Ένα βιβλίο για την “πράσινη πλευρά” της ελληνικής κουζίνας
Η Ιωάννα Παυλάκη και η Εύα Funky Cook Μονοχάρη κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο γεμάτο έμπνευση και νοστιμιά. Μάθε πώς η ιδέα για κάτι καινούργιο μπορεί να έρθει την ώρα που… περπατάς!
από την Ιωάννα Παυλάκη
Κυριακή πρωί, μια από τις αγαπημένες μου βόλτες είναι να κατεβαίνω με το μετρό στο Σύνταγμα, να κατηφορίζω την οδό Μητροπόλεως και, αφού περάσω τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, να στρίβω αριστερά στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, να φτάνω ως τις παρυφές της Ακρόπολης, να ταξιδεύω στον χρόνο, να ζω την Αθήνα του χθες και του σήμερα.
Αρχές Μαΐου, λοιπόν, Κυριακή, περπατάω στη Μητροπόλεως, που σφύζει από ζωή καθώς η τουριστική περίοδος έχει αρχίσει για τα καλά, και με σταματούν δύο κοπέλες από την Αγγλία να με ρωτήσουν άμα έχω να τους προτείνω κάποιο vegan εστιατόριο. Κοντοστέκομαι στην αρχή λίγο αμήχανα, καθώς δεν έχω να κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια του είδους στο κέντρο της Αθήνας. Όμως σαν από μηχανής θεός έρχεται στο μυαλό μου η γεύση των γεμιστών της μαμάς μου! Αμέσως τους χαμογελάω και τους λέω «Κορίτσια, σε όποια ταβέρνα ή εστιατόριο με ελληνική κουζίνα κι αν πάτε, θα βρείτε πολλά vegan πιάτα, από σαλάτες, πίτες, λαδερά… Δεν χρειάζεται να αναζητάτε εξειδικευμένο vegan εστιατόριο, απλά δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και σίγουρα τα γεμιστά!».
Και έτσι απλά, μια Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, «φυτεύτηκε» ο σπόρος για το «My Greek Vegan Food», ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να συστήσει στο παγκόσμιο vegan κοινό την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή και ταυτόχρονα να ξανασυστήσει σε εμάς τους Έλληνες την ίδια μας την κουζίνα και ως vegan. Η ελληνική κουζίνα κρύβει μέσα της μια πληθώρα πεντανόστιμων πράσινων “θησαυρών” που την κάνουν πιο επίκαιρη από ποτε και την επανατοποθετούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας διατροφικής συζήτησης.
Σας προσκαλώ, λοιπόν, μαζί με τη food blogger Εύα Μονοχάρη, γνωστή σε όλους μας Funky Cook, να σας ξεναγήσουμε στη vegan πλευρά της ελληνικής κουζίνας μέσα από 65 παραδοσιακές και μοντέρνες συνταγές. Συνταγές με αγνά, καθημερινά, οικονομικά υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας και που μπορεί κανείς να βρει παντού. Γιατί τελικά, η κουζίνα της Ελληνίδας μαμάς δεν είναι μόνο πεντανόστιμη αλλά και φιλική προς τον πλανήτη, υγιεινή και vegan! Καλή όρεξη!
Ιωάννα Παυλάκη
Ακολούθησε το My Greek Vegan Food στο Instagram, πατώντας εδώ!
Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο My Greek Vegan Food, πατώντας εδώ!