Πώς θα μπορέσεις επιτέλους να κόψεις τη συνήθεια του τσιμπολογήματος
Το τσιμπολόγημα είναι σαν τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Είτε υποκύπτεις σε αυτόν είτε του αντιστέκεσαι το σίγουρο είναι ότι τριγυρνάει στο μυαλό σου όλη την ημέρα αλλά και τη νύχτα για τους… μερακλήδες. Τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις αυτές τις συνδέσεις στον εγκέφαλο που σε κάνουν να ζητάς συνέχεια φαγητό ανάμεσα στα γεύματα;
Θέλω πίσω τη λεπτίνη μου
*Γεγονός 1
Ξέρεις σίγουρα πολλούς που ενώ για ένα διάστημα έφτιαξαν τη διατροφή τους και έχασαν κιλά, σύντομα τα ξαναπήραν όλα και με το παραπάνω. Τι δεν άλλαξε στη σχέση τους στο φαγητό;
*Γεγονός 2
Μετά το φαγητό σου θέλεις οπωσδήποτε ένα παγωτάκι ενώ λίγο αργότερα έχεις όρεξη για μια συσκευασία πατατάκια κι ένα αναψυκτικό. Λίγη ώρα μετά νιώθεις και πάλι να πεινάς. Σου φαίνεται φυσιολογικό;
*Γεγονός 3
Το να βγάλεις το αλεύρι και τη ζάχαρη από τη διατροφή σου είναι τόσο δύσκολο ακόμα και επίπονο όσο και να απεξαρτηθείς από ουσίες. Έχεις σκεφτεί το γιατί;
*Γεγονός 4
Για να μπορέσεις να αποκτήσεις μια καλή επαφή με το σώμα σου, με την πείνα και το πόσο χόρτασες θα χρειαστεί να κάνεις λίγη προσπάθεια παραπάνω. Αξίζει, λες;
—————————————————————————————————————————
Το μυστικό βρίσκεται στον εγκέφαλο! Το ξέρεις ότι τον έχεις τρελάνει, ναι; Η μεγάλη κατανάλωση αλευριού και ζάχαρης έχει μπλέξει τα “καλωδιάκια” στον εγκέφαλο και έτσι δεν ξέρεις πότε χόρτασες. Παράλληλα δημιουργείται μεγάλη αντίσταση στην κάθε προσπάθεια που κάνεις για να αδυνατίσεις.
“Τρελαίνεται ο εγκέφαλος” σημαίνει ότι δίνει λάθος σήματα πείνας, λιγούρας και κορεσμού. Τα αναψυκτικά ειδικά τα τύπου κόλα, ακόμα και τα χωρίς ζάχαρη, έχουν το μεγάλο μερίδιο τους σε αυτό το μπέρδεμα στον οργανισμό σου.
Το αλεύρι και η ζάχαρη ανεβάζουν υπερβολικά τον γλυκαιμικό δείκτη κάνοντας σε ευάλωτο στον διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ αυξάνεται και η ισνουλίνη στο αίμα. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αναγνωρίσει την λεπτίνη που δίνει το σήμα ότι χόρτασες.
Χωρίς τη λεπτίνη μπορείς να φας μετά το φαγητό σου ένα παγωτό και μετά πάλι αλμυρό και μετά πάλι φαγητό και λίγη ώρα μετά να αισθάνεσαι ότι πεινάς πραγματικά.
Εντωμεταξύ, κυρίως τα προϊόντα με ζάχαρη είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να χτυπάνε κέντρα στον εγκέφαλο που έχουν να κάνουν με την επιβράβευση αλλά και με την ευχαρίστηση. Μόνο που αυτά τα κέντρα ερεθίζονται τόσο πολύ, τόσο συχνά και τόσο χωρίς πραγματικό λόγο, που στο τέλος ο οργανισμός εξουθενώνεται παρουσιάζοντας διάφορες ασθένειες.
Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει τρόπος να επαναπρογραμματιστεί ο εγκέφαλος, απλά θέλει τον τρόπο και τον χρόνο του.
Σίγουρα ξέρεις τι χρειάζεται να κάνεις. Απλά, τα γράψαμε εδώ για να τα έχεις συγκεντρωμένα.
Ελάττωσε τα… λευκά
Το αλεύρι και η ζάχαρη είναι τόσο εθιστικά στον εγκέφαλο όσο και και κάποια ναρκωτικά. Οπότε αν θέλεις να κάνεις μια νέα αρχή και να έχεις καλύτερη σύνδεση με την πείνα σου, θα χρειαστεί να κόψεις τόσο το αλεύρι όσο και τη ζάχαρη ώστε να “καθαρίσει” το σύστημα.
Αν θελήσεις να ελαττώσεις την πρόσληψη της ζάχαρης και του αλευριού και όχι να τα κόψεις τελείως, το πιο πιθανό είναι να μην έχεις καλά αποτελέσματα κυρίως γιατί η ζάχαρη ζητάει ζάχαρη όπως και το αλεύρι.
Οπότε προσπάθησε να τα βγάλεις ολοκληρωτικά από τη διατροφή σου για ένα διάστημα ώστε να δεις καλύτερα αποτελέσματα.
Μπορείς να διαβάσεις εδώ, πώς κατάφερε η Έλενα να κόψει τη ζάχαρη. Και εδώ, για τις 8 ενδείξεις ότι το σώμα σου δε θέλει άλλη ζάχαρη.
Με το να βγάλεις από τη διατροφή σου τη ζάχαρη και το αλεύρι όχι μόνο θα χάσεις αμέσως κιλά αλλά θα σταματήσουν και οι επείγουσες βασανιστικές λιγούρες.
Διάβασε εδώ τη διαφορά μεταξύ πείνας και όρεξης
Βάλε πρόγραμμα
Ναι, είναι δύσκολο να βάλεις και να τηρήσεις ένα πρόγραμμα φαγητού στην απρόβλεπτη καθημερινότητα που ζούμε όλοι, όμως αξίζει την προσπάθεια. Βάλε στο πρόγραμμα σου τα τρία βασικά γεύματα -πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό- με δύο σνακ φρούτα και ξηρούς καρπούς. Κράτησε το πρόγραμμα σου και απόφυγε οτιδήποτε άλλο. Έτσι θα αφήσεις το σώμα σου να κάνει ενδιάμεσα στα γεύματα την απαραίτητη νηστεία -αποχή από φαγητό- τακτική που αυξάνει την απώλεια λίπους, ισορροπεί την ινσουλίνη και καθαρίζει το μυαλό -που η γλουτένη το κάνει να κολλάει-.
Φάε τη σωστή ποσότητα
Έχει δει πόσο μεγαλύτερα είναι τα πιάτα μας και οι μερίδες μας σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες; Πολλοί λίγοι ενήλικες παίρνουν το σωστό σήμα για το πότε να σταματήσουν να τρώνε όταν έχουν φάει όσο πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός τους. Και ακόμα λιγότεροι μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά, βλέποντας απλά μια μερίδα, αν είναι αρκετή για εμάς. Οπότε, ζύγισμα, μέτρημα και λεπτομέρεια μέχρι να μάθει και το… μάτι τη σωστή ποσότητα που σε χορταίνει.
Να είσαι συνεπής
Σκέψου τους ανθρώπους που κόβουν το τσιγάρο. Αρκεί ένα και μόνο τσιγάρο για να ξαναξεκινήσουν το κάπνισμα σαν να μην το σταμάτησαν ποτέ. Οπότε φρόντισε για ένα συγκεκριμένο διάστημα, τουλάχιστον για 40 ημέρες, να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα και στον στόχο σου. Μην υποκύπτεις στη γλοιώδη φωνούλα που θέλει λίγο ζάχαρη ή μια μπουκιά ψωμάκι. Μπορεί για κάποιες ημέρες να ζοριστείς όμως αυτό που θα κερδίσεις θα είναι ανεκτίμητο:
Την υγεία σου, την ισορροπία σου και τη χαρά του να ζεις με ένα σώμα που το αγαπάς και θέλεις το καλό του.