Πώς ένα ντοκιμαντέρ άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και τα… πράγματα

Πριν από λίγες εβδομάδες είδα στο Netflix το ντοκιμαντέρ “Minimalism” και από τότε το σκέφτομαι κάθε φορά που ανοίγω ντουλάπες, συρτάρια, αποθήκες ή και… παρέες.
Οι δύο φίλοι Joshua Fields και Millburn Ryan Nicodemus που ξεκίνησαν το κίνημα του μινιμαλισμού, στην αρχή παρουσίαζαν το βιβλίο τους μπροστά σε 10-15 άτομα και τώρα έχει ξεκινήσει ένα κίνημα που γιγαντώνεται και που, ευτυχώς, εστιάζει στην ουσία: Πέταξε τα περιττά, ζήσε με τα βασικά, βρες την ουσία και ευτύχησε.

Ο Joshua Fields Millburn ζούσε πραγματικά το αμερικάνικο όνειρο. Ήταν κοντά στα 30, είχε ετήσιο μισθό με έξι ψηφία, ένα υπέροχο σπίτι με περισσότερες τουαλέτες από όσους έμεναν στο σπίτι και μια υπέροχη ζωή. Ξαφνικά, μέσα σε έναν μήνα πεθαίνει η μαμά του μετά από ολιγόμηνη ασθένεια και χωρίζει με τη σύζυγο του. Πηγαίνει να αδειάσει το σπίτι της μαμάς του και εκεί καταλαβαίνει το μέγεθος όλων όσων μπορεί να κρατήσει ένας άνθρωπος.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος Αμερικανός κατά τη διάρκεια της ζωής του μαζεύει περίπου 300.000 (!) αντικείμενα από ρούχα και μικροπράγματα μέχρι αυτοκίνητα και αναμνηστικά.

Συνειδητοποιεί ότι ζει το αμερικάνικο όνειρο που όμως δεν είναι το δικό του όνειρο. Τη συνέχεια μπορείς να τη φανταστείς;
Μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες πούλησε, χάρισε ή πέταξε το 90% όσων είχε. Τώρα λέει Αν μπεις στο σπίτι μου δεν θα πεις “Να το σπίτι ενός μινιμαλιστή”. Θα πεις ότι όλα είναι τακτοποιημένα. Ξέρεις γιατί; Γιατί ό,τι κράτησα προσέθεσε αξία στην καθημερινότητα μου. Κάθε αντικείμενο έχει έναν σκοπό: να μου δίνει χαρά.

Πώς θα γίνει η ζωή μου καλύτερη με λιγότερα;
Αυτό που κρατάω κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή μου;

Τη διαφορά την πρόσεξαν και όσοι τον συναναστρέφονταν. Του έλεγαν Έχεις λιγότερο στρες, φαίνεσαι πιο ήρεμος, καλύτερος άνθρωπος. Φαίνεται, του είχε φύγει το βάρος του να ζει όπως δεν ήθελε…

Στον Ryan Nicodemus η στιγμή της επιφοίτησης ήρθε όταν σε μια παρουσίαση στην ομάδα του έδειχνε πώς να πουλάνε κινητά σε πεντάχρονα. Εκεί ξεκίνησε να βλέπει τη ζωή διαφορετικά. Να επανεξετάζει τι σημαίνει επιτυχία, ευτυχία και εξέλιξη. Ταυτόχρονα έβλεπε τον καλύτερο του φίλο και συνάδελφο Joshua Fields Millburn να έχει κάνει μια στροφή στη ζωή του και να είναι πιο ευτυχισμένος από ποτέ. Και εκεί τον ρώτησε: Μα πώς είσαι τόσο ευτυχισμένος; Και κάπως έτσι ξεκίνησε το Minimalists.

Η κοπέλα του Ryan Nicodemus απέχει από το να είναι μινιλαλίστρια. Έχει 20 ζευγάρια παπούτσια όμως η αγάλη και ο σεβασμός κάνουν τη συμβίωση καλή, λέει ο ίδιος. 

Οι δυο φίλοι ξεκίνησαν κάνοντας podcasts, γράφοντας ένα βιβλίο και γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ. Η απήχηση τους αρχικά ήταν πραγματικά μηδαμινή. Μίλησαν σε παρουσίαση βιβλίου που είχε δυο άτομα… Γυρνούσαν την Αμερική για έναν χρόνο και εκεί που προβληματίζονταν για το αν έχει περάσει το μήνυμα τους έστω και σε κάποιους ανθρώπους, μπαμ, γίνεται το θαύμα και τους καλούν στο Today Show. #ποτέ ποτέ ποτέ μην παρατάς τα όνειρα σου. 

Από εκεί και πέρα η εξάπλωση του μηνύματος ήταν και είναι εντυπωσιακή. Ίσως γατί η ανάγκη, όχι απλά για μινιμαλισμό αλλά, για την επιστροφή στην ουσία των πραγμάτων είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

 

Στο ντοκιμαντέρ θα δεις και την ιστορία της δαφημίστριας Courtney Caver που ξεκίνησε το  Project 333 .  Άδειασε τη ντουλάπα της από οτιδήποτε περιττό και επιχείρησε να φοράει μόνο 33 κομμάτια για τρεις μήνες. Στα 33 κομμάτια συμπεριλαμβάνονταν ρούχα, παπούτσια, εσώρουχα, κοσμήματα, αξεσουάρ. Ήταν, λέει, ο μοναδικός τρόπος για την ίδια για να δει τι πραγματικά χρειαζόταν και τι όχι.

Για έναν χρόνο και ανάμεσα σε meetings, παρουσιάσεις, συναντήσεις για πωλήσεις και κοινωνική ζωή, κανείς δεν πρόσεξε ότι φοράει τα ίδια 33 αντικείμενα. Όλοι το έμαθαν και το συνειδητοποίησαν όταν δημοσίευσε την ιστορία της το Associated press.
Η αιτία για να κάνει αυτή την αλλαγή και να ξεκινήσει αυτό το project ήταν η διάγνωση με σκλήρυνση κατά πλάκας.  #μην περιμένεις ένα σοκ για να ξυπνήσεις και να ζήσεις τη ζωή όπως πραγματικά τη θέλεις.
Για την ιστορία η Courtney Caver είναι καλύτερα από ποτέ στο θέμα της υγείας της ίσως επειδή πέταξε από τη ζωή της ό,τι τη βάραινε και την αρρώσταινε. Και το Project 333 έχει εξαπλωθεί εντυπωσιακά.

από την Καίτη Φαρμάκη

Δες το ντοκιμαντέρ Minimalism στο Netflix

ή μπες στη μινιμαλιστική σελίδα theminimalists.com όπου υπάρχουν όσες πληροφορίες χρειάζεσαι.

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.