Η πρώτη έκπληξη είναι ότι ένα πανεπιστήμιο όπως το Γέηλ δέχεται να βάλει ένα μάθημα που έχει να κάνει με την ευτυχία. Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι το συγκεκριμένο μάθημα είναι το πιο δημοφιλές και επιτυχημένο από την ίδρυση του πανεπιστημίου πριν από 316 χρόνια μέχρι και σήμερα. Ευτυχείτε γιατί χανόμαστε…
Στις αρχές Ιανουαρίου, οι εγγραφές στο μάθημα “Ψυχολογία και Καλή ζωή” είχε 300 εγγραφές. Τρεις ημέρες μετά οι εγγραφές είχαν φτάσει στις 600 ενώ τρεις ημέρες αργότερα εκτοξεύτηκαν στις 1.200, όταν ο μέσος όρος συμμετοχής σε ένα μάθημα είναι 300 φοιτητές.
Με ένα απλό υπολογισμό, το 1/4 των φοιτητών του Πανεπιστημίου παρακολουθεί το μάθημα. Αλλά ποιοι να είναι οι λόγοι που οι προνομιούχοι, σε όλους τους τομείς, φοιτητές συνωστίζονται για να μάθουν πώς να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή;
Η dr. Laurie Santos, ψυχολόγος, που δίνει αυτό το μάθημα, υποστηρίζει ότι οι φοιτητές ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο μάθημα καθώς νιώθουν πολύ πιεσμένοι. Είναι κουρασμένοι και με καταπιεσμένα -θετικά και αρνητικά- συναισθήματα. Όταν ήταν στο σχολείο χρειάστηκε να βάλουν σε δεύτερη μοίρα ό,τι τους έδινε χαρά και ό,τι τους έκανε ευτυχισμένους προκειμένου να κερδίσουν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, υιοθετούσαν κάποιες συνήθειες που αντιλαμβάνονταν ότι τους έκαναν κακό.
“Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς είμαστε αγχώδεις, πιεσμένοι, δυστυχισμένοι, απαθείς” λέει ένας φοιτητής που παρακολουθεί το μάθημα.
Η πίεση για επιτυχία είναι τόσο μεγάλη που οι μισοί από τους φοιτητές του Γέηλ ζητούν ψυχολογική βοήθεια κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που η καθηγήτρια ξεκίνησε να διδάσκει το μάθημα έχοντας 24 βοηθούς στην πιο μεγάλη σε χωρητικότητα αίθουσα του Πανεπιστημίου και σε live stream σε δυο ακόμα αίθουσες. Όμως, επειδή με αυτόν τον τρόπο το μάθημα δεν ήταν αρκετό ή λειτουργικό, το μάθημα μεταφέρθηκε σε αίθουσα όπου γίνονται εκδηλώσεις και δίνονται συναυλίες.
Τι περιλαμβάνει αυτό το μάθημα; Περιλαμβάνει μικρά μαθήματα καθημερινής ευτυχίας, τρόπους για κοινωνικοποίηση, πειράματα σχέσεων, ευγνωμοσύνη, λιγότερο χάσιμο χρόνου, περισσότερη ευχαρίστηση σε ό,τι έχεις και τρικς για το πώς να έχεις λιγότερο άγχος.
Οι φοιτητές μαθαίνουν να αλλάζουν καθημερινές συνήθειες, κάτι τόσο δύσκολο, και να εγκαθιδρύουν νέες συνήθειες που προάγουν την ευτυχία.Στο συγκεκριμένο μάθημα οι φοιτητές καλούνται να κάνουν εργασίες που αφορούν πράξεις καλοσύνης και δημιουργία κοινωνικών δεσμών.
“Οι καλοί βαθμοί, μια καλή ειδίκευση, μια καλοπληρωμένη δουλειά, δεν αυξάνουν τα επίπεδα ευτυχίας καθόλου” λέει η καθηγήτρια του μαθήματος dr. Santos γι΄ αυτό πιστεύει ότι υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον από τους φοιτητές που το έχουν τόσο σύντομα αντιληφθεί.
Παρά την επιτυχία, το μάθημα δεν πρόκειται να συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση του καθώς είναι, λένε, άδικο απέναντι σε άλλα μαθήματα και σε άλλους καθηγητές που βλέπουν τα δικά τους μαθήματα να αδειάζουν από συμμετοχές.
“Είμαστε στην κατάλληλη εποχή για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά στο Γέηλ”, λέει η dr Santos. “Οι φοιτητές αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε ένα κίνημα και δίνουν τον καλό αγώνα.
Και με έναν στους τέσσερις να συμμετέχει στο συγκεκριμένο μάθημα και να εφαρμόζει τεχνικές για τη διατήρηση του άγχους και την κατάκτηση της ευτυχίας, είναι σαν να συμμετέχουμε σε ένα κοινωνικό πείραμα”.
Δεν μπορεί… Κάτι καλό θα προκύψει στον κόσμο μας.