Οι επιστήμονες, είναι σαφείς. Το να δουλεύεις σε ένα ήσυχο περιβάλλον ευνοεί τη συγκέντρωση. Αλλά το να δουλεύεις σε ένα ζωντανό περιβάλλον ευνοεί τη δημιουργικότητα. Αν το δεις ιστορικά, κινηματογραφικά και καλλιτεχνικά, πολλοί σπουδαίοι δημιουργοί, συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί έγραφαν σε καφέ. Γιατί όχι και εσύ;

Κάποιοι πιστεύουν ότι η μυρωδιά και μόνο του καφέ μπορεί να δώσει στο μυαλό το ερέθισμα που χρειάζεται γαι να δουλέψει out of the box. Ναι, παίζει και η καφεΐνη το ρόλο της αλλά δεν είναι μόνο αυτή που κάνει τη δημιουργικότητα να απογειώνεται όταν δουλεύεις εκτός γραφείου.

Το μυαλό μας -αυτός ο άγνωστος- όταν δέχεται καθημερινά τα ίδια και τα ίδια ερεθίσματα συνηθίζει, βαριέται και μπαίνει στον αυτόματο πιλότο. Του χρειάζεται λίγη φασαρία, νέα ερεθίσματα και αλλαγή περιβάλλοντος.

Έχει μετρηθεί ότι γινόμαστε πιο δημιουργικοί όταν οι ήχοι στο περιβάλλον μας είναι ανάμεσα στα 50-85 ντεσιμπέλ. Έχει μετρηθεί ότι στα cafe τα ντεσιμπέλ φθάνουν τα 70, γι’ αυτό και εκεί νοιώθουμε και είμαστε πιο δημιουργικοί. Βέβαια καλό είναι να μην κάτσεις κοντά στη μηχανή του καφέ, στο ταμείο ή στην πόρτα. Κανείς δεν έγινε περισσότερο δημιουργικός, δουλεύοντας σε μια… λεωφόρο.

Λεπτομέρειες vs Δημιουργικότητας

Η επιστήμη κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα που θα σε κάνουν να ξαφνιαστείς. Αν θέλεις να δουλέψεις πάνω σε λεπτομέρειες, κάνοντας υπολογισμούς που απαιτούν ακρίβεια, οι θόρυβοι ακόμα και οι πιο μικροί μπορεί να σε αποσπάσουν και να γκρεμίσουν τη συγκέντρωση σου.

Αντίθετα, το 70 ντεσιμπέλ αναγκάζουν το μυαλό στην εξής άσκηση: πώς να συγκεντρωθεί ενώ συμβαίνουν διάφορα στο περιβάλλον. Έτσι ψάχνει και βρίσκει νέους τρόπους συγκέντρωσης, άρα βγαίνει από τη ζώνη άνεσης του και επινοεί δημιουργικές λύσεις καλύτερα και πιο γρήγορα.

Επιπλέον το γεγονός ότι περνάει κόσμος, ότι παρατηρείς έστω και φευγαλέα άτομα που δεν έχεις ξαναδεί, παρατηρώντας νέες λεπτομέρειες κάθε φορά, συμβάλει στην έκρηξη δημιουργικότητας.

Ακουστικά και χαμηλός φωτισμός για έμπνευση

Αν τώρα δε γίνεται με τίποτα να φύγεις από το γραφείο σου προκειμένου να βρείς την επόμενη δημιουργική λύση που ψάχνεις, μπορείς να φτιάξεις μια κούπα καφέ και να ακούσεις μουσική. Αυτό βοηθάει αρκετά.  Υπάρχει ακόμα και application που μιμείται τους ήχους ένος καφέ και λέγεται coffitivity.

Έξι διαφορετικές έρευνες έδειξαν ότι πειραματιζόμαστε καλύτερα με νέες ιδέες όταν τα φώτα είναι…χαμηλωμένα. Φαίνεται αισθανόμαστε περισσότερο ελεύθεροι να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο κι ας αποτύχουμε. Άρα αν πας σε καφέ φρόντισε να καθίσεις σε κάποιο μέρος του όπου το φως δεν είναι πολύ δυνατό ή αν είσαι στο γραφείο, χαμήλωσε τα φώτα και κατέβασε τα στόρια. Το πολύ πολύ να σε περάσουν για ρομαντικό.

Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.