Μία αίσθηση στο στομάχι, δυνατοί χτύποι καρδιάς, σφίξιμο στην κοιλιά, μία εσωτερική φωνή. Όλα αυτά και πολλά ακόμα είναι τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου προκειμένου να προχωρήσεις ή να αποχωρήσεις, να πεις ναι ή όχι, να πολεμήσεις ή να κάνεις συμμαχίες. Το σίγουρο είναι ότι το σώμα σου σε ειδοποιεί σε κάθε περίπτωση. Το ακούς;
Σε κανονικές συνθήκες δε θα έπρεπε να συμβουλευόμαστε κανέναν άλλον παρά μόνο το σώμα, το ένστικτο ή τη διαίσθηση μας. Και αυτό γιατί εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις που ψάχνουμε, και κάθε προειδοποίηση που χρειαζόμαστε. Σε ένα ιδανικό κόσμο, θα κλείναμε τα μάτια μας και θα ξεπηδούσε καθαρά η απάντηση σε ό,τι μας απασχολούσε.
Το σίγουρο είναι ότι το σώμα μας, μας προειδοποιεί για τα πάντα. Σε ένα επεισόδιο του “Στη σκουληκότρυπα με τον Μόργκαν Φρήμαν”, έγινε ένα πείραμα στο οποίο αποδείχτηκε ότι έχουμε σωματικές αντιδράσεις σε μία έντονη εικόνα, προτού αυτή εμφανιστεί μπροστά στα μάτια μας και χωρίς καν να ξέρουμε ότι θα εμφανιστεί μπροστά μας.
-Ένα κομμάτι της ύπαρξης σου ξέρει τί θα συμβεί προτού αυτό συμβεί και σε προειδοποιεί κάθε φορά, είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι.
-Ο φόβος, η ανησυχία, οι πεποιθήσεις μπαίνουν εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και στο μήνυμα που σου στέλνει το σώμα σου. Έτσι ή δεν το ακούς καθόλου ή το ακούς αλλοιωμένο.
-Μάθε να ακούς τα προειδοποητικά σημάδια και θα έχεις στα χέρια σου ένα υπερόπλο για ωφέλιμες αποφάσεις και κατάλληλες επιλογές.
Τα σημάδια
Υπάρχουν φορές που χωρίς να το συνειδητοποιείς, έρχεσαι σε επαφή με το καθαρό κομμάτι του εαυτού σου που έχει τις απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει όταν:
-Φαινομενικά είναι όλα μία χαρά αλλά εσύ, όχι από κοινή ανησυχία, αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά
-Φαινομενικά όλα πάνε χάλια, όμως εσύ πέρα από κάθε λογική, αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι κάτι καλό συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί.
-Μία φωνή μέσα σου, σε ανύποπτο χρόνο σου λέει αν ένας άνθρωπος είναι ειλικρινής ή όχι, αν μία κατάσταση είναι καλή για εσένα ή όχι.
-Έχεις σωματικές αντιδράσεις -ευχάριστες ή δυσάρεστες- απέναντι σε καταστάσεις ή ανθρώπους.
-Αυθόρμητα, χωρίς να το σκεφθείς και χωρίς να νιώσεις κούραση ή βάρος μετά, προσφέρεις την όποια βοήθεια σου ακόμα και σε ανθρώπους που δε γνωρίζεις.
-Έκανες κάποια πράγματα γιατί σου ήρθαν φυσικά και πολύ συχνά χωρίς να ξέρεις το γιατί.
Απόκτησε επαφή
Ενεργοποίησε το “Βαρόμετρο της κοιλιάς”
Η αλήθεια είναι ότι το έντερο κάνει όλη τη δουλειά αλλά μπορεί το σήμα να έρχεται από οποιοδήποτε σημείο στην περιοχή της κοιλιάς σου. Αν θέλεις να το ενεργοποιήσεις μπορείς να κάνεις τα εξής:
-Διάλεξε μία κατάσταση για την οποία χρειάζεται να πάρεις μία απόφαση π.χ. Να πω ναι ή όχι στην πρόταση για δουλειά;
-Κάθισε κάπου όπου θα έχεις ησυχία, πάρε 2-3 καλές αναπνοές και σκέψου ότι τελικά αποδέχεσαι την πρόταση για τη δουλειά.
-Με τη δημιουργική δύναμη του νου και της φαντασίας, δες τον εαυτό σου στη νέα δουλειά. Πώς αισθάνεσαι στο νέο σου περιβάλλον, με τους νέους συναδέλφους, κλπ;
Το πιο πιθανό είναι αμέσως μόλις σκέφτηκες τη νέα κατάσταση να είχες μία αίσθηση στην κοιλιά σου. Ήταν μία ευχάριστη ή μία δυσάρεστη αίσθηση; Ήταν σφίξιμο, πιάσιμο, τσίμπημα; Ή ήταν ζέστη, χαλαρότητα, άνεση, χαρά;
-Πολλές φορές η αίσθηση είναι στιγμιαία και διαρκεί μόλις κάποια δευτερόλεπτα. Χρειάζεται να έχεις την προσοχή σου συγκεντρωμένη για να την αντιληφθείς. Κάποιες άλλες, η αίσθηση είναι πιο επίμονη. Τότε μάλλον κάτι θα θέλει οπωσδήποτε να σου μεταφέρει.
-Καθώς εξελίσσεται το σενάριο σου, επικέντρωσε στις σκέψεις που σου έρχονται στο μυαλό. Είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες; Πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι;
-Μη βιάζεσαι. Δώσε στο σώμα σου λίγο χρόνο για να χαλαρώσει και να αντιληφθεί πραγματικά τι μηνύματα παίρνει.
-Στη συνέχεια, κάνε την ίδια τακτική και ακολούθησε τα ίδια βήματα, με την άλλη εκδοχή του σεναρίου, του να μην αποδεχθείς τη δουλειά. Αισθάνεσαι καλύτερα ή πιο δύσκολα από πριν;
-Είναι πιθανό να μην πάρεις αμέσως καθαρές απαντήσεις. Όμως επιστρέφοντας συχνά σε αυτήν την τακτική θα εδραιώσεις μία σχέση με τον κοιλιακό σου εγκέφαλο, το ένστικτο και τη διαίσθηση σου. Σύντομα θα παίρνεις τα μηνύματα πολύ πιο καθαρά.
Ενεργοποίησε το “Ραντάρ κινδύνου”
Το τί νιώθεις κυρίως στην κοιλιά σου, σου δίνει μία σαφή εικόνα για το αν μία κατάσταση ή ένας άνθρωπος είναι καλός ή κακός για εσένα. Το σήμα κινδύνου στέλνεται πάντα αλλά μπορεί να μην το ακούς.
Για να έρθεις σε επαφή με τα προειδοποιητικά σήματα, βάλε στην άκρη τη λογική και κάνε τα εξής:
-Θυμήσου με λεπτομέρειες μία δυνατή εμπειρία που είχες. Τσέκαρε τι αισθάνεσαι στην κοιλιά σου, στους ώμους σου, στα χέρια σου, στα πόδια σου, στη μέση σου, στην αναπνοή σου, Αισθάνεσαι άνετα ή άβολα; Πονάς;
-Πάρε το χρόνο σου για να καταλάβεις τί σου λέει το σώμα σου. Προσπάθησε να μη βάλεις λογική. Στην αρχή δε θα είναι εύκολο όμως σταδιακά θα το καταφέρεις ή μάλλον θα το θυμηθείς, καθώς πρόκειται για μία ικανότητα με την οποία γεννήθηκες.
-Ένιωσες έναν κόμπο στο στομάχι, σου ήρθε βήχας, ένιωσες να μαζεύεσαι, ξεκίνησε βουητό στα αυτιά σου, θέλησες να πας στην τουαλέτα; Αυτό που νιώθεις τώρα είναι και το σήμα που σου στέλνει ο οργανισμός σου ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί στην κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.
-Κάνε εξάσκηση ξεκινώντας να δίνεις σημασία στο πώς νιώθει το σώμα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε διάφορες καταστάσεις.
Ενεργοποίησε τον “Μετρητή άγχους”
Το έντερο είναι ένας εξαιρετικός μετρητής για το στρες και το άγχος. Η άσκηση είναι απλή:
-Σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, βάλε την προσοχή σου στο έντερο και στην κοιλιά σου. Προσπάθησε σχεδόν να τα απομονώσεις από ό,τι άλλο νιώθεις και παρατήρησε τα. Είναι ήσυχα ή ανήσυχα; Άνετα ή σφιγμένα; Απαλά ή σκληρά; Χαλαρά ή ερεθισμένα; Και σε ποιο βαθμό στην κλίμακα 1-10;
-Αν έχεις μία δυσάρεστη αίσθηση τώρα που τα πρόσεξες, προσπάθησε να φανταστείς μία εικόνα που σου δίνει χαρά: ένα τοπίο, μία εκδρομή, ένα μασάζ, ένα προσωπάκι.
-Πάρε από τη μύτη βαθιές αναπνοές, από αυτές που φτάνουν μέχρι και την κοιλιά και την κάνουν να φουσκώνει. Κάνε την εκπνοή από το στόμα. Πάρε όσες αναπνοές χρειάζεσαι για να χαλαρώσουν η κοιλιά σου και το σώμα σου.
Bonus Tip
Πολλές φορές συγχέεις το φόβο που έρχεται από τη λογική ή από τα τραύματα σου, με τα σημάδια προειδοποίησης που δίνει το σώμα. Δεν είναι π.χ. κάθε νύχτα που είσαι μόνος στο σπίτι αιτιολογημένος ο φόβος που μπορεί να νιώθεις.
Βρες τον τρόπο να δουλέψεις με τους φόβους σου, να γίνεις πιο δυνατός και καθαρός, ώστε όταν το ένστικτο σου σου λέει “τρέξε” να είσαι σίγουρος ότι ήρθε η ώρα να φύγεις τρέχοντας.
Διαφορετικά θα συγχέεις το φόβο με το ένστικτο και αδίκως δε θα εμπιστεύεσαι τα σήματα που θα λαμβάνεις.