Έχεις το δικαίωμα να αλλάζεις γνώμη, ζωή, πορεία. Να δημιουργείς εκ νέου τον εαυτό σου.

“Θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα τον πατέρα σου, για να εξηγήσω την άποψή μου για την προσωπική ιστορία. Ο πατέρας σου γνωρίζει τα πάντα για το άτομο σου. Έχει λοιπόν βγάλει τα συμπεράσματα του για σένα. Ξέρει ποιος είσαι και τι κάνεις και καμία δύναμη στη γη δεν πρόκειται να τον κάνει να αλλάξει τη γνώμη του. Φυσικά αυτή η βαθιά γνώση της προσωπικότητας σου επεκτείνεται σε όλους σου τους φίλους. Όλοι όσοι σε γνωρίζουν έχουν κάποια ξεκάθαρη και απόλυτη ιδέα για σένα. Και εσύ συνεχίζεις να τροφοδοτείς αυτή την ιδέα με τις πράξεις σου. Οφείλει κανείς να ανανεώνει την προσωπική του ιστορία λέγοντας στους γονείς του, στους συγγενείς και τους φίλους του όλα όσα πράττει.
Από την άλλη, για τον πολεμιστή που δε διαθέτει προσωπική ιστορία, οι εξηγήσεις είναι περιττές. Κανείς δε θυμώνει, κανείς δεν απογοητεύεται από τις πράξεις του. Και, πάνω απ’ όλα, κανείς δεν τον καθηλώνει, κανείς δεν τον δεσμεύει με τις σκέψεις του και τις προσδοκίες του.”
Carlos Castaneda “Ο τροχός του χρόνου”

Από τότε που διάβασα αυτό το απόσπασμα του Carlos Castaneda, είναι σαν να έχω βάλει σκοπό της ζωής μου να κάνω ό,τι πραγματικά με γεμίζει, ανεξάρτητα από το πως θα αντιδράσουν οι άλλοι. Όσοι με ξέρουν καλά ή λιγότερο καλά μάλλον θα χαμογελούν τώρα διαβάζοντας αυτό που γράφω. Γιατί είναι αλήθεια φυσιογνωμικά και ιδιοσυγκρασιακά απέχω πολύ από το πρότυπο της φλογερής επαναστάτριας. Πολλοί συνδέουν την ήρεμη φύση με την έλλειψη φλόγας ή με το φόβο της αλλαγής.
Όμως αν θέλεις να ζήσεις αληθινά τη ζωή σου, τότε χρειάζεται να ξεφύγεις όχι μόνο από αυτό που οι άλλοι πιστεύουν για εσένα, αλλά πολύ περισσότερο και από αυτό που εσύ πιστεύεις για τον εαυτό σου. Να επανεφεύρεις τον εαυτό σου και να ανανεώνεις την προσωπική σου ιστορία.

Έτσι χρόνια τώρα προσπαθώ να ακούω μόνο τον πυρήνα μου. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και δύσκολο. Από μικρή δεν έτρωγα κρέας μέσα σε ένα σπίτι κρεατοφάγων. Στα 18 μου πήγα να δουλέψω στο ΚΛΙΚ προερχόμενη από μια εργατική αριστερή οικογένεια. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα εναλλακτικά ενώ ζούσα στη φωλιά του life style και της διασκέδασης. Ακούω κλασική μουσική ενώ δουλεύω σε ένα mainstream ελληνικό ραδιόφωνο. Και όλα αυτά χωρίς να είμαι αντιδραστική, χωρίς να έχω δώσει μάχες, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς απώλειες.

Έκανα απλά αυτό που ήθελα, το επικοινωνούσα, το υποστήριζα. Αυτή η αντιμετώπιση δεν έφερνε αντιδράσεις από τους ανθρώπους που ήξεραν καλά την προσωπική μου ιστορία και που ίσως περίμεναν κάτι διαφορετικό από εμένα. Η αγάπη εκατέρωθεν και η πίστη σε αυτό που ήθελα να κάνω, φαίνεται εξαφάνισε κάθε αντίδραση.

Προσπάθησε να σπάσεις τις πεποιθήσεις που έχεις. Αν δυσκολεύεσαι ζήτησε βοήθεια από ειδικούς. Κάνε το πρώτο βήμα και οι βοήθειες θα πέσουν στα πόδια σου. Η προσδοκία που έχουμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους είναι που μας απογοητεύει, σπανίως οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Γι’ αυτό και ο Castaneda στο τέλος αναφέρει τον πολεμιστή χωρίς προσωπική ιστορία που δεν απογοητεύει και δεν καθηλώνεται από τις σκέψεις και από τις προσδοκίες.

Δε χρειάζεται να είσαι άφιλος ή χωρίς οικογένεια για να ανακαλύπτεις ξανά και ξανά τον εαυτό σου. Χρειάζεται μόνο να αγαπάς και να τιμάς τη ζωή που σου δόθηκε.

Με αγάπη
Καίτη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(1) Σχόλιο

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.