H Oprah αποφάσισε για έναν μήνα να έχει ένα vegan γεύμα καθημερινά. Κάθε μέρα, λοιπόν, στο instagram της τη βλέπουμε να απολαμβάνει λαχταριστά vegan-plant based πιάτα και να μας δίνει τη συνταγή μαζί με τον Chef Raymond.
Για σήμερα διάλεξα ένα εκπληκτικό chili. Εύκολη συνταγή και απίθανα γευστική!
Στο τεύχος Ο του Νοεμβρίου η Oprha μιλάει με τη συγγραφέα και ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Suzy Cameron για το βιβλίο της “The OMD Plan”. Σε αυτό το βιβλίο η Cameron μιλάει για το πόσο θα ωφελήσει την προσωπική υγεία του καθενός αλλά και την υγεία του πλανήτη μια plant based vegan διατροφή.
Οι καλλιέργειες για την κτηνοτροφία είναι ο νούμερο 2 επιβαρυντικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή. Κατά συνέπεια, βάζοντας έστω κι ένα vegan γεύμα μέσα στην ημέρα σου, βοηθάς στο να εξοικονομηθούν εκατομμύρια λίτρα νερού.
Η Oprah συγκλονίστηκε τόσο από την ιδέα που αποφάσισε να δοκιμάσει και η ίδια αυτή την αλλαγή με το να βάλει ένα τουλάχιστον ένα plant based γεύμα στην καθημερινότητα της για έναν μήνα. “Εάν σκέφτεσαι να γίνεις vegetarian ή vegan, πιστεύω ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις καθώς δεν θα χρειαστεί να απαρνηθείς όλα όσα τρως σε ολόκληρη τη ζωή σου μέσα σε μια ημέρα”, λέει η Oprah.
Για το λαχταριστό Chili θα χρειαστείς:
- 1 κούπα πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 2 κούπες κρεμμύδι
- 1 κούπα καρότο κομμένο σε κυβάκια
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένο
- 1/2 σέλερι
- 2 πιπεριές jalapenos
- 1 κούπα κολοκύθι κομμένο σε κυβάκια
- 1 κούπα κίτρινη κολοκύθα
- 1 κούπα πράσινα φασόλια
- 1 κούπα μαύρα φασόλια
- 1 κούπα μανιτάρια κομμένα
- 3 κούπες καπνιστές ντομάτες
- 4 κούπες ζωμό λαχανικών
- 2 κσ ντοματοπελτές
- 1 κσ ελαιόλαδο
- 2 κσ chili powder
- 1 κσ Chipotle Powder (καπνιστό κόκκινο πιπέρι χαλαπένιο)
- 2 κσ σκόνη κύμινο
- 1 κγ αποξηραμένη ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 κγ θυμάρι ξερό
- 1 κγ αποξηραμένο δεντρολίβανο
- 1κγ αποξηραμένο βασιλικό
- 1 κγ μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 3 φύλλα βασιλικού
Η Καίτη λέει
Καθώς φτιάχνω συχνά αυτή τη συνταγή έχω να μοιραστώ μαζί σου το εξής:
Ακόμα κι αν σου λείπει κάποιο υλικό, ακόμα κι αν κάτι δεν σου αρέσει από τα προτεινόμενα υλικά, μην το αφήσεις να σε κρατήσει από το να δοκιμάσεις αυτή την πεντανόστινη και χορταστική συνταγή.
Προσωπικά, βάζω λαχανικά που έχω στο ψυγείο και, αφού τα ξεπλύνω καλά, βάζω φασόλια από κονσέρβα -ναι, δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά είναι πρακτικό-.
Και οπωσδήποτε, να το συνοδεύσεις με κάποιο δημητριακό ή ψωμί ολικής για να πάρεις ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη.
Η εκτέλεση
- Βάζεις ελαιόλαδο σε ένα σκεύος και το ζεσταίνεις.
- Προσθέτεις το κρεμμύδι και το αφήνεις να σωταριστεί σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει χρυσαφί.
- Προσθέτεις καρότα, σέλερι, μανιτάρια και τα σωτάρεις μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτεις φασόλια, κολοκύθι, κολοκύθα και πιπεριές και συνεχίζεις το μαγείρεμα για 3-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτεις το σκόρδο και τη σκόνη chili και ανακατεύεις μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.
- Προσθέτεις τα αποξηραμένα αρωματικά και μαγειρεύεις για 2 λεπτά.
- Μετά, προσθέτεις τον ντοματοπελτέ και και μαγειρεύεις για 3-4 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτεις τις ντομάτες, τα φασόλια και τον ζωμό λαχανικών.
- Μόλις πάρει μια βράση κατεβάζεις την ένταση φωτιά σε μεσαία-χαμηλή.
- Μαγειρεύεις για 30 λεπτά και προσθέτεις αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνεις 3 κούπες από το chili, το βάζεις προσεκτικά -για να μην καείς- στο μπλέντερ και το πολτοποιείς.
- Το βάζεις πίσω στο σκεύος και το ανακατεύεις με το υπόλοιπο chili.
- Ελέγχεις αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
- Τέλος, σερβίρεις σε μπολ και γαρνίρεις με φρέσκο βασιλικό και μαϊντανό.
από την Καίτη Φαρμάκη
