Οι μύθοι και η σωστή τακτική

Ο αθλητικός διαιτολόγος διατροφολόγος Γιάννης Μαυρίδης εξηγεί τι είναι το λίπος στην κοιλιά, γιατί φεύγει τελευταίο, ποια δίαιτα να αποφύγεις και με ποια άσκηση μπορείς να το δεις να εξαφανίζεται, έστω και σταδιακά.

Κανείς διαιτολόγος, καμία διατροφή, κανένα συμπλήρωμα και καμία άσκηση δεν μπορούν να διώξουν λίπος από συγκεκριμένες περιοχές μόνο.

Όταν κάνεις μια διατροφή και ξεκινάς να ξεφορτώνεσαι λίπος, ο οργανισμός θα διώξει λίπος ξεκινώντας από εκεί που αυτός κρίνει (γονότυπος).
Κι αυτό εξαρτάται από το πού βρίσκονται οι μεγαλύτερες λιποαποθήκες σου. Μπορεί να θέλεις να χάσεις λίπος από την κοιλιά ή τα μπράτσα και ο οργανισμός σου να ξεκινάει αποβάλλοντας λίπος από τα πόδια.

Ο οργανισμός έχει τις δικές του προτεραιότητες

Η αλήθεια είναι ότι οι μύες στην κοιλιά δουλεύονται πολύ λιγότερο από άλλες μυικές ομάδες ειδικά όταν κάποιος κάνει καθιστική ζωή. Έτσι, για να δεις αποτελέσματα στην περιοχή της κοιλιάς, όταν κάνεις διατροφή και γυμνάζεσαι, θα χρειαστεί να προσπαθήσεις περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Γι΄ αυτό και οι διαιτολόγοι λέμε ότι η κοιλιά συνήθως είναι η τελευταία που διορθώνεται.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

Κάνοντας την κατάλληλη άσκηση. Αν στοχεύεις να διώξεις λίπος από την κοιλιά η αεροβική είναι η καταλληλότερη άσκηση.

Και μάλιστα η αεροβική στην οποία δουλεύεις στο 70-75% του μέγιστου καρδιακού σου παλμού κάνοντας τρέξιμο, ελλειπτικό, σχοινάκι, κολύμπι ή ποδήλατο.

Πώς θα βρεις τη μέγιστη καρδιακή σου συχνότητα

Υπάρχει η γνωστή εξίσωση (220 μείον η ηλικία σου), όμως ο πιο σίγουρος και ακριβής τρόπος μέτρησης είναι μια εργομέτρηση. Εκεί θα δεις ακριβώς ποιοι είναι οι κατάλληλοι παλμοί για να προσαρμόσεις στην άσκηση σου ανάλογα με το αν θέλεις να κάψεις λίπος ή να αυξήσεις την αντοχή σου.

Ο ρόλος του άγχους

Όταν έχεις άγχος ο οργανισμός εκκρίνει κορτιζόλη και η κορτιζόλη μπλοκάρει πολλές φορές σε πολλούς ανθρώπους το γαστρεντερικό σύστημα. Έτσι, δεν καταλαβαίνεις τι τρως, αν χόρτασες και πόσο, με αποτέλεσμα φουσκώματα, κακή πέψη, κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, λάθος επιλογή τροφών και τελικά περιττά κιλά και στην περιοχή της κοιλιάς.

Με την έκκριση κορτιζόλης συνήθως αναζητάς όλο και περισσότερη γλυκόζη, η οποία βρίσκεται στα γλυκά, και γενικότερα αναζητάς υδατάνθρακα για να ταΐσεις το συναίσθημα σου. Έτσι, δημιουργείται υπερσυσσωρευμένη ενέργεια που δεν αποδομείται και συγκεντρώνεται με την μορφή λίπους εκεί που έχεις τις λιποομάδες σου. Έτσι, η κοιλιά φουσκώνει ή συγκεντρώνει λίπος πριν το καταλάβεις.

Υπάρχουν κατάλληλα τρόφιμα;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν από μόνα τους να διώξουν το λίπος από κοιλιά ή πόδια, στομάχι ή μπράτσα. Υπάρχουν όμως τροφές που βοηθούν τη σεροτονίνη και συνδυασμοί τροφών που κρατάνε σε καλά επίπεδα τον γλυκαιμικό σου δείκτη με αποτέλεσμα να τρως ισορροπημένα και όσο χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Η πραγματική λύση είναι η σωστή διατροφή με σωστές ποσότητες φαγητού, λίπους, υδατάνθρακα και πρωτεΐνης.

Τι θα έκανα εγώ για να διώξω την κοιλίτσα μου;

Προσωπικά, υπήρξα νοσογόνα παχύσαρκος και έτσι δεν είχα μια αλλά πολλές πολλές κοιλίτσες. Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι αν δεν άλλαζα συνήθειες δε θα είχα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Κατάλαβα ότι για να έχω ένα καλό και σε διάρκεια αποτέλεσμα χρειαζόταν να ασκηθώ, όχι υπερβολικά αλλά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Και βεβαίως να αλλάξω διατροφή και τρόπο σκέψης.

Οι καλύτερη και η χειρότερη πρακτική στο φαγητό

Γενικά, πολύ νερό, καθόλου αναψυκτικά, σωστή ποσότητα και ποιότητα υδατάνθρακα, πρωτεΐνης και λιπαρών και η σωστή στοχευμένη άσκηση είναι τα κλειδιά. Και η λογική πρωτεΐνη-σαλάτα είναι τακτική απόλυτα αναποτελεσματική. Δε χάνεις πραγματικά κιλά, απλά αφυδατώνεσαι.

Οι δυο λανθασμένες τακτικές που θα σε καθυστερήσουν

Πολλοί εφαρμόζουν έντονη διαλειμματική άσκηση για να χάσουν λίπος.
Να θυμάσαι ότι αυτή είναι μια λιπολυτική άσκηση για τους υπερπροπονημένους αθλητές. Μόνο αν είσαι υπερπροπονημένος ή αθλητής, και όχι απλά αθλούμενος, αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος γρηγορότερα.
Υπάρχει και η παγίδα να πιστεύεις ότι επειδή κουράστηκες πολύ, που όντως κουράζεσαι με αυτή την άσκηση, να πιστεύεις ότι μπορείς να φας παραπάνω επειδή στο μυαλό σου κούραση σημαίνει καίω πολλές θερμίδες και να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα τελικά.

Όχι, το περπάτημα δεν είναι λιπολυτικό με την έννοια που το θέλεις στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σπάνια φτάνεις περπατώντας στο 70-75% του μέγιστου καρδιακού σου παλμού. Το απλό περπάτημα είναι μια θαυμάσια άσκηση για την καρδιά που  αλλά δεν καίει μόνο λίπος, καίει συνολικά θερμίδες.

Μπορεί αρχικά να μοιάζει δύσκολο όμως τα αποτελέσματα θα σου δώσουν αυτοπεποίθηση, χαρά και μια πιο επίπεδη κοιλιά.

Καλά αποτελέσματα

Γιάννης Μαυρίδης
αθλητικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Διάβασε ακόμη: Ποια φαγητά δεν αγγίζει ένας διαιτολόγος

και

Γιατί δεν αδυνατίζω ενώ προσπαθώ; 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.