Τι θα κάνουμε με τα πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια;

Ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 500 χρόνια για να αποσυντεθεί. Υπολογίζεται ότι το 2050 το πλαστικό στις θάλασσες θα είναι περισσότερο από τα… ψάρια!
Ακόμα και αν οι υπολογισμοί δεν είναι απόλυτα ακριβείς, το πλαστικό έχει κατορθώσει τα τελευταία 50 χρόνια που βρίσκεται στη ζωή μας να κατακτήσει τον πλανήτη.

Και μετά τις πλαστικές σακούλες τι;

Εδώ και καιρό, κάθε φορά που παίρνω έναν χυμό σε πλαστικό ποτήρι, νιώθω πραγματικά άσχημα. Άσχημα που πάλι ξέχασα να πάρω το θερμός ή το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι από το σπίτι μου. Ήδη έχω πάντα μέσα στην τσάντα μου μια τσάντα για τα ψώνια, τώρα χρειάζεται να μπει και κάτι παραπάνω.

Γράφοντας το άρθρο “Πώς να κάνεις ανακύκλωση σωστά”
έμαθα ότι τα καλαμάκια δεν ανακυκλώνονται, οπότε δεν μπαίνουν στους κάδους ανακύκλωσης. Εσύ το ήξερες;

Το τελευταίο διάστημα βγαίνουν όλο και περισσότερες φωτογραφίες, βίντεο ή ντοκιμαντέρ με χελώνες που έχουν στη μύτη τους πλαστικό καλαμάκι που τις εμποδίζει να αναπνεύσουν με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Οι φωτογραφίες με πεθαμένα ψάρια και πουλιά που έχουν στην κοιλιά τους κάτι πλαστικό γίνονται όλο και πιο συχνές.
Λες και δεν έφταναν όλοι οι άλλοι παράγοντες που κάνουν αυτά τα πλάσματα να πεθαίνουν άδικα…

Ακτιβιστές που ασχολούνται με τη θάλασσα και που ταξιδεύουν τους ωκεανούς της γης μας καταγράφουν σκηνές με πλαστικά σκουπίδια να επιπλέουν στη θάλασσα. Και ακτές, κοντά σε κατοικημένες ή απόλυτα απομακρυσμένες περιοχές, να είναι γεμάτες πλαστικά αντικείμενα. 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού βρίσκονται ήδη στις θάλασσες τόσο στην επιφάνεια όσο και στον βυθό. Και το νούμερο αυτό αυξάνεται…

Παρακολουθώντας την ομιλία του Huw Kingston στο TEDx Athens 2018 έμαθα πώς το εμφιαλωμένο νερό πωλείται σε εξωφρενικά πολλαπλάσια τιμή από την αρχική του αξία. Πρόκειται για τη νίκη του μάρκετινγκ πάνω στην κοινή λογική καθώς είναι ένα προϊόν που το έχουμε σε αφθονία δωρεάν και σε καλή ποιότητα -καλύτερη από του εμφιαλωμένου- στα σπίτια μας.

Από τον φωτογράφο Benjamin Von Wong, επίσης ομιλητή του Tedx Athens, είδα έργα που με έκαναν να μην θέλω να αγοράσω ξανά πλαστικό μπουκαλάκι με νερό. Στο συγκεκριμένο έργο του η γοργόνα είναι πνιγμένη σε μια θάλασσα από πλαστικά μπουκάλια.

Η απόφαση παίρνεται από τα στοιχεία αλλά σφραγίζεται και από την τέχνη.

Kick the habit

-Σε κάθε κατάστημα με βιολογικά αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες, όπως τα Public, θα βρεις ποτήρια από μπαμπού που μπορείς να να έχεις μαζί σου ώστε να βάζεις εκεί τον χυμό ή τον καφέ που παίρνεις take away.

-Στο Βαζάκι παίρνεις το γυάλινο βαζάκι με τον χυμό σου και επιστρέφοντας το παίρνεις πίσω ένα μέρος του ποσού που έδωσες.

-Κάποιες επιχειρήσεις με καφέ, χρεώνουν κάποια λεπτά φθηνότερα τον καφέ σου όταν πας με το δικό σου ποτήρι.

-Κάποιες άλλες επιχειρήσεις έχουν ήδη μόνο χάρτινα ποτήρια.

-Μπορείς να ζητήσεις τον καφέ ή το ποτό σου χωρίς καλαμάκι ή να προμηθευτείς το δικό σου ανακυκλούμενο και επαναχρησιμοποιούμενο. Σε λίγο καιρό θα βρίσκουμε τα συγκεκριμένα καλαμάκια σχεδόν παντού.

Η Σίκινος έγινε μόλις πρόσφατα το πρώτο νησί στην Ελλάδα που δε θα χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια και σύντομα και πλαστικά ποτήρια. Χρειάστηκε όραμα, οργάνωση, αποφασιστικότητα, συμφωνία και με τις επιχειρήσεις αλλά έγινε η αρχή -και- στη χώρα μας.
Στην Αυστραλία υπάρχει η πόλη του που έγινε η πρώτη που έγινε bottle water free πριν από δέκα χρόνια. Είναι η πόλη του ομιλητή του Tedx Athens, Huw Kingston, Bundanoon

-Έχε νερό μαζί σου σε γυάλινο μπουκαλάκι που θα έχεις από το σπίτι σου. Δε θα είναι πάντα κρύο αλλά είναι και η μόνη θυσία που θα χρειαστεί να κάνεις.

-Όποτε χρησιμοποιείς πλαστικό φρόντισε να το καθαρίζεις καλά από οτιδήποτε και να το δίνεις στην ανακύκλωση.

-Αν ακόμη δεν έχεις συνηθίσει να έχεις μαζί σου μια σακούλα για τα ψώνια από το super market, βάλε το στο πρόγραμμα σου και σύντομα θα το πετύχεις.

-Εκπαίδευσε και τους ανθρώπους σου τόσο με το παράδειγμα σου όσο και με στοιχεία. Είναι η μόνη περίπτωση που είναι ωφέλιμο να κάνεις σε κάποιον τον… δάσκαλο.

Δεν είναι οι νόμοι που θα μας πουν τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού. Είμαστε εμείς, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, αυτοί που ξεκινώντας θα κάνουμε τη διαφορά.
Με προσπάθεια και αποφασιστικότητα αλλάζει και η πιο δυνατή συνήθεια. Εδώ αλλάζουν συνειδήσεις προς το καλύτερο, οι συνήθειες θα αντισταθούν νομίζεις;

Στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που εφέτος είναι αφιερωμένη στους τρόπους αντιμετώπισης των πλαστικών απορριμάτων.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.