Στη yoga υπάρχουν οι στάσεις που χαλαρώνουν και το τελευταίο σου κύτταρο και άλλες που είναι απίθανα απαιτητικές. Όλες μα όλες όμως σου μαθαίνουν κάτι για τη ζωή σου.
Η στάση Καρέκλα, είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Όχι γιατί την κάνω πάντα τέλεια αλλά γιατί έχει ένα κρυφό μήνυμα για όλους μας.

Στην Utkatasana, κάποιος βλέπει έναν άνθρωπο να κάθεται σε μια φανταστική καρέκλα.
Είναι ένα βαθύ κάθισμα, με δυνατά πόδια, με ευθυγραμμισμένη σπονδυλική στήλη και με τα χέρια να ακολουθούν τη γραμμή της. Δυναμώνει την κοιλιά, τα πόδια, την πλάτη και τους αστραγάλους.

Η κατά λέξη μετάφραση της Utkatasana είναι “Η δυνατή πόζα”. Εδώ η λέξη δύναμη δεν συνδέεται με την επιβολή και τον έλεγχο σε κάποιον άλλον
αλλά με το να ευθυγραμμιστείς με την ενέργεια που υπάρχει γύρω σου και να πάρεις δύναμη από αυτήν.

Η Utkatasana σε μαθαίνει πώς να βρεις τη θέση δύναμης της λεκάνης σου. Άλλωστε στο κέντρο της λεκάνης σου και γύρω από αυτή βρίσκονται κάποια από τα πιο σημαντικά όργανα σου. Το να τα δυναμώσεις και να τους δώσεις ενέργεια και ζωντάνια είναι παραπάνω από απαραίτητο.

Να θυμάσαι ότι ο οργανισμός σου
πάντα σου επιστρέφει αυτό που του δίνεις.

Η ιστορία της Utkatasana

Παλιά στην Ινδία οι άνθρωποι κάθονταν στη γη και σπάνια σε καρέκλες. Σε καρέκλες ή θρόνους κάθονταν μόνο οι βασιλείς και όσοι είχαν εξουσία.

Ο συμβολισμός της Utkatasana είναι και αυτός που μου αρέσει πιο πολύ:
-Κάθομαι σε κάτι που μου δίνει εξουσία αλλά που δεν το βλέπω ίσως και να μην το γνωρίζω.
-Για να καθίσω έχω την σπονδυλική μου στήλη ευθυγραμμισμένη
-και τα χέρια μου τεντωμένα και αποφαστικά ζητούν βοήθεια από τον ουρανό σε αυτό που θέλω να πετύχω.

Για παράδειγμα, αναλαμβάνεις μια εργασία που σου φαίνεται απαιτητική ή που πιστεύεις ότι είναι πάνω από τις δυνατότητες σου. Όμως τη θέλεις γιατί θα σου δώσει, εξουσία -χρήματα, αναγνώριση, εξέλιξη.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αναπνεύσεις βαθιά, να πάρεις θάρρος από την καρδιά σου, να σφίξεις τους μυς της κοιλιάς, να κοιτάζεις μπροστά, να δυναμώσεις το κεντρικό σημείο στο σώμα σου, να σταθείς γερά στα πόδια σου και να ανοίξεις τα χέρια στον ουρανό για να έχεις όλη τη βοήθεια που χρειάζεσαι και να καθίσεις με επιτυχια.

Το γήινο και το ουράνιο υπάρχουν μέσα σε αυτή τη στάση,
που θα την πετύχεις τέλεια μόνο αν είσαι ευθυγραμμισμένος και δυνατός.

Με κάθε πρακτική, με κάθε προσπάθεια, με κάθε επανάληψη, με κάθε σκέψη θα έρθεις πιο κοντά στον στόχο σου

θα βρεις τη θέση σου σε αυτόν τον κόσμο,

την εξουσία σου,

τη δύναμη σου

και τις βοήθειες που σου δίνονται απλόχερα

αρκεί να τις ζητήσεις.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.