Το να διαβάσεις ένα βιβλίο σε ένα μήνα μοιάζει το ίδιο δύσκολο με το να τρέξεις στον Μαραθώνιο και να τερματίσεις. Κι όμως. Υπάρχουν συγκεκριμένα κολπάκια και τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να βρεις χρόνο για ανάγνωση μέσα στην κάθε σου ημέρα.

Την άνοιξη διάβασα ένα σχετικό άρθρο στο GQ και όσο το διάβαζα τόσο σκεφτόμουν ότι ίσως να είναι πιο εύκολο από όσο πίστευα. Τελικά το δοκίμασα. Μπορεί να μη διαβάζω ένα βιβλίο την εβδομάδα αλλά σίγουρα -με την πρώτη του συμβουλή κυρίως- έβαλα περισσότερο διάβασμα στην καθημερινότητα μου.
Να τι συμβουλεύει ο Kevin Nguyen δημοσιογράφος που διαβάζει 2-3 βιβλία την εβδομάδα και γράφει γι’ αυτά.

“Χρειάζεται να βάλεις το διάβασμα στην καθημερινότητα σου και να μην το αντιμετωπίζεις ως πολυτέλεια. Δεν είναι δύσκολο. Όπως και όλα τα πράγματα, θέλει λίγη πειθαρχία και κάποια κολπάκια.

Μην διαβάζεις πριν από τον ύπνο. Διάβαζε το πρωί

Αν διαβάζεις το βράδι, το πιο πιθανό είναι να αποκοιμηθείς μέσα στα επόμενα λεπτά και έχοντας διαβάσει λίγες σελίδες. Σου προτείνω λοιπόν να διαβάζεις το πρωί. Ακόμα και ανδεν αγαπάς το πρωινό ξύπνημα, διάβασε ένα δυο κεφάλαια αντί να χαζέψεις στο instagram ή στο facebook. Έτσι κι αλλιώς το instagram και το facebook τα τσέκαρες πριν κοιμηθείς, έτσι δεν είναι;

Διάβασε όσο μετακινείσαι

Ειδικά να μετακινείσαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκμεταλλεύσου αυτόν τον χρόνο. Η μισή ώρα μετακίνησης μπορεί εύκολα να γίνει πέντε ώρες διαβάσματος την εβδομάδα. Όσο περίπου χρειάζεται για να διαβάσει κάποιος ένα ολόκληρο βιβλίο.

Διάβασε στο κινητό σου

Ναι, όλοι αγαπάμε τα τυπωμένα βιβλία αλλά αν δεν μπορείς να αποχωριστείς την οθόνη του κινητού σου, μπορείς να διαβάζεις από εκεί το βιβλίο σου. Αν δεν είναι το κινητό μπορεί να είναι το kindle και το tablet σου. Έτσι, θα έχεις πάντα το “βιβλίο” σου μαζί. Μπορείς να διαβάσεις ενώ περιμένεις σε μια ουρά, στο διάλειμμα σου, στην τουαλέτα. Θα διαβάσεις πολλές σελίδες με αυτόν τον τρόπο.

Εάν το βιβλίο δε σου αρέσει, σταμάτα να το διαβάζεις

Δεν είσαι υποχρεωμένος να διαβάσεις ένα βιβλίο που δεν σου αρέσει. Άσε που μπορεί να ένα κακό βιβλίο να σου χαλάσει τη συνήθεια να διαβάζεις. Φυσικά και σκέφτεσαι τα 15 ευρώ που πλήρωσες γι’ αυτό το βιβλίο. Αλλά σκέψου ότι θα χρειαστεί να του αφιερώσεις άλλες πέντε ώρες για να το τελειώσεις. Το αντέχεις; Άλλωστε υπάρχει πάντα και η βιβλιοθήκη.

Πήγαινε στη βιβλιοθήκη

Εκεί μπορείς να δανειστείς το βιβλίο που θέλεις. Και η προθεσμία σίγουρα θα σε κάνει να το διαβάσεις ακόμα πιο γρήγορα.

Διάβασε περισσότερα από ένα βιβλία ταυτόχρονα

Συνήθως διαβάζω 2-3 διαφορετικά βιβλία. Ένα μυθιστόρημα, ένα που δεν είναι μυθιστόρημα και κάποιο που θα με κάνει να γελάσω. Έτσι, αν ξέρω ότι έχω μια ώρα στη διάθεση μου, διαβάζω το μυθιστόρημα. Αν είχα μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, πηγαίνω κατευθείαν σε αυτό που θα με κάνει να γελάσω. Γενικά να έχεις βιβλία που θέλουν τη συγκέντρωση και βιβλία που δεν την απαιτούν. Έτσι, θα έχεις ένα βιβλίο κατάλληλο για κάθε διάθεση σου.

Να διαβάζεις στα διαφημιστικά διαλείμματα

Ακόμα και όταν βλέπεις τηλεόραση μπορείς στα διαλείμματα για διαφημίσεις να διαβάσεις λίγες σελίδες από το βιβλίο σου. Είναι αλήθεια ότι μπορείς να διαβάσεις εκατοντάδες βιβλία με αυτόν τον τρόπο.

Σημείωνε τι έχεις διαβάσει

Το να κρατάς μια λίστα από τα βιβλία που έχεις διαβάσει, σε κάνει να κατακτήσεις την αίσθηση της επίτευξης. Και αυτή η αίσθηση είναι υπέροχη. Κράτα τη λίστα ακόμα και στο κινητό σου. Μπορείς να έχεις μια ακόμα λίστα με όσα βιβλία προτίθεσαι να διαβάσεις στη συνέχεια.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.