Είμαι όσο φαίνομαι και…
γιατί οι γυναίκες στα 40 ή στα 50 δεν είναι στην πραγματικότητα 40 ή 50

Πριν από λίγο καιρό ένα άρθρο στην Telegraph ανέλυσε το φαινόμενο “The Perennials”, σε ελεύθερη μετάφραση: “Οι αειθαλείς”. Μελέτησε το ότι οι γυναίκες των 40 και των 50 όχι μόνο δε δείχνουν την ηλικία τους αλλά και δε ζουν την ηλικία που θεωρητικά τις θέλει να οδεύουν προς τη σύνταξη.
Τι έχει συμβεί και οι σημερινές perennials δε μοιάζουν με τις μητέρες τους σε αυτή την ηλικία; Τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα perennial, και γιατί αλλάζει άρδην για χάρη τους και η διαφημιστική αγορά; Πότε έγινε αυτό το άλμα και γιατί πλέον ο όρος μεσήλικας αντιπροσωπεύει όλο και λιγότερες γυναίκες;

Σε μια εποχή που το μόνο που δεν έχει αλλάξει στη γη είναι οι πόλοι της, κι αυτό είναι προς συζήτηση, οι γυναίκες και το πώς αισθάνονται για την ηλικία τους θα έμεναν ίδια;

Η ιστορία ξεκίνησε από μια έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 500 γυναίκες στις ΗΠΑ. Αιτία, η υποψία ότι ένα μεγάλο κομμάτι της διαφημιστικής αγοράς έχει αλλάξει. Μέχρι πρόσφατα, το target group της διαφήμισης στόχευε στους millennials και σε γυναίκες το πολύ μέχρι τα 40.
Όμως οι γυναίκες έχουν αλλάξει. Ντύνονται σχεδόν όπως οι κόρες τους καθώς το επιτρέπουν, σχεδόν το επιβάλουν, το σώμα τους, η διάθεση και τα εισοδήματα τους. Ασχολούνται με την ευεξία και θεωρούν ότι διανύουν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους, ενώ κάνουν θαύματα και στη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα

 • Το 96% των 40+ γυναικών δεν αισθάνονται μεσήλικες
 • το 80% πιστεύουν ότι τα στερεότυπα σχετικά με τους μεσήλικες δεν τις αντιπροσωπεύουν
 • το 67% πιστεύει ότι βρίσκονται στην καλύτερη φάση της ζωής τους
 • το 84% λέει ότι η ηλικία τους δεν καθορίζει το ποιες είναι
 • Το 91% δεν πιστεύει ότι οι διαφημιστές τις έχουν καταλάβει
 • Το 59% αισθάνεται περισσότερη όρεξη για ζωή από ποτέ
 • Το 80% δηλώνει ότι έχει μεγάλη όρεξη για να ζήσει νέες εμπειρίες με ή και χωρίς τα παιδιά τους
 • Το 67% των γυναικών πάνω από τα 40 αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσο μια δεκαετία πριν αλλά περισσότερο φιλόδοξες
 • Το 84% των γυναικών 40+ χρησιμοποιεί προϊόντα που απευθύνονται σε νεότερες ηλικίες
 • Το 90% των 40+ θεωρεί ότι ο τρόπος σκέψης τους και ζωής τους είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν των μητέρων τους στην ίδια ηλικία
 • Το 63% αισθάνεται αρκετά αισιόδοξο για το μέλλον.

“Οι Perennials είναι οι γυναίκες που συνεχίζουν να ανθίζουν, που ξέρουν τι συμβαίνει στον κόσμο, που ενημερώνονται για την τεχνολογία και που έχουν φίλους κάθε ηλικίας. Είναι ενεργοί πολίτες, διατηρούν την περιέργεια τους για τη ζωή, ξέρουν να καθοδηγούν και να συμβουλεύουν αποτελεσματικά, έχουν πάθος, συμπόνια, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση, συνεργάζονται, ενώ ξέρουν να δρουν και να παίρνουν ρίσκα με γνώμονα την κοινή εξέλιξη”. Αυτά λέει η 49χρονη επιχειρηματίας Gina Pell που επινόησε τον συγκεκριμένο όρο μετά από την έρευνα.

“Δε φανταζόμουν ότι θα νιώθω τόσο νεανικά στα 50 μου αλλά και ποτέ δε φαντάστηκα τον εαυτό μου πραγματικά μεγάλο και βαρύ όσο θα περνούσαν τα χρόνια” μας λέει η 52χρονη Αθηνά Μ.

Ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης και ζωής τους παίζουν τον ρόλο τους και στην εξωτερική εμφάνιση. Οι άνθρωποι που αισθάνονται και θεωρούν τους εαυτούς τους μεγάλους, γερνάνε γρηγορότερα. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που ντύνονται. Όσοι ντύνονται νεανικά, υποφέρουν λιγότερο από ασθένειες που έρχονται με την ηλικία και τη γήρανση, σύμφωνα με έρευνα του Harvard.
Πάντως ένα χαρακτηριστικό των perennials είναι ότι δεν κάνουν απαραίτητα πλαστικές επεμβάσεις. Ένας καλός δερματολόγος και μια καλή ζωή διασφαλίζουν την καλή εμφάνιση τους που περιλαμβάνει ρυτίδες και κάποια γκρίζα μαλλιά.

Παρατηρήθηκε ότι και οι ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία τόνωσαν τη συγκεκριμένη τάση. Τα ενήλικα παιδιά φεύγουν όλο και πιο δύσκολα από το πατρικό τους και έτσι οι γονείς τους, και ιδιαίτερα οι μητέρες τους, έρχονται σε επαφή με νέα τη κουλτούρα που αφορά σε τεχνολογία, τέχνη, μόδα, τρόπο σκέψης, αγορές από το ίντερνετ. Ακόμα και η συναναστροφή με νεότερους συναδέλφους ή φίλους τις φέρνει σε απευθείας επαφή με τον σημερινό τρόπο ζωής.

Κι επειδή το χρήμα έχει έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, διάβασε και το παρακάτω… Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 οι 50+ γυναίκες και θα αποτελούν το 1/3 του εργατικού δυναμικού έχοντας στα χέρια τους το 80% του χρήματος που θα κυκλοφορεί…
Ήδη το 85% των αποφάσεων για αγορές λαμβάνονται από γυναίκες, όμως σήμερα το 91% των γυναικών δεν πιστεύουν ότι οι διαφημιστές τις καταλαβαίνουν.

Ρίξε μια ματιά γύρω σου, ή και στον καθρέφτη σου, και θα αναγνωρίσεις πολύ εύκολα τις Perennials.
Πόπη Τσαπανίδου, Nicole Kidman, Μαρία Μπεκατώρου, Julia Roberts, Μαρία Μπακοδήμου, Michelle Obama, Anna Wintour, Ellen Degeneres. Ναταλία Γερμανού, Brigitte Macron, Άννα Βίσση και τόσες ακόμα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα perennials.

Υπάρχει μόνο ένα μαύρο συννεφάκι στην όλη εικόνα. Οι perennials, αν και έχουν εντυπωσιακή αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις δυνατότητες και ικανότητες τους, έχουν μια ανασφάλεια όσον αφορά στον χρόνο που περνάει. Αναρωτιούνται πώς θα είναι εμφανισιακά σε δέκα χρόνια από σήμερα και αυτό το άγχος επηρεάζει κατά 83% την αυτοεικόνα τους. Γεγονός που ίσως και να διορθωθεί καθώς όλο και περισσότερα μοντέλα και ηθοποιοί 40+ και 50+ να εμφανίζονται σε πασαρέλες, διαφημίσεις και καμπάνιες.

Κάτι έχει ήδη αλλάξει στον τρόπο που ορίζουμε την ηλικία και το τι σημαίνει αυτό για τη ζωή μας. Γιατί όπως λένε “Το να μεγαλώνεις είναι αναπόφευκτο αλλά το να γερνάς είναι απλά προαιρετικό”.

από την Καίτη Φαρμάκη

Διάβασε ακόμα: 6 τροφές για λαμπερό και νεανικό δέρμα

                               Μήπως ο τρόπος ζωής σου σε γερνάει; 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.