Πολλές φορές είναι απρόβλεπτοι και αψυχολόγητοι. Κάποιες άλλες είναι οι πιο γλυκείς και ευγενικοί άνθρωποι. Και στις δυο περιπτώσεις έρχεται η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι έχουν μια κρυμμένη ατζέντα και πως ό,τι κάνουν κάπου αποσκοπεί. Οι χειριστικοί άνθρωποι στη δουλειά μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα της ιεραρχίας. Όπου και να βρίσκονται έχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι κοινά και που θα σε βοηθήσουν να τους καταλάβεις.

Πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο “Psycopaths in suits” που ανέλυε αυτήν ακριβώς τη συμπεριφορά. Μάλιστα κατέληξε στο συμπερασμα ότι το 10% των μάνατζερ είναι όχι απλά χειριστικοί αλλά και… ψυχοπαθείς.

Σε προσβάλει με όπλο χιούμορ

Είναι το γνωστό “προσβλιμέντο”. Πρόκειται για το κοπλιμέντο που στην ουσία σε προσβάλει. “Τελείωσες πολύ γρήγορα αυτή την έκθεση. Μπράβο σου!!! Και να φανταστείς κάποιοι εδώ σε λένε καθυστερημένο” λέει γελώντας δυνατά. Εάν αντιδράσεις σε αυτό που είπε είναι πολύ πιθανό να σου πει ότι δεν έχεις αίσθηση του χιούμορ, ότι κάτι παρεξήγησες και ότι αντιδράς υπερβολικά. Σε καμία περίπτωση μην αμφισβητήσεις αυτό που είδες, άκουσες και ένιωσες. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για να ξεμπλέξεις πιο γρήγορα.

Σε κατηγορεί ενώ έχει κάνει χειρότερα

Είναι η κλασική αντίδραση του συζύγου που ενώ έχει εξωσυζυγική σχέση, κατηγορεί την σύζυγο του ότι φλερτάρει για πάρει την προσοχή από τη συμπεριφορά του. Οι χειριστικοί συνήθως δεν έχουν επίγνωση του πώς φαίνονται ή για το αντίκτυπο έχουν οι πράξεις τους. Μην ασχοληθείς περισσότερο. Το ότι ξέρει ότι τον κατάλαβες μπορεί να είναι αρκετό -προς το παρόν-.

Αλλάζει θέμα για να αποφύγει τις ευθύνες

Αν του πεις καθαρά ότι σε χειρίζεται και ότι κάτι που έκανε το αποδεικνύει, το πιο πιθανό είναι ότι θα ψάξει να βρει μια δική σου συμπεριφορά που ελάχιστα έχει να κάνει με το θέμα, και θα ξεκινήσει να σε κατηγορεί γι’ αυτό. Θα κάνει πολλά προκειμένου να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Μην εμπλακείς σε μια τέτοια συζήτηση προσπαθώντας με λογικά επιχειρήματα να αντιμετωπίσεις μαι παράλογη κατάσταση.

Τσεκάρει τα όρια σου

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το να τσεκάρει τα ηθικά, σωματικά και ψυχικά όρια σου. Με διάφορους τρόπους θα τραβήξει τα πράγματα στα άκρα για να διαπιστώσει πόση υπομονή έχεις αλλά και τις αντιδράσεις σου. Θα χρειαστεί ψυχραιμία το να μπορέσεις να κάνεις ό,τι θα έκανες αν δεν βρισκόταν αυτό το πρόσωπο στο δρόμο σου ή στο γραφείο σου.

Προσπαθεί να σε βγάλει τρελό…

…ειδικά μπροστά σε κόσμο. Πολύ πιθανό να αμφισβητήσει τη μνήμη σου, την κρίση σου ή τις ενέργειες σου, προσπαθώντας να σε βγάλει τρελό και μάλιστα με το πιο φαινομενικά λογικό και φυσικό τρόπο στον κόσμο. Εδώ ίσως να χρειαστείς λίγη βοήθεια από κάποιον στον οποίον μπορείς να μιλήσεις και που θα μπορέσει να φέρεις εκείνος τα πραγματικά γεγονότα στο φως.

Είναι καλός σήμερα, και το εντελώς αντίθετο αύριο

Μπορεί τα πρώτα δείγματα του πόσο χειριστικός μπορεί να γίνει κάποιος να είναι αυτή η αδικαιολόγητη αλλαγή, όχι μόνο συμπεριφοράς αλλά και… χαρακτήρα. Μπορείς να εντοπίσεις δείγματα σε συζητήσεις που κάνει για άλλους συναδέλφους σας και να πάρεις σιγά σιγά μέτρα για την προστασία σου.

Θα προσπαθήσει να σε ελέγξει

Με φανερό ή με πλάγιο τρόπο θα κάνει τα πάντα για να σε ελέγξει. Είναι στην ψυχολογία αυτών των ανθρώπων να αισθάνονται “υποχρεωμένοι” να ελέγχουν τους άλλους. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο και τεστάροντας τα όρια σου, να σε κάνει να εκραγείς από αγανάκτηση ή θυμό. Αν πέσεις στην παγίδα του, το αποτέλεσμα θα είναι να πιστέψουν όλοι ότι είσαι υπερβολικός στις αντιδράσεις σου και ελάχιστα ψύχραιμος.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.