Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του MIT Μανώλης Κέλλης με ανάρτησή του στο Facebook συμβουλεύει να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό σαν να είναι πανδημία έτσι ώστε να μην εξελιχθεί στ’ αλήθεια σε πανδημία. Προτείνει να θωρακιστούμε από τα μικρόβια αλλά και να συνεχίσουμε να φιλάμε τα παιδιά μας με τα οποία ούτως ή αλλιώς μοιραζόμαστε μικρόβια καθημερινά.

«Ορισμένες συμβουλές για τον κορωνοϊό για τους φίλους μου:

1. Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη φορέας και να εξαπλώνετε τον ιό χωρίς να το γνωρίζετε.
Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, παρακαλώ περιορίστε στο ελάχιστο τις μεγάλες συναθροίσεις, τα ταξίδια, τις χειραψίες και μην αγγίζεται το πρόσωπό σας.

2. Ο κύριος λόγος που παραμένει χαμηλός ο παγκόσμιος αριθμός (των κρουσμάτων) ειδικά στην Κίνα, σχετίζεται με την επιστήμη, τον εντοπισμό, την αναγνώριση, τους ελέγχους, την ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Χωρίς αυτά θα είχαμε εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Κίνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

 

3. Μην γελάτε με τον ιό:

α) ο ρυθμός μετάδοσής του είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της γρίπης

β) η θνησιμότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από της γρίπης

γ) η φυσική ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από της γρίπης

δ) δεν υπάρχουν εμβόλια γι’ αυτόν σε αντίθεση με τη γρίπη

ε) δεν μπορούμε να ζητήσουμε από ανθρώπους που νοσσούν χωρίς να το ξέρουν, αφού δεν έχουν συμπτώματα, να περιοριοστούν  μένοντας στο σπίτι.
Μικρές διαφορές μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, οπότε μην τις υποτιμάτε.

4. Μην φοράτε μάσκα στο πρόσωπο. Συσσωρεύονται μικρόβια τα οποία στη συνέχεια θα εξαπλωθούν στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα.
Εάν είστε άρρωστος και «πρέπει» να βγείτε έξω, ναι, φορέστε ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά στην περίπτωση που δεν είστε άρρωστος αυτές οι μάσκες θα σας κάνουν να αρρωστήσετε και παράλληλα θα λείψουν από τα νοσοκομεία και το προσωπικό στο χώρο της υγείας. Άρα σας παρακαλώ μην τις αποθηκεύετε.

5. Εάν είστε πράγματι άρρωστοι κι έχετε μέτρια συμπτώματα γρίπης μείνετε στο σπίτι, αντί να πάτε στο νοσοκομείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε πιο σοβαρά περιστατικά. Το πιθανότερο είναι ότι έχετε γρίπη, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για κορωνοϊό δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει εμβόλιο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε περιστατικά με μέτρια συμπτώματα. Άρα, αφήστε ελεύθερες τις κλίνες για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο και βοήθεια στην αναπνοή. 

6. Να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη.

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Ελαχιστοποιήστε τα αγγίγματα στο πρόσωπό σας.

Αντικαταστήστε τις χειραψίες με σκουντήγματα αγκώνα.

Να αντιμετωπίζετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο. Καθαρίστε το με αντισηπτικά μαντιλάκια και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας.

Να σπρώχνετε με το πόδι τις πόρτες για να ανοίξουν, τραβήξτε τις πόρτες με χαρτομάντιλο, άλλο αντικείμενο ή με το πίσω μέρος του χεριού σας.

Γεμίστε με φιλιά τα παιδιά σας (ούτως ή άλλως μοιράζεστε όλα τα μικρόβια) αλλά κρατήστε έξω τα μικρόβια που έρχονται απ’ έξω. Κάποια από αυτά θα τα κάνουμε τόσο φυσικά και έτσι, ίσως, η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι και τόσο σοβαρή αν ακολουθηθούν καλύτερα οι κανόνες υγιεινής.

7. Όταν είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του δίνοντας και την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών.

Ναι, είσαι υγιής και δεν θα αρρωστήσεις. Ναι, μπορεί όσοι ξέρεις να εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό εξάπλωσης των κρουσμάτων. Εάν περιοριστεί,  τα νοσοκομεία δεν θα γεμίσουν και η θνησιμότητα θα παραμείνει χαμηλότερη.

8. Τελικά ο θερμός καιρός ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σωματιδίων του ιού,

ότι ο καλύτερος εξαερισμός,

ο περισσότερος χρόνος έξω,

η περισσότερη έκθεση στον ήλιο

τελικά θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ελπίζουμε ότι η επόμενη «σεζόν» του κορωνοϊού θα μας βρει με μεγαλύτερη έμφυτη ανοσία, ίσως και με ένα εμβόλιο και πως τελικά θα γίνει, απλώς, άλλη μια γρίπη.

Όμως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, οπότε αντιμετωπίστε το σαν να ήταν μια πανδημία προκειμένου να μην γίνει πανδημία και στην πραγματικότητα.

9. Είναι ωραίο να περνάς το χρόνο σου με την οικογένειά σου. Ακύρωσα τέσσερις εκδηλώσεις μόνο αυτή την εβδομάδα (το πάρτι των γενεθλίων μου, μια κοινή συνεδρίαση με άλλα τέσσερα εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο και ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω για τίποτα.

Έχω την ευκαιρία να περάσω χρόνο με τους μαθητές μου, τη οικογένειά μου, τους στενούς μου φίλους, να μελετήσω, να κάνω αναρτήσεις (όπως αυτή) και να δουλέψω σε σημαντικά συγγράμματα και εργασίες.

Είναι θαυμάσιο να επιβάλεις στον εαυτό σου μια απαγόρευση ταξιδιών κα να δίνω την προσοχή σου ξανά στα σημαντικά.

10. Πάνω από όλα, στηρίξτε την επιστήμη, εμπιστευτείτε τις συμβουλές των ειδικών και εκτιμήστε τη μεγάλη σημασία της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των κρουσμάτων. Θα είχαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους χωρίς αυτά και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί έχουν θυμώσει τόσο μαζί μας. (Μπορούμε ακόμα να αναρωτηθούμε γι’ αυτό κάνοντας ταυτόχρονα κάτι σωστό για να το αντιμετωπίσουμε).

Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε αλλά και μην υποτιμήσετε την κατάσταση. Να δράσετε λογικά, να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους. Να ευχαριστηθείτε τον χρόνο με τους αγαπημένους σας και να συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται για πανδημία ώστε να μην γίνει τελικά!”

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα