της ζωής σου. Για το τι θέλεις και αξίζει να κάνεις μέσα στην ημέρα αλλά και μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα ξεκινήσεις να σκέφτεσαι περισσότερο στρατηγικά και θα δεις ότι τα σήμαντα δε θα παίρνουν πολύ από το χρόνο σου.

Αν το επιλέξεις, θα το διαβάσεις νεράκι μέσα στις διακοπές του Πάσχα.
Καλή ανάγνωση
και όπως πάντα περιμένω τη γνώμη σου

Το βιβλίο “Το ΕΝΑ πράγμα. Η αναπάντεχη απλή αλήθεια πίσω από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα” των Gary Keller & Jay Papasan κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KEY BOOKS.

από την Καίτη Φαρμάκη

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.