Κάθε φορά που μιλάμε στο τηλέφωνο, για 30 δευτερόλεπτα μιλάει απνευστί με τα πιο τρυφερά λόγια που ξέρει. Με ρωτάει τι κάνω και ποτέ δεν ξεχνάει να μου πει ότι είμαι και η… πρώτη! Μετά μου δίνει τη μαμά για να πούμε τα δικά μας.
Την τελευταία φορά σκέφτηκα ότι τα καλά λόγια που έρχονται αβίαστα και αγνά δεν τα χορταίνει ποτέ κανείς. Αντίθετα, στην κακία κάποια στιγμή, λες ως εδώ…

Γι’ αυτό, αν κάποιος δε σου μιλάει όπως σου αξίζει, δώσε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Μάθε του πώς θέλεις να σου μιλάει.

Ακόμα καλύτερα, δείξε του αλλάζοντας εσύ ο ίδιος τον τρόπο που μιλάς. Μίλα όπως θα ήθελες να σου μιλάνε. Μίλησε με σεβασμό, με αγάπη, με ειλικρίνεια. Μίλησε καθαρά.

Μην πέφτεις στην παγίδα του θυμού, της αντιπαράθεσης, του παράπονου. Φύλαξε την ενέργεια σου γιατί είναι πολύτιμη! Προστάτευσε την αύρα σου και τη διάθεση σου. Είναι πολύτιμες για εσένα. Κι εσί είσαι πολύτιμος για το σύμπαν.

Να μάθεις να λες αυτό που θέλεις, ακόμα κι αν χρειαστεί να σκεφτείς λίγο περισσότερο πάνω σε αυτό που πραγματικά θέλεις.

Μην ξοδεύεις την ενέργεια σου στα πολλά λόγια. Μην κουτσομπολεύεις. Μην βγαίνεις για καφέ. Μην μιλάς πολύ ή άσκοπα στο τηλέφωνο. Πήγαινε μια βόλτα ή, ακόμα καλύτερα, γυμνάσου. Μόλις βρεις τη νέα σου ισορροπία, την υγεία στη συναναστροφή, θα ξανασυστηθείς με όσους θέλεις.

Να λες την αλήθεια σου.
Να λες τι θέλεις και θα βρεθούν αυτιά πρόθυμα να σε ακούσουν.
Αν κάποιος μιλάει με κακία, με πονηριά, με δόλο, με πίκρα, με γκρίνια, μπορείς πάντα να απομακρυνθείς από αυτή την κατάσταση. Ή μπορείς να αλλάξεις συζήτηση πολύ ανώδυνα. Ή και να πεις ότι δεν μπορείς να ακούς άλλο γιατί στεναχωριέσαι.
Κάποια στιγμή θα επικοινωνήσεις καθαρά μαζί τους για το τι θέλεις και το τι δεν θέλεις να ακούς και να συζητάς.

Μη συμμετέχεις σε ένα φεστιβάλ παραπόνου στο οποίο παίρνεις μέρος ακόμα και αν δε λες ούτε μια λέξη.

Μην πιστεύεις ότι κάποιος που σε λέει βλαμμένο, ηλίθιο, μαλακισμένο, τα λέει όλα καλά και από αγάπη. Η αγάπη δεν υποτιμάει αλλά τιμάει αυτόν που έχει απέναντι της.

Αν πονάνε συχνά τα αυτιά σου, ο λαιμός σου, τα δόντια σου, το στήθος σου, ξέρεις το γιατί. Το σώμα σου πονάει από τα λόγια. Τα ανείπωτα, τα άπονα, τα άδικα, τα θυμωμένα. Θα τα αφήσεις να σου κάνουν κακό; Η λύση δεν είναι να τα πεις και να… ξεθυμάνεις, έκφραση που μεταφράζεται σε έναν εμετό από λόγια από οργή. Η λύση είναι να καθαρίσεις απ’ όλα αυτά και να βρεις τον δικό σου τρόπο έκφρασης.

Κι αν κανείς δε σου μιλάει όπως σου αξίζει, ξεκίνα να μιλάς εσύ στον εαυτό σου με έναν θαυμαστό τρόπο. Κι αν σου είναι δύσκολο να βρεις τις λέξεις, διάβασε και αφιέρωσε στον υπέροχο εαυτό σου ένα αγαπημένο, τρυφερό, εμπνευσμένο ποίημα ή κείμενο. Κάθισε μπροστά στον καθρέφτη και πες στον εαυτό σου πόσο αξίζει την αγάπη, τον σεβασμό, την εξέλιξη, τις καλές σχέσεις, την υγεία, την αφθονία, την ευτυχία και τη χαρά.

Ο διευθυντής, ο γονιός, ο σύζυγος, ο αδελφός που φωνάζουν, που βρίζουν, που μιλούν υποτιμητικά, έτσι μιλάνε και στον εαυτό τους να ξέρεις. Να τους συμπαθάς. Δεν ξέρουν. Υποφέρουν και θέλουν να τραβήξουν κι εσένα στην κόλαση τους. Θα τους ακολουθήσεις;

Μίλησε στα παιδάκια σου με τα πιο ωραία θετικά λόγια που ξέρεις.
Μην ανησυχείς αν δεν ξέρεις πολλά. Μόλις ανοίξει το κανάλι της αγάπης, τα λόγια σου θα βγουν καθαρά, μετρημένα και υπέροχα. Γιατί η αγάπη και τα λόγια της έχουν μέτρο. Δεν είναι ανεμοστρόβιλος.
Πιο πολύ μοιάζει με ανεμογεννήτρια που μετουσιώνει σε ενέργεια την ισχύ του όποιου ανέμου. Είναι ενέργεια που δρα για το καλό.

Μίλα όμορφα στους αγαπημένους σου, πες ευχαριστώ, παρακαλώ συγνώμη, καλημέρα ακόμα και σε ανθρώπους που δεν ξέρεις καν.

Μίλησε και ζήσε με σεβασμό, καθαρότητα, μέτρο και αγάπη κι ένας καινούργιος κόσμος αυτοσεβασμού και αυτοαγάπης ανοίγει μπροστά σου αυτόματα, απόλυτα και θαυμαστά.

Σε ευχαριστώ για όλα

Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.