Συμπληρώματα. Να τα πάρω τώρα;
Σε έναν ιδανικό κόσμο, με ιδανικές συνθήκες ζωής και ιδανική διατροφή, τα συμπληρώματα θα ήταν τόσο άχρηστα όσο και τα ψυγεία στους Εσκιμώους.
Ο κανόνας είναι απλός: “Φάε τα φρούτα, λαχανικά, καθαρές τροφές, κάνε τους σωστούς συνδυασμούς, γυμνάσου και δε θα χρειάζεσαι συμπληρώματα”. Μόνο που οι εξαιρέσεις, καταβρόχθισαν τον κανόνα.
Συνηθίζω να λέω ότι από τη στιγμή που γεννήθηκες και ξεκίνησε το οξυγόνο να κυκλοφορεί στον οργανισμό, η φθορά είναι αναπόφευκτη. Καλώς ή κακώς ο οργανισμός χρειάζεται μικρές βοήθεις για να κάνει όσα χρειάζεται. Για να λειτουργήσει αλλά και για να αντιμετωπίσει κακής ποιότητας αέρα, νερό, διατροφή αλλά και αϋπνία, άγχος ή στεναχώρια χρειάζεται κατά εποχές και συμπληρώματα.
“Μήπως επιβαρύνω τον οργανισμό μου με τα συμπληρώματα;”
Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούω. Πρώτα απ’ όλα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με χημικά πρόσθετα στα τρόφιμα, με τσιγάρο, με ζάχαρη, με έλλειψη κίνησης, με αντιβιοτικά. Παίρνοντας συμπληρώματα δεν επιβαρύνεσαι τόσο όσο πιστεύεις καθώς ό,τι δε χρειάζεται ο οργανισμός το αποβάλλει ή το αποθηκεύει για μελλοντική χρήση όταν το χρειαστεί.
“Φοβάμαι για το συκώτι μου”
…είναι η αμέσως επόμενη πρόταση. Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές. Οι υδατοδιαλυτές που είναι και περισσότερες διαλύονται σε νερό, κυκλοφορούν μέσω του αίματος και τροφοδοτούν τον οργανισμό όπου υπάρχει ανάγκη. Όση ποσότητα δε χρειάζεται ο οργανισμός, την αποβάλει άμεσα μέσω των νεφρών και των ούρων.
Οι λιποδιαλυτές που είναι λιγότερες, μεταβολίζονται και αποθηκεύονται στο συκώτι για να χρησιμοποιηθούν όταν υπάρξει ανάγκη. Υπάρχει περίπτωση να λάβεις μεγάλη ποσότητα π.χ. της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α, αν παίρνεις την Α για αρκετούς μήνες σαν να τρως ποπ κορν στον κινηματογράφο.
Ποιά συμπληρώματα είναι επισφαλή;
Τα μόνα συμπληρώματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτά που αγοράζει κάποιος από το ίντερνετ, που δεν είναι εγκεκριμένα και που συνήθως είναι συμπληρώματα ή σκευάσματα για όγκο- body building- ή αδυνάτισμα. Αυτά που βρίσκουμε στο φαρμακείο, θεωρούνται ασφαλή καθώς έχουν περάσει από διάφορους ελέγχους.
“Και πώς θα ξέρω, ποιό συμπλήρωμα χρειάζομαι;”
Σε κάθε φαρμακείο υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούντα αποκλειστικά σχεδόν με τα συμπληρώματα. Υπάρχουν ο γιατρός σου και ο ομοιπαθητικός σου που μπορούν να σε σου δλωσουν κατευθύνσεις. Υπάρχουν και τα κατάλληλα άρθρα σε περιοδικά και στο A New Life.gr από τα οποία μπορείς να πάρεις μια ιδέα γα το πως μπορουν τα συμπληρώματα να σε βοηθήσουν.
“Μήπως ο οργανισμός μου σταματήσει να παράγει μόνος του αυτό που του προσφέρω με τα συμπληρώματα;”
Ο οργανισμός παρουσιάζει κάποια έλλειψη σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ή μέταλλα όχι γιατί γεννήθηκες έτσι αλλά γιατί εξάντλησε τα αποθέματα του σε αυτά για συγκεκριμένους λόγους διαβίωσης, διατροφής, ψυχολογίας και συνδυασμών τροφών.
Παίρνοντας συμπληρώματα, βοηθάς τον οργανισμό να ξαναρχίσει να λειτουργεί χωρίς ελλείψεις.
Αν γνωρίζεις ότι έχεις έλλειψη κάποιου στοιχείου, πάρ’το ως συμπλήρωμα και άδραξε την ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούργιο. Ρώτησε το γιατρό σου, διάβασε, ερεύνησε και μάθε πως μπορείς μέσω των τροφών και των σωστών συνδιασμών τους, να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η έλλειψη.
“Τα συμπληρώματα ή δεν κάνουν κάτι, ή κάνουν κακό στον οργανισμό”.
Υπάρχουν κάποιες έρευνες που ισχυρίζονται αυτά ακριβώς. Ότι οι πολυβιταμίνες δε βοηθούν, ότι η βταμίνη C δεν απορροφάται, ότι όσοι παίρνουν συμπληρώματα παρουσιάζουν κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες. Και άλλες τόσες που έχουν την ακριβώς αντίθετη άποψη. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία και φοβάσαι πιο πολύ απ’ όσο εμπιστεύεσαι τα συμπληρώματα, η λύση είναι απλή. Ξεκίνα να φροντίζεις αποτελεσματικά τον οργανισμό σου με διατροφή, άσκηση, χαλάρωση και σύντομα δε θα χρειάζεσαι ούτε συμπληρώματα ούτε γιατρούς.
Το σώμα μιλάει. Άκουσε το.
Το βασικό είναι να είσαι τόσο σε επαφή με το σώμα σου που να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα. Οι κράμπες, τα αδύναμα νύχια, το στρες, η αϋπνία, οι μυικοί πόνοι, η εξάντληση, η πείνα, η έλλειψη όρεξης, οι πονοκέφαλοι, η στειρότητα, ορμονικά θέματα και πολλά ακόμη οφείλονται σε κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού που προκάλεσε ή προκλήθηκε και από κάποια έλλειψη βιταμινών. Πολλά από τα παραπάνω θέματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία παίρνοντας κάποια συμπληρώματα.
Στην πιο βαριά φάση τους χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή η οποία μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική με τη λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο, χρειάζεται να είναι το καλύτερο κριτήριο για τις αποφάσεις σου.
Από την Καίτη Φαρμάκη
