Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ο κόσμος έχει κολλήσει με τον καφέ, μέχρι που κόλλησα με το matcha. Κάθε βράδυ θέλω να ξημερώσει η ημέρα για να πιω με τεράστια κούπα με ζεστό matcha. Και καθώς έχω δοκιμάσει όλα τα matcha της αγοράς στην Ελλάδα και αρκετά του εξωτερικού, ήρθε η ώρα να μοιραστούμε όλες τις πληροφορίες για αυτό το τσάι που αν το βάλεις στη ζωή σου ο οργανισμός σου θα αναστενάξει από ευχαρίστηση και υγεία.
Το matcha έχει ένα κακό… είναι πράσινο. Και πολλοί άνθρωποι έχουν μια αποστροφή για οτιδήποτε πράσινο πρόκειται να καταναλώσουν. Οι γονείς κρύβουν τα λαχανικά στα γεύματα των παιδιών τους και έτσι σχεδόν ποτέ και ως ενήλικοι δεν βλέπουμε με ευχαρίστηση μια πράσινη σαλάτα, ένα ωραίο μπρόκολο, έναν πράσινο χυμό λαχανικών.
Λάθος; Ξεκάθαρα. Ο οργανισμός μας δεν τρέφεται με καφέ, σοκολάτα, κιμά, ζάχαρη και κοκτέιλ. Ή μάλλον τρέφεται μέχρι που σε παραδίδει στον γιατρό που θα σε παραδώσει σε χάπια. Με αφορμή το matcha, λοιπόν, μπορείς να κάνεις μια στροφή και να δώσεις λίγο χρόνο στους γευστικούς σου κάλυκες να συνηθίσουν στις πράσινες γεύσεις που θα σου χαρίσουν ενέργεια και υγεία.
Καθώς σε αυτό το άρθρο ακολουθούν πολλές πληροφορίες για το πώς θα βάλεις το matcha tea στη ζωή σου, αν βιάζεσαι να μάθεις μπορείς πατώντας εδώ να διαβάσεις αλλά και να δεις ένα σύντομο video για το πώς θα κάνεις το τέλειο matcha tea latte στο σπίτι ενώ πατώντας εδώ θα μάθεις τα βασικά για το matcha στο κείμενο “Ξέχνα τον καφέ. Ήρθε το Matcha Tea”.
Το matcha tea φτιάχνεται από φύλλα τσαγιού στην Ιαπωνία που καλλιεργούνται και συλλέγονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε να διατηρούνται τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία, που είναι και το πιο μεγάλο του όπλο.
Στα βιολογικά και πλέον και σε αρκετά super market θα βρεις αρκετές μάρκες με matcha tea. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να μην επιλέξεις τα πιο φθηνά. Τα περισσότερα από αυτά μυρίζουν… ψαρίλα. Όπως μου έχουν πει είναι κυρίως για ζαχαροπλαστική ή μαγειρική. Για να μην ξοδέψεις άδικα ακόμα και 7 – 8 ευρώ, καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα matcha που η τιμή του θα είναι κάπου στη μέση. Προς το τέλος του άρθρου γράφω γι’ αυτά που έχω ξεχωρίσει. -του μεσαίου και πάνω κόστους- που έχω ξεχωρίσει.
Υπάρχουν και οι συσκευασίες που είναι αρκετά ακριβές. Περισσότερα από 40 ευρώ για 70 γραμμάρια. Ναι, είναι ακριβό όμως η ποιότητα του είναι πολύ καλή. Πώς ξεχωρίζεις την καλή ποιότητα; Καταρχάς, επιλέγεις matcha που να είναι από την Ιαπωνία -αναγράφεται πάντα στη συσκευασία η προέλευση-. Και όσο ανεβαίνεις στην τιμή τόσο υπάρχει μεγαλύτερη διασφάλιση ότι είναι πιο καθαρό από προσμίξεις και αυθεντικό.
Όσον αφορά στη γεύση και την ένταση: Φτιάχνντας το στο σπίτι θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες δοκιμές για να καταλήξεις πόσο δυνατό ή πόσο ελαφρύ θέλεις το matcha tea σου. Η δοσολογία που συστήνεται στη συσκευασία είναι, κατά τη γνώμη μου, μικρή. Αν θέλεις κάτι πιο έντονο, η δοσολογία θα χρειαστεί να αυξηθεί.
Το matcha περιέχει καφεΐνη. Περιέχει τη μισή καφεΐνη από ένα φλυτζάνι καφέ όμως αποδεσμεύεται πολύ πιο αργά στον οργανισμό σου και έτσι δεν ζεις το μαρτύριο της κατάρρευσης, που λίγη ώρα μετά τον πρώτο σου καφέ χάνεις την ενέργεια σου και θέλεις έναν ακόμα για να νιώσεις καλά. Οπότε, δεν θα χρειαστείς πάνω από μια κούπα/ποτήρι μέσα στην ημέρα.
Προσωπικά, πίνω matcha μόνο το πρωί καθώς τις ελάχιστες φορές που ήπια πιο αργά δεν κοιμήθηκα εύκολα το βράδυ. Αν έχεις συνηθίσει στους καφέδες μέσα στην ημέρα σίγουρα θα μπορείς να πίνεις και ένα ακόμα matcha μέσα στην ημέρα σου.
Η γεύση του είναι ξεκάθαρα “πράσινη”. Αν είσαι παιδί της ζάχαρης θα χρειαστούν λίγες ημέρες για να τη συνηθίσεις. Καλό είναι να μη βάλεις ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας βιταμινών και δεν θέλεις όσα αντιοξειδωτικά πάρεις να τα πετάξεις για λίγη γλύκα.
Αν βάλεις κάποιο φυτικό γάλα να προτιμήσεις κάποιο με ήπια γεύση. Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή είναι το γάλα αμυγδάλου. Το καρύδας δεν ταιριάζει καλά, το γάλα φουντούκι δίνει πιο πλούσια γεύση και αυτό της σόγιας ή κάνναβης το κάνουν ελάχιστα πικρό.
Μπορείς να απολαύσεις το matcha σου και σε αρκετά cafe. Όμως, πουθενά δεν έχω βρει ένα καλό. Το χρεώνουν σαν να είναι χρυσός, η ποσότητα είναι η μικρότερη δυνατή και βάζουν τόση ζάχαρη που αλλοιώνεται η γεύση του και γίνεται σαν ζαχαρούχο γάλα.
Εξαιρέσεις: το Vegan Fairies στα βόρεια, στο Yi στα νότια. Το σίγουρο είναι ότι θα το φτιάχνουν καλά και σε άλλα cafe όμως δεν έχω δοκιμάσει σε κάποιο άλλο εκτός από αυτά που ανέφερα.
Και όσοι με ξέρετε, ξέρετε ότι λατρεύω να πίνω matcha στα Starbucks. Είναι ακριβό, όπως τα πάντα στα Starbucks, όμως η γεύση και η μεγάλη ποσότητα είναι για εμένα τα μεγάλα ατού του. Βέβαια, επειδή το έψαξα, πρόκειται για τσάι τύπου matcha και αυτό είναι αρνητικό. Όμως, είναι η ένοχη μου απόλαυση. Να δοκιμάσεις και εκεί και γενικά το παγωμένο matcha tea. Πολύ πιθανό η γεύση του να σου αρέσει πρισσότερο.
Μπορείς να βρεις σκόνη matcha tea για να το φτιάχνεις στο σπίτι στον Δρόμο του Τσαγιού αλλά και στα ΑΒ Βασιλόπουλος. Από τα δυο προτιμώ του Βασιλόπουλου από άποψη γεύσης και έντασης. Όμως και τα δυο είναι καλά. Να αποφύγεις να αγοράζεις χύμα matcha καθώς είναι ευαίσθητο προϊόν και οξειδώνεται. Υπάρχουν από εταιρίες -όπως η Lipton- τσάγια που αναγράφεται το matcha όμως είναι green tea με matcha.
Μπορείς να αγοράσεις και από e shops του εξωτερικού. Είναι κάπως πιο ακριβά, καλή ποιότητα, μικρότερη ποσότητα και κάποιες ημέρες θα περιμένεις για την παράδοση.
Μπορείς να πιεις το matcha σου ζεστό ή κρύο, αναλόγως πώς το προτιμάς. Αν πάρεις και έναν αναδευτήρα ειδικό για το matcha, τελικά πήρα, ακόμα καλύτερα. Αν δεν θέλεις να δώσεις επιπλέον 12 ευρώ, όμως, μια χαρά μπορείς να το χτυπήσεις με το κουτάλι ή με ένα ραβδομπλέντερ.
Εύχομαι αν το απολαύσεις όσο κι εγώ και σύντομα να ανταλλάσουμε πληροφορίες για το καλύτερο matcha που γευτήκαμε.
Καίτη Φαρμάκη