Τί είναι εργομέτρηση;

Εργομέτρηση είναι η εκτίμηση της αερόβιας κατάστασης του ατόμου, η οποία αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα της φυσικής κατάστασης. Με πιο απλά λόγια, είναι μεταξύ άλλων η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η δύναμη, η ευλυγισία, η ταχύτητα, η μυϊκή δύναμη.

Και γιατί να κάνω εργομέτρηση;

Όπως εγώ έτσι κι εσύ που ήδη γυμνάζεσαι, μπορεί να θέλεις αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο το χρόνο και τις ώρες που αφιερώνεις στην άσκηση για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στην αντοχή σου, στα κιλά, στην ταχύτητα, στη μυϊκή μάζα, στο ποσοστό του λίπους και στη φυσική σου κατάσταση γενικότερα.
Εγώ κάνω εργομέτρηση τα τελευταία 3 χρόνια. Έχω κάνει σε 2 διαφορετικά κέντρα και με δύο διαφορετικούς τρόπους. Και τις δύο φορές πήρα ένα πρόγραμμα προπόνησης αναλυτικό και πάνω στα δικά μου δεδομένα.

Είναι μόνο για αθλητές ή και για άτομα που γυμνάζονται;

Η εργομέτρηση για τους αθλητές είναι απαραίτητη. Οι υπόλοιποι που γυμναζόμαστε ερασιτεχνικά μπορούμε να κάνουμε εργομέτρηση για να γίνει η όποια προπόνηση μας περισσότερο αποτελεσματική.
Όπως δεν υπάρχουν δύο ίδιοι άνθρωποι, έτσι δεν υπάρχουν και δύο ίδια αποτελέσματα ή δύο ίδια προγράμματα προπόνησης. Είναι επίσης σημαντικό ότι έχεις και εικόνα του σώματος, της φυσικής σου κατάστασης και της απόδοσης σου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ποιά είναι η προετοιμασία;

Για να κάνεις εργομέτρηση θα πρέπει να μην έχεις φάει κάτι για 3 ώρες και να μην έχεις πιεί ούτε υγρά. Να μην έχεις πιεί αλκοόλ ή καφεΐνη για 12 ώρες. Να μην έχεις γυμναστεί για 8 ώρες, να είσαι ξεκούραστος και να έχεις ουρήσει μισή ώρα πριν από την εργομέτρηση. Όλα αυτά έιναι απαραίτητα για να είναι ακριβείς οι μετρήσεις.

Ώρα για σωματομετρικά στοιχεία…

Δηλαδή γίνεται μέτρηση ύψους με αναστημόμετρο και λιπομέτρηση και σε μηχάνημα και με το δερματοπτυχόμετρο. Αφού καταγραφούν αυτά τα στοιχεία, ξεκινάς.

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού.

Το πρώτο που έκανα στο πακέτο της εργομέτρησης ήταν η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού. Για 15 λεπτά περίπου, κάθεσαι άνετα και σε απόλυτη ηρεμία σε μια καρέκλα με μια μάσκα στο πρόσωπο που μετράει το ενεργειακό ισοζύγιο. Διαβάζεις ένα περιοδικό και περνάει η ώρα…

Πελματογράφημα.

Το επόμενο που έκανα, ήταν το πελματογράφημα. Περπατάς κανονικά χωρίς παπούτσια και πατάς σε μια επιφάνεια που αποτυπώνει την πατούσα σου. Καταγράφονται ισορροπία, στήριξη, φόρτιση και άλλα στοιχεία. Είναι σημαντικό το πελματογράφημα ειδικά αν έχεις πόνους ή τραυματισμούς στα πόδια.

Έλεγχος ελαστικότητας.

Αμέσως μετά έκανα το τεστ ευλυγισίας. Κάθεσαι σε ένα στρωματάκι με τα πόδια τεντωμένα, ρίχνεις το σώμα σου προς τα πόδια σου, ενώ τα τεντωμένα χέρια σου σπρώχνουν ένα έμβολο σε μια ειδική κατασκευή. Αναλόγως πόσο μακριά θα πάει, καταγράφεται το επίπεδο ευλυγισίας σου. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για τους τραυματισμούς.

Στο διάδρομο θα τρέξεις όσο δεν έχεις ξανατρέξει!

Και ήρθε η ώρα για την εργομέτρηση. Πρώτα ανεβαίνεις στο διάδρομο για να κάνεις ζέσταμα. Για 10 περίπου λεπτά προετοιμάζεται το σώμα σου για την εργομέτρηση. Μετά φοράς μια μάσκα που καλύπτει στόμα και μύτη και φοράς παλμογράφο στο στήθος σου. Η μάσκα και ο παλμογράφος συνδέονται με μηχανήματα που καταγράφουν μεταξύ άλλων τους καρδιακούς παλμούς, την αερόβια ικανότητα, το αναερόβιο κατώφλι, την κατανάλωση οξυγόνου. Η ταχύτητα και η κλίση αυξάνονται όσο προχωρά η αξιολόγηση. Μαζί αυξάνονται οι καρδιακοί σου παλμοί ενώ μειώνεται η αντοχή σου. Λίγο προτού νοιώσεις ότι δεν αντέχεις άλλο, ολοκληρώνεται η διαδικασία.
Κάποια εργομετρικά κέντρα κάνουν και λήψη αίματος για τη μέτρηση του γαλακτικού οξέως στο αίμα σου.

Μέτρηση δύναμης άκρων.

Και αφού κατέβεις από το διάδρομο ανεβαίνεις στο μηχάνημα που καταγράφει τη δύναμη στα πόδια σου. Στο δικέφαλο, τον τετρακέφαλο και στη μεταξύ τους σχέση. Πολλοί τραυματισμοί οφείλονται είτε στην αδυναμία είτε στην κακή σχέση μεταξύ των δύο αυτών μυών. Αναλόγως με τα αποτελέσματα του τεστ για τη δύναμη των κάτω άκρων, σου δίνεται ασκησιολόγιο για να υπάρξει ενδυνάμωση όπου χρειάζεται. Κάποια κέντρα κάνουν το τεστ και για τα άνω άκρα.

Ανάμεσα σε όλες τις φάσεις κάνεις διατάσεις είτε για ζέσταμα είτε για αποθεραπεία ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα τραυματιστείς. Διατάσεις απλές και που μπορείς να εφαρμόζεις κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να γυμναστείς ή που έχεις ολοληρώσει την άσκηση σου.

You are the champion.

Κάποιες ημέρες μετά έρχεται η ώρα των αποτελεσμάτων.
Σου δίνοντα σε ντοσιέ ή με mail, αναλυτικά αποτελέσματα και γραφικά που σε κατατάσουν σε διάφορες κατηγορίες. Καρδιοαναπνευστική ικανότητα,ζώνες καρδιακής συχνότητας, αναερόβιο κατώφλι, πρόσληψη οξυγόνου, ταχύτητα, κατανάλωση υδατανθράκων είναι κάποια από τα στοιχεία που καταγράφονται και αποτυπώνουν τη φυσική σου κατάσταση.

Παλμογράφος.

Το βασικό είναι ότι παίρνεις αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στις ζώνες που χρειάζεται να γυμνάζεσαι για να κάψεις λίπος, για να αυξήσεις την αντοχή σου, για να τρέξεις σε αγώνα. Επειδή όλο το πρόγραμμα στηρίζεται στους παλμούς σου, χρειάζεται οπωσδήποτε να προμηθευτείς έναν παλμογράφο. Μπορείς να βρεις έναν απλό από 50 ευρώ περίπου. Βάζεις τον παλμογράφο κάτω από το στήθος σου και βλέπεις τους παλμούς σου στο ειδικό ρολόι που είναι σετ με τον παλμογράφο.

Και τώρα, τρέχουμε.

Και ξεκινάς την προπόνηση. Συνήθως οι 5-6 πρώτες προπονήσεις σε ζορίζουν αλλά μετά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αλλά έτσι δε γίνεται πάντα;

Έρευνα αγοράς.

Η εργομέτρηση κοστίζει μέχρι 100 ευρώ περίπου. Κάνε την έρευνα σου για εργομετρικά κέντρα και ζήτησε να σου πουν αναλυτικά το κόστος και ποιές μετρήσεις θα γίνουν. Μην πληρώσεις πχ 80 ευρώ μόνο για την εργομέτρηση και τη λιπομέτρηση. Υπάρχουν άλλα κέντρα που παρέχουν αυτά ακριβώς στη μισή τιμή ή πολλά περισσότερα σε λίγο υψηλότερη τιμή.

Εγώ έκανα την εργομέτρηση στο εργομετρικό κέντρο στο Ολυμπιακό Στάδιο και έμεινα ικανοποιημένη και από τον τρόπο της μέτρησης και από τις διευκρινήσεις που ζήτησα και μου δόθηκαν κατά τη φάση της προπόνησης. Για τα ουσιαστικά αποτελέσματα της μέτρησης και της προπόνησης μετά τη μέτρηση, θα σας πω τον Νοέμβριο αφού τρέξω στα 5 χιλιόμετρα!

Από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.