Αν ψάξεις στο google για τον ευτυχέστερο άνθρωπο στη γη, θα εμφανιστεί το όνομα του. Ο Matthieu Ricard είναι ο Γάλλος βουδιστής μοναχός που έχει βρει το μυστικό της ευτυχίας και δεν το κρατάει καθόλου για τον εαυτό του.

Ο Mtthieu Ricard πήρε μέρος σε μια δωδεκαετή έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsic. Τοποθετήθηκαν στο κεφάλι του 256 αισθητήρες που κατέγραφαν την εγκεφαλική του λειτουργία ενώ διαλογιζόταν επάνω στη συμπόνια. Το πνεύμα του ήταν ασυνήθιστα ελαφρύ ή φωτισμένο (unusualy light, αναφέρει η έρευνα).

Αποδείχτηκε ότι ο εγκέφαλος του δονούνταν στα κύματα ΓΑΜΜΑ, κύματα που συνδέονται με τη συνειδητότητα, την προσοχή, τη μάθηση και τη μνήμη, σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο είχε ποτέ καταγραφεί.

Στην έρευνα πήραν μέρος αρκετοί ακόμα βουδιστές μοναχοί. Ο Matthieu Ricard αναφέρει ότι συχνά διαλογίζεται για μέρες ολόκληρες χωρίς ποτέ να βαρεθεί. “Ναι, είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος” δηλώνει αλλά θεωρεί υπερβολικό τον τίτλο του “ευτυχέστερου στον κόσμο”.

Αυτές είναι κάποιες από τις συμβουλές του για να γίνεις πιο ευτυχισμένος, από ομιλία του στην Ελβετία.

Σταμάτα να σκέφτεσαι “εγώ, εγώ, εγώ”

Το να σκέφτεσαι συνεχώς τον εαυτό σου, αυτά που συμβαίνουν σε εσένα και αυτά που χρειάζεται να κάνεις για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα για εσένα, είναι πολύ βαρύ, εξαντλητικό, αγχωτικό και τελικά οδηγεί στη δυστυχία. Άσε που έτσι πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι απειλητικός και δύσκολος.
Εάν θέλεις να ευτυχήσεις, γέμισε με καλοσύνη.
Έτσι, εσύ θα νιώσεις καλύτερα και οι άλλοι θα σε συμπαθήσουν περισσότερο. Γίνε καλός, γέμισε τις σκέψεις σου με συμπόνοια, καλοσύνη, αλληλεγγύη. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και το σώμα σου θα γίνει περισσότερο υγιές ενώ θα αλλάξει η ζωή σου και μαζί και όσα σου συμβαίνουν.

Ξεκίνα να εκπαιδεύεις το μυαλό σου όπως θα εκπαίδευες το σώμα σου για να τρέξεις Μαραθώνιο

Όπως ένας άνθρωπος που σκοπεύει να τρέξει στον Μαραθώνιο χρειάζεται να προπονηθεί, έτσι και οι άνθρωποι χρειάζεται να προπονήσουν σωστά το μυαλό τους. Ο δικός μου αγαπημένος τρόπος προπόνησης είναι ο διαλογισμός. Με την πνευματική προπόνηση, πάντα μα πάντα, ανεβαίνει το επίπεδο ευτυχίας. Μπορεί, όπως και στον Μαραθώνιο, να μην καταφέρω να κάνω ρεκόρ, αλλά σίγουρα υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα ανάλογα με το αν έχω προπονηθεί ή όχι.
Η καλοσύνη, η προσοχή, η συναισθηματική ισορροπία και το σθένος, είναι ικανότητες που βελτιώνονται με την εξάσκηση. Η ευτυχία είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται.

Για 15 λεπτά την ημέρα κάνε χαρούμενες σκέψεις

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε κάτι καλό, έρχεται μια άλλη σκέψη και μας αποσυντονίζει.
Ξεκίνα με το να διαλογίζεσαι για 15 λεπτά καθημερινά κάνοντας χαρούμενες σκέψεις. Μέσα σε δυο εβδομάδες θα δεις πολλές θετικές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεσαι άρα και στον τρόπο που ζεις. Αν το κάνεις για τα επόμενα 50 χρόνια θα γίνεις κι εσύ… επαγγελματίας ευτυχισμένος. Έτσι κι αλλιώς, ο καθημερινός διαλογισμός ανεβάζει το επίπεδο ευτυχίας σου. Οπότε, τι περιμένεις;

από την Καίτη Φαρμάκη

Διάβασε ακόμη: “Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, έχει τρία πράγματα να σου πει

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.