Ο Σέρβος τενίστας Novak Djokovic, πουκέρδισε τον 5ο τίτλο του στο Wimbledon και που σήμερα θα παίξει στα ημιτελικά του Roland – Garros, αρκετά χρόνια τώρα ακολουθεί plant based διατροφή. Όμως αυτό δεν είναι το μόνο που κάνει για την υγεία του αλλά και τον πλανήτη. Κάτι μεγάλο έρχεται από τον Djokovic σύντομα!

Χαρακτηρίστηκε ως ο άνθρωπος από ατσάλι καθώς ο τελικός, με αντίπαλο τον 8 φορές πρωταθλητή Roger Fereder, κράτησε τέσσερις ώρες και 57 λεπτά και ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια στην ιστορία του Wimbledon.

Οι ειδικοί έγραψαν πολλά για το πώς έπαιξε και σε αυτόν τον τελικό ο Djokovic. Ήταν ήρεμος, συγκεντρωμένος και με καταπληκτική τεχνική.
Μήπως και αυτή η νίκη οφείλεται και στην plant based διατροφή που ακολουθεί;

Ο ίδιος ο Djokovitz δεν θέλει να χαρακτηρίζεται vegan γιατί ποτέ, όπως λέει ο ίδιος, δεν του άρεσαν οι ταμπέλες. Προτιμά να λέει ότι ακολουθεί μια plant based διατροφή. “Πιστεύω ότι αυτή διατροφή είναι ένας από τους λόγους που ανάρρωσα τόσο σύντομα μετά τον τραυματισμό μου. Δεν έχω και τις αλλεργίες που είχα. Και αυτό μου αρέσει”, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου.

Όπως έγραψε και στο βιβλίο του Serve to Win έχει και δυσανεξία στη γλουτένη γεγονός που του είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα υγείας και απόδοσης στο παρελθόν.
Οπότε η διατροφή του είναι plant based και gluten/dairy free.

Όμως, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη vegan και τη plant based διατροφή;

 

Στην ουσία δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά.

 

Και οι δύο τρόποι διατροφής βασίζονται σε φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και όσπρια ενώ αποκλείουν οτιδήποτε ζωικό. Από κρέας και γαλακτοκομικά μέχρι μέλι, αυγά ή ζελατίνη.

 

Αν θέλουμε να βρούμε μια διαφορά, είναι ότι η plant based διατροφή έχει μόνο όσα αναφέραμε παραπάνω και όχι… σαβουρίτσες που μπορεί να είναι vegan, όπως πατατάκια, τηγανητά λαχανικά ή άλλα περισσότερο ή λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Οποιοδήποτε vegan λαχανικό/όσπριο κλπ δεν είναι κοντά στην αρχική του μορφή δεν είναι κατάλληλο για τη plant based διατροφή.

 

Από την άλλη, vegan δεν είναι μόνο τρόπος να τρως αλλά είναι και τρόπος να ζεις. Γι’ αυτό και οι vegans δεν φοράμε δέρμα, μετάξι, γούνα ή οτιδήποτε μάλλινο ενώ αρκετοί ασχολούνται ενεργά και με τα δικαιώματα των ζώων στηρίζοντας έναν cruelty free τρόπο ζωής.

Αυτή είναι οι βασικές, ίσως και οι μόνες, διαφορές μεταξύ των vegan και των plant based ανθρώπων.

“Ακολουθώ αυτή τη διατροφή πολλά χρόνια τώρα, εν μέρει και εξαιτίας του Βουδισμού που θέλει να δείχνουμε συμπόνοια για κάθε πλάσμα στη γη μας. Οι πιο πολλοί από όσους ξέρω δεν είναι vegans και χρειάζεται να έχουμε όλοι πολλή συμπόνοια και αγάπη στην καρδιά μας για να μην τους… σταυρώσουμε γι’ αυτό.”

The Game Changer

Ο Djokovitz είναι ανάμεσα στους παραγωγούς, μαζί με James Cameron, Arnold Schwarzenegger και Jackie Chan, του vegan ντοκιμαντέρ The Game Changers. 

Αφορά στην έκρηξη του αριθμού των επαγγελματιών αθλητών που στρέφονται στη χορτοφαγία. ‘Ίσως για να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους, για να έχουν ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερη ψυχολογία, λιγότερες φλεγμονές, καλύτερη διάθεση και να συμβάλουν στο να γίνει κάτι καλύτερο για τον πλανήτη.

Ο Djokovitz λέει: “Το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει τον κόσμο, όχι μόνο την υγεία μας αλλά και τη βιωσιμότητα, την οικολογία και τα ζώα. Αυτά τα θέματα με απασχολούν πραγματικά και έτσι νιώθω πραγματικά τυχερός που είμαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας.”

 

Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα