Αν σκέφτεσαι να κόψεις τη ζάχαρη αλλά αναρωτιέσαι πώς θα τα καταφέρεις, το δοκίμασε η Έλενα για εσένα. Μετά από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς πήρε την απόφαση να κόψει τη ζάχαρη, με αφορμή ένα άρθρο του A NeW LiFe. Πώς αντέδρασε το σώμα της, τι χρειάστηκε να αλλάξει στη διατροφή της και ποιες διαφορές είδε στη διάθεση, στον ύπνο αλλά και τη ζυγαριά της;

«Το σκεφτόμουν εδώ και καιρό να κόψω τη ζάχαρη. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε θέλει να είναι υγιής, δε θέλει να έχει καθημερινά τη ζάχαρη στη διατροφή του. Μια ημέρα, διαβάζω στο A NeW LiFe, το άρθρο “Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη για 10 μόλις ημέρες” και λέω ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσω να κόψω τη ζάχαρη για δέκα ημέρες. Τόσο ήθελα, έλεγα και πίστευα ότι θα αντέξω.

Τελικά τα κατάφερα λίγο καλύτερα. Έκλεισα 4 μήνες χωρίς ζάχαρη! Έκανα ένα διάλειμμα τρώγοντας κάτι το Πάσχα, αλλά πλέον όλα μου φαίνονται πολύ γλυκά και λιγωτικά και έτσι δεν τα θέλω. Από σήμερα ξεκινάνε και πάλι οι “Ημέρες χωρίς ζάχαρη.”

Η ιστορία του… αντίο

Επιστρέφω από την Αθήνα στο Λονδίνο όπου ζω, και λέω τέρμα με τη ζάχαρη. Η απόφαση δεν είναι εύκολη αλλά όταν την πάρεις είναι σαν να έχεις ήδη διανύσει τη μισή απόσταση. Ξεκινώντας αντιμετώπισα μόνο δύο θέματα. Το πρώτο ήταν ότι υπήρχαν ήδη κάποια μπισκότα, σοκολάτες ή γλυκά στο σπίτι. Άνοιγα το ντουλάπι, τα κοίταζα και έλεγα “να σας πετάξω τώρα ή να σας αφήσω εκεί;” Η αλήθεια είναι ότι δε μένω μόνη. Ο άντρας μου συνέχιζε να τρώει ζάχαρη κανονικά οπότε το να πετάξω κάποια τρόφιμα δεν ήταν απολύτως λειτουργικό. Δεύτερον, έχω και μια κόρη 8 ετών που ενώ τρώει σωστά και ισορροπημένα, όλο και κάποια δική της λιχουδιά χρειάζεται να έχω στο σπίτι.

Τι έτρωγα πριν

Ξυπνούσα το πρωί και έτρωγα μια φέτα ψωμί του τοστ με φυστικοβούτυρο ή με ταχίνι και μέλι. Έτρωγα μεσημεριανό, και κατά τις 15:30 χτυπούσε το καμπανάκι για γλυκό. Η σοκολάτα, τα μπισκοτάκια και κάποια άλλα γλυκά ήταν στην ημερήσια διάταξη. Λίγο μετά πεινούσα και πάλι αρκετά, οπότε ξαναέτρωγα κάτι αλμυρό ή γλυκό. Το καλό είναι ότι δεν πίνω ούτε έπινα αναψυκτικά ενώ δεν πίνω καφέ. Το τσάι που πίνω ήταν πάντα χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά.

Η μεγάλη αλλαγή

Ξεκινώντας τις “Ημέρες χωρίς ζάχαρη”, έκανα τη μεγαλύτερη, για εμένα, πρόοδο. Ξεκίνησα να διαβάζω τις ετικέτες των προϊόντων. Δεν το έκανα πριν αλλά δε νομίζω να το σταματήσω πια. Όταν ξεκινάς να διαβάζεις τι περιέχει το κάθε τι που αγοράζεις και που καταναλώνεις, παθαίνεις σοκ από αυτό που συνειδητοποιείς. Πρώτα απ’ όλα, η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Το πόσα προϊόντα έχουν ως πρώτο ή ως δεύτερο συστατικό τη ζάχαρη είναι αδιανόητο σχεδόν. Δεύτερον, συνειδητοποιείς πόσο μακριά από τη φυσιολογική διατροφή είσαι όταν επιλέγεις να φας κάτι που έχει δέκα συστατικά από τα οποία δεν ξέρεις καν τι είναι τα οκτώ. Έτσι, πολλά προϊόντα βγήκαν σχεδόν αυτόματα από τη λίστα όσων θα επέλεγα να τρώω στο εξής.

Η… απεξάρτηση

Την πρώτη εβδομάδα, δεν μπορώ να πω ότι πέρασα πολύ καλά. Είχα όλα τα συμπτώματα της… απεξάρτησης. Πονοκεφάλους, εκνευρισμό, κακή διάθεση. Σαν να ξυπνούσα με πολλά προβλήματα και αυτό να συνεχιζόταν. Όμως, και δεν μπορώ λογικά να εξηγήσω πώς συνέβη αυτό, ένιωθα ότι αυτή η ταλαιπωρία μου έκανε καλό, γι’ αυτό και ούτε μια φορά δε σκέφτηκα να κάνω πίσω.

Τι τρώω τώρα

Τώρα ξεκινάω το πρωινό μου με απλό γιαούρτι ή με μια φέτα ψωμί με Vegemite, μια αλμυρή κρέμα η οποία στην Αυστραλία είναι πολύ διαδεδομένη. Περιέχει Β1 που θωρακίζει την καρδιά και συστατικά που ρυθμίζουν τη γλυκόζη και προλαμβάνουν τον διαβήτη. Μα πώς δεν το είχα τόσα χρόνια στην καθημερινότητα μου;
Περίπου στις 11:00 τρώω μία βιολογική μπάρα με μούσλι που δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη, μόνο όση υπάρχει στα φρούτα που περιέχει.
Περίπου στις 16:00, τρώω με την κόρη μου φαγητό που έχω μαγειρέψει η ίδια.
Φρούτα τρώω κατά τη διάρκεια της ημέρας όποτε χρειάζομαι κάτι για τόνωση όπως και το βράδυ.
Το βασικό είναι ότι κάνω μια καλή αρχή από το πρωί.
Καθώς η ζάχαρη ζητάει ζάχαρη, όταν ξεκινάς με κάποιο πρωινό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δεν νιώθεις την ανάγκη σύντομα να καταβροχθίσεις κάτι που θα ανεβάσει επίπλαστα την ενέργεια σου.

Χωρίς ζάχαρη, όλα τα αισθάνεσαι λιγότερο… επείγοντα. Ναι, ακόμα και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Η νέα ζωή

-Μια εβδομάδα μετά, έβλεπα γλυκό, μπισκότο ή σοκολάτα που έτρωγα σχεδόν καθημερινά, και δε μου έκανε καμία εντύπωση. Τόσο χρειάζεται για να νιώσεις κι εσύ το ίδιο όσο κι αν δεν το πιστεύεις.

Η πείνα που νιώθω δεν είναι πλέον τόσο επείγουσα. Συνήθως μπορώ να περιμένω για να φάω κάτι καλύτερο λίγο αργότερα και όχι κάτι πρόχειρο αμέσως τώρα.

Είδα αλλαγές και στη διάθεση μου. Δεν έχω πια τόσο άγχος. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο ότι έβγαλα τη ζάχαρη από τη ζωή μου αλλά συνέπεσε απόλυτα χρονικά. Πλέον δεν έχω πολύ drama όταν συμβαίνει κάτι στη δουλειά.

Ξεκίνησα να κοιμάμαι πολύ καλύτερα. Πριν είχα έναν εκνευρισμό που ενώ ήμουν κουρασμένη δε με άφηνε να κοιμηθώ. Τώρα πηγαίνω για ύπνο αρκετά νωρίς έχοντας και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μπορεί να είναι τυχαίο αλλά και αυτό συνέπεσε απόλυτα χρονικά.

-Χωρίς γυμναστική και μόνο με το περπάτημα έως και από το γραφείο, είδα τη ζυγαριά μου να πέφτει τρία κιλά. Αν είχα και κάποιου είδους άσκηση πιθανώς να είχα πέσει σχεδόν άλλα τόσα.

-Τώρα επιστρέφοντας και πάλι από την Αθήνα στο Λονδίνο, έχω νέο project: Να βγάλω από τη διατροφή το ψωμί αρχικά  ίσως και τη γλουτένη λίγο αργότερα, ενώ θα ξεκινήσω και γυμναστική.

Μη σου φαίνεται υπερβολικό. Ζεις υπέροχα και καλύτερα χωρίς ζάχαρη και ελπίζω και χωρίς γλουτένη. Έχουμε λανθασμένα συνδέσει την απόλαυση με τη ζάχαρη και αυτό το κατάλαβα καλά. Επιπλέον, το σώμα ίσως να χρειάζεται κατά καιρούς αυτές τις “αποτοξινώσεις” για να κάνει ένα restart ώστε να βοηθηθεί να σε έχει στα καλύτερα σου για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.»

Πολλά φιλιά
Έλενα Παναγιωτίδη

Μοιράσου το

(4) Σχόλια

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.