Δάκρυα και ιδρώτας

Κάθε φορά που κάνω yoga σκέφτομαι το ίδιο: ότι κάθε μορφή γυμναστικής, άσκησης, κίνησης είναι υπέροχη, όμως τίποτα δεν φτάνει τη yoga στον τρόπο που μπορεί να λύσει το κουβάρι που έχουμε γίνει σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Πόσο μάλλον όταν κάνεις yoga στους 40 βαθμούς και όταν αυτή η yoga είναι Bikram.

Bikram Yoga είναι ένα σύστημα yoga που έχει πάρει το όνομα της από τον ιδρυτή της, Bikram Choudhury -ακριβώς σαν το pilates του Pilates-. Η πρακτική της Βikram yoga αποτελείται από 26 στάσεις οι ίδιες σε κάθε μάθημα, εκτελεσμένες από δύο φορές η καθεμία. Η διάρκεια ενός μαθήματος Bikram yoga είναι μιάμιση ώρα κάθε φορά και γίνεται σε περιβάλλον με θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.

Οι 26 ασκήσεις της Bikram Yoga

Τα βασικά οφέλη

 • Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται, το λίπος καίγεται, ο οργανισμός αποτοξινώνεται.
 • Συνεργάζονται όλα τα συστήματα του σώματος.
 • Η πλάτη, η μέση, τα πόδια, τα χέρια δυναμώνουν.
 • Η ελαστικότητα και το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων αυξάνονται.
 • Το δέρμα λάμπει όλο και περισσότερο.
 • Λόγω της θερμοκρασίας δεν συγκεντρώνεται γαλακτικό οξύ στους μύες.

Για εμένα, είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να φύγουν στρες, άγχος, κούραση. Η κάθε άσκηση θέλει συγκέντρωση επιτρέποντας στον νου να κάνει focus ή laser focus όπως λέει η δασκάλα. Χρειάζεται να έχεις όλη την προσοχή σου στο σώμα, στην αναπνοή σου, στη θέση σου στον χώρο. Έρχεσαι στο Εδώ και Τώρα με αποτέλεσμα να γυμνάζεσαι, να δυναμώνεις, να αναπνέεις ωφέλιμα, να κάνεις κινήσεις που σε ευθυγραμμίζουν και να ηρεμείς απρόσμενα, άμεσα και αποτελεσματικά.

Πώς είναι να κάνεις yoga στους 40 βαθμούς

Είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι. Το σίγουρο είναι ότι δεν υποφέρεις. Ιδρώνεις πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο έντονα. Εγώ νιώθω το λίπος να καίγεται και να φεύγει από πάνω μου, κάθε μα κάθε φορά. 

Δώρα Κοϊμτζή, Bikram Yoga Instuctor

Πώς είναι να είσαι σε μια αίθουσα για Bikram yoga

 • Αν μπορείς πηγαίνεις λίγο νωρίτερα για να συνηθίσεις τη θερμοκρασία, το περιβάλλον και για να χαλαρώσεις.
 • Μπαίνοντας στην αίθουσα πιθανώς να έχεις ψυχολογική ή σωματική ένταση όμως βγαίνοντας θα νιώθεις πολύ πολύ διαφορετικά.
 • Να έχεις μια μεγάλη πετσέτα για το στρωματάκι σου και ένα μπουκάλι με νερό.
 • Να έχεις μπροστά σου κάποιον που έχει ξανακάνει Bikram. Στα πρώτα μαθήματα θα τον κοιτάς λίγο περισσότερο.
 • Ακολουθείς ακριβώς τις οδηγίες για κάθε άσκηση και διορθώνεις συνεχώς τη στάση σου σύμφωνα με τις οδηγίες της δασκάλας.
 • Η ζέστη δεν είναι αφόρητη και το σώμα τη δέχεται ως δώρο.

fact: Το σώμα μας πιέζεται περισσότερο όταν καθόμαστε για ώρες σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ παρά όταν κάνει αυτό για το οποίο είναι σχεδιασμένο: να κινείται. Όταν μάλιστα υπάρχει επιστήμη, σοφία και σκοπός για κάθε κίνηση και κάθε αναπνοή, τότε νιώθεις την αγνή ευχαρίστηση και το όφελος σε κάθε κίνηση και σε κάθε στάση.

Ειδικά στη Βikram δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στη yoga ή να κάνεις “ακροβατικά”. Μέσα στην αίθουσα έχω δει όλα τα σώματα να ανταποκρίνονται και σίγουρα όλους να συγκεντρώνονται και να απολαμβάνουν το μάθημα. Θα υπάρξουν ασκήσεις που θα σε ζορίσουν -διαφορετικές για κάθε σώμα- όμως εκεί που δυσκολευόμαστε περισσότερο εκεί και χρειάζεται να επιμείνουμε ώστε να γίνει το ένα βήμα παραπάνω που θα μας ξεκλειδώσει.

Το μάθημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να δουλεύουν συστηματικά όλοι οι μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, όργανα και αδένες του σώματος. Από μέσα προς τα έξω, από τα κόκαλα μέχρι το δέρμα, από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

Η Καίτη λέει…

Για εμένα ένα από τα μεγάλα συν της Bikram είναι ότι γνωρίζω εκ των προτέρων ποιες είναι οι ασκήσεις που θα κάνω. Αυτό με βοηθάει να συγκεντρώνομαι περισσότερο στην άσκηση, στην αναπνοή, στη ροή και να βλέπω την πρόοδο κάθε φορά. Η ζέστη μαλακώνει το σώμα και η συγκέντρωση εντείνεται. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να κάνεις ένα μάθημα bikram ή οποιαδήποτε άσκηση σε ελκύει.

 

Εγώ και η ευλυγισία δεν έχουμε -ακόμα- συναντηθεί ούτε για μια στιγμή σε αυτή τη ζωή. Μέσα από τη yoga έμαθα να αποδέχομαι το σώμα μου, τα όρια του αλλά και να επενδύω σε προσπάθεια για την εξέλιξη του. Ακόμα και η ελάχιστη βελτίωση στις asanas μού δίνει τεράστια χαρά. Συνήθως είμαι η πιο δύσκαμπτη στην αίθουσα. Όμως κάθε φορά επιστρέφω και προσπαθώ λίγο περισσότερο με μια συγκινητική επιμονή.

Κάθε μάθημα yoga είναι ένα μάθημα… Το σώμα σου δεν είναι το ίδιο κάθε μέρα. Τίποτα δεν σου εγγυάται ότι θα αποδώσεις το ίδιο, ότι θα είσαι τόσο ευλύγιστος ή δύσκαμπτος όσο και στο προηγούμενο ή στο επόμενο μάθημα. Μαθαίνεις να αποδέχεσαι το σώμα σου, να επιμένεις με έναν ωφέλιμο τρόπο για να ξεπεράσεις τα όρια σου, για να φτάσεις λίγο πιο κάτω, λίγο πιο πάνω, για να ισορροπήσεις περισσότερο ή να ευθυγραμμιστείς καλύτερα. 

Στον τίτλο εκτός από τη λέξη “ιδρώτας” υπάρχει και η λέξη “δάκρυα”. Κάθε φορά και σε διαφορετικό χρονικό σημείο νιώθω δάκρυα στα μάτια μου. Η πιο απτή απόδειξη ότι κάτι που με μπλοκάρει “λιώνει” και φεύγει. Στο καλό…

Δώρα Κοϊμτζή, Bikram Yoga Instuctor

Bikram Yoga κάνει στην Αθήνα η Δώρα Κοϊμτζή. Τη βρίσκεις στο instagram πατώντας εδώ,
Τα μαθήματα γίνονται στο εκπληκτικό Hot Ashram Yoga. Το βρίσκεις στο instagram πατώντας εδώ.

Το κόστος είναι 15 ευρώ το μάθημα.

 

“You’re never too old, never too bad, never too late and never too sick to start from the scratch once again.”

Bikram Choudhury

από την Καίτη Φαρμάκη

 

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα