Η εποχή που ο οδοντίατρος ήταν πολύ απότομος, πολύ ακριβός ή που σε πονούσε πολύ, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η τεχνολογία αλλά και οι τακτικές επισκέψεις σου στον οδοντίατρο, βοηθούν πολύ στο να αντιμετωπίσεις και τα πιο δύσκολα θέματα έγκαιρα.
Εδώ θα βρεις 10 λόγους για να θυμηθείς και πάλι την επίσκεψη σου στον οδοντίατρο, και να χαμογελάσεις πλατιά. Γιατί το χαμόγελο δείχνει πολλά περισσότερα από τη χαρά σου…
Το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια τόσο καλά όσο και κακά
Σε ένα υγιές στόμα υπάρχουν περίπου 500 κακά βακτήρια τα οποία προκαλούν τη διάβρωση των δοντιών και των ούλων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας. Τα καλά βακτήρια που -ευτυχώς- υπάρχουν και αυτά στο στόμα, εμποδίζουν να περάσει στον οργανισμό οτιδήποτε μπορεί να τον βλάψει ενώ βοηθούν και στην απορρόφηση των βιταμινών.
Η τέχνη του να πλένεις σωστά τα δόντια σου
Κάθε οδοντίατρος έχει δείξει για μια φορά τουλάχιστον στον καθένα μας, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλένεις τα δόντια σου. Αν κάτι έχεις ξεχάσει, την επόμενη φορά που θα τον επισκεφτείς σίγουρα θα χαρεί να σου (ξανα)δείξει.
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα, για δύο λεπτά τουλάχιστον. Μην το παρακάνεις γιατί μπορεί να βλέψεις τα ούλα. Βουρτσίζοντας απαλά με κλίση 45 μοιρών, βοηθάς στο να απομακρύνονται τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και φθορά.
Όχι, δεν είναι φυσιολογικό να ματώνουν τα ούλα
Τα ούλα ενδέχεται να ματώνουν γιατί η οδοντόβουρτσα σου είναι σκληρή ή γιατί βουρτσίζεις με μανία. Αν έχεις κανονική και όχι ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα, η μεσαία είναι και η πιο κατάλληλη. Επίσης, το μάτωμα μπορεί να δείχνει ότι δεν έχεις σωστή τεχνική όταν κάνεις νήμα.
Εκτός από αυτά, τα ούλα που ματώνουν, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει ουλίτιδα ή κάποια άλλη ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση είσαι μια απάντηση, μια λύση, μια διάγνωση και μια θεραπεία μακριά από το πρόβλημα.
Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου κάθε τρεις μήνες ή και νωρίτερα σε κάποιες περιπτώσεις
Ναι, μπορεί να ακούγεται κάπως δύσκολο, όμως είναι απαραίτητο να αλλάζεις την οδοντόβουρτσα σου κάθε τρεις μήνες. Μετά τους τρεις μήνες, χάνει μέρος από την αποτελεσματικότητα της και αυτό είναι κάτι που δεν σε συμφέρει καθόλου. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα, μεταφέρονται στην οδοντόβουρτσα.
Αν αρρώστησες χρειάζεται οπωσδήποτε μόλις γίνεις καλά να αλλάξεις οδοντόβουρτσα για να ξεφορτωθείς τα μικρόβια που έχει επάνω της.
Αν έχεις κάποια ασθένεια στα ούλα, χρειάζεται να την αλλάζεις κάθε έξι εβδομάδες σχεδόν.
Το να κάνεις νήμα δεν είναι προαιρετικό
Είναι υποχρεωτικό αν θέλεις να έχεις τα δόντια σου σε καλή κατάσταση αλλά και αν θέλεις καθαρή αναπνοή. Το νήμα κρατάει το διάστημα ανάμεσα στα δόντια καθαρό από τροφές. Το μόνο που χρειάζεται, είναι κάποιος να σου δείξει τον τρόπο, και ο οδοντίατρος είναι ο πιο κατάλληλος.
Η επίσκεψη δεν είναι απλά για έναν καθαρισμό
Ο λόγος που πηγαίνουμε οι περισσότεροι στον οδοντίατρο μια ή δύο φορές το χρόνο, είναι ο καθαρισμός. Στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο οδοντίατρος θα ελέγξει για φθορές στα δόντια και τα ούλα και για έναν αριθμό από θέματα που αν διαγνωστούν έγκαιρα, θεραπεύονται ευκολότερα.
Η έλλειψη βιταμινών επηρεάζει τα δόντια
Αν η μητέρα έχει έλλειψη βιταμίνης D, το έμβρυο παρουσιάζει θέματα με το σμάλτο στα δοντάκια του. Εντωμεταξύ οι ενήλικες που παρουσιάζουν έλλειψη κυρίως σε βιταμίνη Β, φυλλικό οξύ και σίδηρο, ενδέχεται να παρουσιάσουν έλκη στο στόμα και σκασίματα στις άκρες στα χείλη.
Η σωστή διατροφή βοηθάει
Πρώτα απ’ όλα, η σωστή διατροφή βοηθάει στο να είσαι υγιής και να είναι μια χαρά και τα δόντια σου. Αλλά αν σκεφθείς ότι οι περισσότερες ασθένειες των ούλων ξεκινούν ως μόλυνση, ένα δυνατό ανοσοποιητικό που είναι αποτέλεσμα σωστής διατροφής, είναι από τα πιο δυνατά σου όπλα για να τις αντιμετωπίσεις.
Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα πολλά
Αυτό μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο όμως οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να σε κάνουν να γλυτώσεις πόνο, χρόνο και χρήματα. Πολλά από τα θέματα που παρουσιάζονται στα δόντια μας αρχικά δεν προκαλούν καθόλου πόνο ενώ ξεκινούν από μικρά και γίνονται μεγάλα και σοβαρά. Ένα απλό σφράγισμα που γίνεται έγκαιρα, σε γλυτώνει από μια επικείμενη μόλυνση, απόστημα και άλλα δυσάρεστα, περίπλοκα και κοστοβόρα.
Ο οδοντίατρος είναι εκεί για να σε βοηθήσει και όχι για να σε κρίνει
Όπως και κάθε γιατρός, έτσι και ο οδοντίατρος είναι εκεί για να σε βοηθήσει. Μην ντρέπεσαι για τα δόντια σου, για την πέτρα που μπορεί να έχεις, για το χρώμα, την αναπνοή, για την κατάσταση των ούλων ή για οτιδήποτε άλλο. Μπορείς να συζητήσεις μαζί του ό,τι θέλεις για να σε βοηθήσει αποτελεσματικά. Άλλωστε ό,τι και να έχεις, σίγουρα έχει δει κάτι χειρότερο.
Η Καίτη λέει:
Προσωπικά, μια ή δύο φορές το χρόνο πηγαίνω στο Smile Design, στη Μεσογείων.
Ο οδοντίατρος Παναγιώτης Καρποδίνης ήταν ο πρώτος που μου έμαθε ότι χρειάζεται να καθαρίζουμε τη γλώσσα μας, μια συνήθεια που από τότε την τηρώ καθημερινά σε συνδυασμό με το βούρτσισμα των δοντιών. Μου έδειξε και το κατάλληλο εργαλείο, καθώς η πίσω όψη της οδοντόβουρτσας δεν είναι αρκετή. Πρόκειται για μια τεχνική απολύτως απλή και απαραίτητη στην αγιουρβέδα αλλά και στη γιόγκα για να απομακρύνονται τα βακτήρια από τη γλώσσα. Διάβασε εδώ λεπτομέρειες.
Επίσης, ο Παναγιώτης μου έμαθε πώς να πίνω τους χυμούς μου, για να μη χαλάει το σμάλτο των δοντιών. Καθώς κάποιοι χυμοί έχουν αρκετά οξέα, χρειάζεται να πίνω το χυμό με καλαμάκι, ώστε να μην έρχονται τα οξέα σε άμεση επαφή με τα δόντια, ενώ με συμβούλεψε να μην τα πλένω για συγκεκριμένη ώρα μετά την κατανάλωση του χυμού.
Ανάλογα με το πώς τρέφεσαι και με τις καθημερινές σου συνήθειες, ο οδοντίατρος σου μπορεί να σε βοηθήσει πολύ.
Επιπλέον όσο και να ξέρεις να κάνεις νήμα πάντα μια υπενθύμιση της τεχνικής, βοηθάει πολύ.
Κι αν βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο, εγώ για παράδειγμα βάζω υπερβολική δύναμη τραυματίζοντας τα ούλα, σου το υπενθυμίζει για να το κάνεις σωστά.
Α, και οι τιμές έχουν γίνει πολύ πολύ καλές. Ειδικά για έλεγχο και καθαρισμό, το κόστος δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία για να αποφεύγεις τον οδοντίατρο.
από την Καίτη Φαρμάκη
