Δεν είναι μόνη η Ατλαντίδα.

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας που βυθίστηκε μυστυριωδώς στο πέλαγος, “σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας”, κρατάει αρκετές χιλιάδες χρόνια τώρα.
Εδώ, θα δεις συγκλονιστικές φωτογραφίες από πόλεις βυθισμένες, που πριν ανακαλυφθούν συναγωνίζονταν σε μυστήριο αυτό της χαμένης Ατλαντίδας.
Ανάμεσα τους και μια ελληνική.

Οι θαλάσσιες αρχαιολογικές αποστολές έχουν ανακαλύψει πόλεις που βρίσκονται εξ ολοκλήρου κάτω από το νερό.
Από την πολιτεία των λιονταριών στην Κίνα μέχρι και τις μυστήριες φιγούρες στον πάτο στον κόλπο της Reschensee, τα μυστήρια νερά αυτού του πλανήτη γεμίζουν με αλάτι τα ερείπια σημαντικών πολιτισμών.

Καθένα από αυτά τα ευρήματα μας υπενθυμίζει ότι όσο ισχυρή και αν είναι μια πολιτεία ή ένα βασίλειο, στην ουσία είναι ένα τίποτα μπροστά στην άγρια και χωρίς έλεος δύναμη της θάλασσας.

lion-city

Η Πόλη των λιονταριών στη λίμνη Quiandaο στην Κίνα.

130 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει ένας λαβύρινθος από λευκά τέμπλα, καμάρες και σπίτια. Αυτή είναι η Ατλαντίδα της Κίνας.
Την αποκαλούν “Πόλη των λιονταριών” και βρίσκεται κρυμμένη σε μια λίμνη ανάμεσα στο όρος των 5 Λιονταριών. Κάποτε υπήρξε το κέντρο της πολιτικής και οικονομικής ζωής στην ανατολική επαρχία Zhejiang.

Χτίστηκε πριν από 1339 χρόνια, όμως το 1959, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει μια τεχνητή λίμνη για έναν υδροηλεκτρικό σταθμό. Κατασκευάστηκε ένα φράγμα και σιγά σιγά η περιοχή γέμισε με νερό. Αναλόγως με την ποσότητα του νερού, η πόλη βρίσκεται βυθισμένη ανάμεσα στα 85 με 131 πόδια. Ακόμα κι έτσι παραμένει μοναδικά μεγαλειώδης.

Πρόκειται για την πιο καλοδιατηρημένη πόλη που έχει βρεθεί ποτέ, καθώς το νερό προστάτευσε τα κτίσματα από τη διάβρωση που προκαλούν ο ήλιος, η βροχή και ο αέρας.

reschensee

Reschensee, Ιταλία

Πρόκειται για τη πιο γνωστή βυθισμένη πολιτεία της Ιταλίας.
Στην Ιταλία κοντά στα σύνορα Αυστρίας και Ελβετίας, ένα μοναχικό καμπαναριό του 14ου αιώνα, ξεχωρίζει από τα γαλήνια γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης. Οι δύτες μπορούν να εξερευνήσουν τα 163 κτίσματα που υπάρχουν κάτω από τη επιφάνεια της λίμνης. Είναι το μόνο ορατό δείγμα της Reschensee ή Curon, -όπως λέγεται σήμερα- μιας πόλης που εξαφανίστηκε κάτω από το νερό μόλις 60 χρόνια πριν.

Οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν έντονα όταν μια μεγάλη εταιρία αποφάσισε να ενώσει δύο μεγάλες λίμνες της περιοχής δημιουργώντας και μια τρίτη, τεχνική. Όμως τελικά οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν και οι πόλεις που υπήρχαν στην περιοχή βυθίστηκαν. Μόνο το καμπαναριό του Curon, φαίνεται να σώθηκε και τώρα πια είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Το χειμώνα που παγώνει το νερό της λίμνης φθάνεις σε αυτό περπατώντας, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει το επισκέπτονται πολλοί εκδρομείς. Υπάρχουν φήμες ότι κάποιες νύχτες του χειμώνα το καμπαναριό ακούγεται να χτυπάει… αν και οι καμπάνες μετακινήθηκαν από εκεί πριν από 60 χρόνια!

heraklion

Ηράκλειο, Αρχαία Ελλάδα.

Η σημαντική αυτή πόλη της Αρχαίας Ελλάδας, ήταν το σημείο εισόδου για την Αίγυπτο. Ήταν η Αίγυπτος πριν την Αίγυπτο και λεγόταν λεγόταν Θώνη.

Η θαλασσοπολιτεία, που βρισκόταν στον κόλπο του Aboukir, κοντά στην Αλεξάνδρεια, ήταν το κορυφαίο κέντρο εμπορίου ανάμεσα στο 664 και στο 332 π.Χ. Τεράστια αγάλματα, τα οποία πιθανόν να βρίσκονταν στους ναούς, βρέθηκαν εκεί βυθισμένα.

Οι ναοί, τα κτίρια όπως και αντικείμενα καθημερινής χρήσης βρέθηκαν εντυπωσιακά άθικτα. Όπως και σε άλλες βυθισμένες πολιτείες, οι συνθήκες κάτω από το νερό διατήρησαν τα ευρήματα αρκετά καλά.

Επίσης, βρέθηκαν νομίσματα από διάφορες κοντινές χώρες, και πλάκες με ιερογλυφικά. Τα τουλάχιστον 60 ναυάγια πλοίων που έχουν βρεθεί σε κοντινή απόσταση μαζί με εκατοντάδες άγκυρες, αποτελούν τον μεγαλύτερο ναυτικό θησαυρό στον αρχαίο κόσμο. Τα ευρήματα είναι τόσα πολλά, τόσο σημαντικά αλλά και τόσο κρυμμένα που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν συνολικά 200 χρόνια ανασκαφών ώστε να αναδειχθούν στο σύνολο τους.

Δεν είναι εκξακριβωμένο τί ακριβώς προκάλεσε τη βύθιση της πόλης. Όμως είναι γνωστό, ότι η Θώνη είχε χτιστεί σε δέλτα που έβγαινε προς τη θάλασσα. Πιθανώς αυτό να της έδωσε σαθρά θεμέλια τα οποία δεν μπόρεσαν να αντέξουν το βάρος των μεγαλόπρεπων κτισμάτων. Έτσι, με αφορμή έναν σεισμό, η πόλη βυθίστηκε. Η ύπαρξη της πόλης ήταν γνωστή για αιώνες αλλά μόλις το 2000 ενάλιοι γάλλοι αρχαιολόγοι κατάφεραν να την εντοπίσουν.

port-royal-jamaica

Port Royal, Τζαμάικα

Το Port Royal στη Τζαμάικα, που συχνά αναφέρεται ως “η πιο αδύναμη πόλη στη γη”, φέρνει στο νου εικόνες από πειρατές, λεηλασίες, σκλάβους, απίστευτους θησαυρούς και τελικά καταστροφή. Το Port Royal, έχει μια σημαντική αλλά και ταραγμένη ιστορία καθώς αναπτύχθηκε γοργά και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια και κέντρα εμπορίου στον Νέο Κόσμο.

Τον Ιούνιο του 1692 και ενώ ήταν στο απόγειο της δόξας και του πλούτου της, ένας σεισμός βύθισε τα 2/3 της πόλης κάτω από το νερό μέσα σε λίγα λεπτά. Μια σειρά από φωτιές, τυφώνες ίσως και τσουνάμι, κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει και έτσι η πόλη δεν μπόρεσε ποτέ να ξαναφθάσει στην προηγούμενη κατάσταση άνθισης και δόξας.

Το Port Royal, που υπήρξε σημαντικός βρετανικός σταθμός, σήμερα είναι ένα μικρό ψαροχώρι. Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά μέρη για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους καθώς βυθίστηκε άθικτη και “νέα”. Συνήθως στις ανασκαφές βρίσκονται κτίρια τα οποία είχαν χτιστεί και ανακαινιστεί, που τα εγκατέλειψαν ή που κατέρρευσαν. Σε αντίθεση με όλα αυτά, το Port Royal, βυθίστηκε σε πλήρη δόξα και μόλις μετά από 37 χρόνια ύπαρξης. Βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, αφήνοντας την πόλη τόσο άθικτη και άριστα διατηρημένη, όσο και την ημέρα του σεισμού.

cleopatra-egypt

Το παλάτι της Κλεοπάτρας, Αίγυπτος.

Στις ακτές της Αλεξάνδρειας βρίσκεται, αυτό που πιστεύουν οι αρχαιολόγοι ότι υπήρξε, το παλάτι της Κλεοπάτρας. Βρισκόταν στο νησί Αντίροδος στον κόλπο της Αλεξάνδρειας και πιστεύεται ότι το παλάτι βυθίστηκε στη θάλασσα μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό συνέβη πριν από 1.500 χρόνια περίπου και από τότε βρίσκεται εκεί περιμένοντας κάποιον να το ανακαλύψει.

O αρχαιολόγος που έκανε τις ανασκαφές, o Franck Goddio -και που είναι ο ίδιος που έφερε στο φως τη βυθισμένη πόλη του Ηρακλείου-, έκανε 12 χρόνια για να πάρει από τις αιγυπτιακές αρχές άδεια για ξεκινήσει τις έρευνες.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι εκτός από το παλάτι της Κλεοπάτρας έχουν βρεί και τον ναό της Ίσιδας όπως και δύο Σφίγγες. Πιθανώς να εντόπισαν και τον τάφο της Κλεοπάτρας με εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα καθώς και ένα μουσείο της εποχής. Υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο χώρος θα μπορέσει να ανοίξει ως ένα υποβρύχιο μουσείο, επιτρέποντας στο κοινό να δει από κοντά το ασύλληπτα μεγαλοπρεπές παλάτι της Κλεοπάτρας σε όλο του το υποθαλάσσιο μεγαλείο.

από τηνν Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.