Αν μπορείς να μιλήσεις, μπορείς και να τραγουδήσεις. Μην το σκέφτεσαι, μη διστάζεις. Σε αυτές τις γιορτές, εκμεταλεύσου την ευκαιρία και τραγούδα σε κάθε ευκαιρία. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το να τραγουδάς με παρέα παράγει μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα από ενδορφίνες Οπότε, επειδή οι καιροί είναι μυστήριοι, σταμάτα την πρόζα και ξεκίνα το τραγούδι.

Δε ξέρω πότε το τραγούδι από εκεί που ήταν μια ομαδική διασκέδαση γύρω από τη φωτιά, έγινε υπόθεση μόνο για κάποιους καλλίφωνους. Όταν τραγουδάς η δόνηση της κάθε νότας, σε διαπερνά και αλλάζει όχι μόνο την ψυχική σου διάθεση αλλά και τη φυσική σου κατάσταση. Με το τραγούδι εκφράζεσαι, ελέγχεις καλύτερα την αναπνοή σου, παράγεις ενδορφίνες και οξυτοκίνη, δένεσαι με τους άλλους και ελευθερώνεσαι γιατί εκτίθεσαι.
Επιπλέον όταν τραγουδάς με παρέα ή με γκρουπ συντονίζονται όχι μόνο οι φωνές σας, αλλά και οι χτύποι της καρδιάς. Αν σκεφθείς πως και το σύμπαν κινείται στο δικό του ρυθμό, το τραγούδι είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συνδεθείς όχι μόνο με τους ανθρώπους αλλά και με τη συμπαντική ενέργεια. Μπορεί αυτό να σου φαίνεται υπερβολικό και ίσως να είναι. Αλλά όσοι τραγουδάνε σε μόνιμη βάση μιλάνε για το μεταμορφωτικό αποτέλεσμα του τραγουδιού στη ζωή τους.

Η αρχή

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια του ανθρώπου στη γη, το να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι γύρω από τη φωτιά και να επικοινωνούν ήταν κάτι συνηθισμένο αλλά και απαραίτητο. Κάποια στιγμή σε αυτές τις συναντήσεις στις φυλές, μπήκαν το τραγούδι και ο χορός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενδυναμώνονται οι δεσμοί εμπιστοσύνης, να μεταδίδονται πληροφορίες αλλά και να είναι πιο ενωμένοι απέναντι στην όποια εξωτερική απειλή.
Κάνε τώρα την αντιστοιχία των παραπάνω στην εποχή μας και θα διαπιστώσεις ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά.

Όταν η φωνή δε βγαίνει μόνο από το λαιμό

Ένα από τα πιο σπουδαία οφέλη του να τραγουδάει κάποιος, είναι ότι με το τραγούδι ενεργοποιείται το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που ελέγχει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη διαίσθηση και που μας ενώνει με το σύμπαν των άπειρων δυνατοτήτων μας. Η ζωή μας όπως είναι σήμερα, μας αναγκάζει να λειτουργούμε με το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, δηλαδή με τη λογική, την πληροφορία και την ανάλυση. Έτσι, γίνεται απαραίτητο αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία, τα ταλέντα και τη δημιουργικότητα μας να ξεκινήσουμε το τραγούδι.

Τραγούδι και κατάθλιψη

Το τραγούδι έχει και πολύ καλά αποτελέσματα σε ανθρώπους με κατάθλιψη. Μειώνεται η παραγωγή κορτιζόλης άρα μειώνεται και το στρες. Εντωμεταξύ το να ελέγχεις και την αναπνοή σου, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στο αναπνευστικό, στην ενεργητικότητα και τη διάθεση.

Ύψωσε τη φωνή σου

Με το τραγούδι και γενικότερα με τη δημιουργική έκφραση, ενεργοποιείται το 5ο ενεργειακό κέντρο. Βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού μας και όταν μπλοκάρει, η επικοινωνία μας και η έκφραση μας προκαλούν δυσκολίες, απογοήτευση και πόνο. Αν νιώθεις ότι κάπου εκεί είναι το μπλοκάρισμα σου, ξεκίνα να τραγουδάς όσο μπορείς, όπου μπορείς.

The voice

Για να συμβούν όλα αυτά δε χρειάζεται να είσαι ο Παραβότι ή ο Ρέμος. Ακόμη και ένα φτωχό ή μέτριο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση. Γι’ αυτό και πλέον δημιουργούνται ομάδες στις οποίες μπορεί να τραγουδήσει κάποιος ακόμα κι αν νομίζει ότι είναι άφωνος. Δασκάλα τραγουδιού λέει ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να τραγουδήσει. Υπάρχουν μόνο εκείνοι που είναι ευαίσθητοι στην κριτική.
Επειδή η φωνή είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας, είναι δηλαδή κάτι πολύ προσωπικό και βαθύ, όταν κάποιος κρίνει ότι δεν έχει καλές επιδόσεις διστάζει ή και αποφεύγει τελείως να εκτεθεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε όλοι την απόλυτα σωστή και εκφραστική φωνή αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην τραγουδάμε. Κανείς μας δεν κολυμπάει σαν τον Φελπς, αλλά μια βουτιά τη θάλασσα την κάνουμε το καλοκαίρι.

Η ώρα είναι τώρα

-Όποτε μπορείς -δηλαδή τώρα αμέσως- να ξεκινήσεις να βάζεις το τραγούδι στη ζωή σου.
-Σε ένα καραόκε πάρτυ πάρε το μικρόφωνο και τραγούδησε όσο μπορείς.
-Την επόμενη φορά που θα σου προτείνουν να πας σε μια συναυλία ή σε μια όπερα, μην πεις όχι. Άρπαξε την ευκαιρία και έλα σε επαφή με τη μουσική, τη δόνηση της φωνής και τις νότες.
-Τραγούδησε μόνος σου στο αυτοκίνητο και στο σπίτι. Αν οι στίχοι κάποιου τραγουδιού σου φαίνονται δυσοίωνοι αλλά σου αρέσει η μελωδία του, άλλαξε τους στίχους και βάλε δικούς σου. Κανείς δε θα σου κάνει μήνυση.
-Μπες σε μια ομάδα ή σε μια χορωδία. Σίγουρα θα διασκεδάσεις και θα βελτιώσεις τη φωνή, την αναπνοή αλλά και τη μνήμη σου, μαζί και την κοινωνική σου ζωή.
-Σε κάθε δραματική σχολή υπάρχουν μαθήματα τραγουδιού τα οποία δεν κοστίζουν πολύ. Μπορείς να δοκιμάσεις για ένα τρίμηνο που διαρκεί περίπου ο κάθε κύκλος μαθημάτων.
-Πήγαινε σε μικρά μαγαζιά που έχουν live μουσική. Το κόστος δε θα είναι μεγάλο και θα μπορέσεις να βάλεις πιο έντονα το τραγούδι στη ζωή σου.
-Βρες κάποιον τραγουδιστή που η φωνή του σε δονεί -για εμένα είναι η Γαλάνη-, άκουσε τον και μιμήσου τον αν θέλεις. Σύντομα θα το κάνεις και στην παρέα σου με πολύ διασκεδαστικά αποτελέσματα.
-Σταμάτα να είσαι επικριτικός με τον εαυτό σου και τους άλλους. Άκουσε τα τραγούδια με μόνο κριτήριο αν σου αρέσουν, άσχετα αν είναι ελληνικά ή ξένα, τρέντυ ή όχι. Μην κρίνεις πώς εφράζεται ο άλλος. Μόλις η κριτική σου γίνει πιο απαλή θα μπορέσεις να τραγουδήσεις από την καρδιά σου, να το ευχαριστηθείς και να δεις τις αλλαγές στη διάθεση και τη ζωή σου.

Από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.