“Κηπουρό δεν με λες. Νομίζω πως στο παρελθόν έχω ξεράνει μέχρι και κάκτο. Όμως η ιδέα να καλλιεργώ την τροφή μου με γοητεύει. Όπως με συναρπάζει και η προοπτική να μη χρειάζεται να μαγειρεύω για να προσθέσω πρωτεΐνη στη σαλάτα μου. Επειδή στις ημέρες μας και στην πόλη μας το να γίνω κηπουρός είναι κάπως δύσκολο, το έριξα στα… φύτρα, αυτή την καταπληκτική ολοζώντανη τροφή.

“Τι ‘ναι τα φύτρα;” θα με ρωτήσεις. Πρόκειται για μια νέα μόδα, τάση ή παιχνιδάκι στο σπίτι; 

Καμία σχέση. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι και στην αρχαία Ελλάδα οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έδιναν φύτρα στους ασθενείς με σκοπό να τους θεραπεύσουν. Τα είχαν επίσης ανακαλύψει  οι Ινδοί, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι.

Τα φύτρα δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο, ενώ συναγωνίζονται τις ντομάτες σε βιταμίνη C.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ η πρωτεΐνη τους είναι σε επίπεδα που θα τα ζήλευε και το κρέας.

 History

Τα φύτρα έχουν δώσει λύση και στους ναυτικούς το 1700 που επειδή βρισκόταν πολλούς μήνες στη θάλασσα πάλευαν με το σκορβούτο. Λέγεται πως το 1772 ο κάπταιν James Cook έδωσε στους ναυτικούς του να φάνε λεμόνια και ποικιλία φύτρων. Στη συνέχεια τους έβαλε να καλλιεργούν φύτρα μέσα στο καράβι και με αυτό τον τρόπο γλύτωσαν από τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν.

Και στον πόλεμο τα φύτρα έχουν δώσει λύσεις, καθώς λέγεται πως κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι γιατροί – διατροφολόγοι προκειμένου να βρουν ένα λαχανικό που να καλλιεργείται κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο.

Πώς τα καλλιεργώ

Θυμάσαι στο δημοτικό που πηγαίναμε στο σχολείο γεμάτοι περηφάνια τις φυτρωμένες φακές σε κεσεδάκια από γιαούρτι; Κάπως έτσι. Τόσο απλό! Θα σου δείξω δύο τρόπους:

Ο απλός “σχολικός” τρόπος

Τα περισσότερα από αυτά τα βάζεις στο νερό να μουλιάζουν για λίγες ώρες και μετά τα μεταφέρεις σε ένα τρυπητό. Τα ποτίζεις για λίγες ώρες και όταν πετάξουν το φύτρο, τα βάζεις στο ψυγείο σε ένα βαζάκι.

Ο πιο… μερακλίδικος

-Παίρνεις τους σπόρους που θέλεις, από φακές, σιτάρι, άλφα άλφα, ηλιόσπορο, σπανάκι, και τους ξεπλένεις καλά. Αφαιρείς όσους είναι σπασμένοι ή έχουν στίγματα.

-Σε ένα βάζο, που να είναι κάπως μεγάλο για να κυκλοφορεί ο αέρας, βάζεις τα φύτρα και γεμίζεις το βάζο με νερό. Οι σπόροι που θα ανέβουν επάνω δεν είναι “δυνατοί”, άρα τους αφαιρείς.

-Βάζεις στο δοχείο τόσο νερό ώστε να καλύπτονται οι σπόροι κατά πέντε εκατοστά περίπου. Από πάνω βάζεις μια γάζα ή ένα ύφασμα με αραιή ύφανση. Αν ψάξεις θα βρεις και το ειδικά καπάκια με σίτα.

-Αφήνεις τους σπόρους να μουλιάσουν μέχρι να φυτρώσουν. Συνήθως τα φασόλια χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω σε σχέση με τις φακές.

-Ενδιάμεσα μπορείς να αλλάξεις το νερό μια δυο φορές την ημέρα τις πρώτες δύο ημέρες και μετά μια φορά ώστε να μην είναι τα φύτρα πικρά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

-Όταν τα φύτρα φτάσουν τα τέσσερα εκατοστά σε ύψος, είναι έτοιμα για κατανάλωση. Μην τα κρατήσεις περισσότερο από μια εβδομάδα στο βάζο γιατί θα πικρίσουν. Όταν τα δεις έτοιμα τα βάζεις στο ψυγείο.

Τα φύτρα άλφα-άλφα έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο και το μαϊντανό. Τα φύτρα φασολιού ροβίτσας περιέχουν 28% πρωτεΐνη, οι φακές και τα μπιζέλια έχουν 26% πρωτεΐνη, ενώ το κρέας μόνο 19%.

Πως τα τρώω;

Εγώ προσωπικά τα βάζω στη σαλάτα γιατί είναι καθαρή πρωτεΐνη και είναι και πολύ χορταστικά!
Εσύ, μπορείς να κάνεις το ίδιο ή να τα βάλεις σε smoothies ή να κάνεις κάποια άλλη συνταγή.

 

Τα φύτρα γενικά  βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, αρτηριοσκλήρωση και καρδιακές παθήσεις. Τα κορίτσια, κι εγώ μαζί, τα λατρεύουμε γιατί μας δίνουν ενέργεια, μας αναζωογονούν και    κυρίως     γιατί μας βοηθούν    
στην    ανανέωση     των     κυττάρων     και     καθυστερούν     τη     γήρανση.    Γιουπιιι

 

Πολλά φιλιά
Ράινα Μελισσηνού

Μπορείς να διαβάσεις 11 λόγους για να βάλεις τα φύτρα στη διατροφή σου, εδώ!

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.