Ο Γάλλος βουδιστής μοναχός Matthieu Ricard ανακυρήχθηκε ως “Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο”. Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται ούτε στο ελάχιστο αυτόν τον χαρακτηρισμό, δεν του χαλάει την ευτυχία… Ο μοναχός συγγραφέας best seller, περιζήτητος ομιλητής και έμπιστος του Δαλάι Λάμα, έχει να μοιραστεί μαζί σου τρία πράγματα που θα σε πάνε τρία βήματα πιο κοντά στην ευτυχία.

Ο θιβετιανός βουδιστής μοναχός Matthieu Ricard είναι 71 ετών. Παιδί ενός συγγραφέα και μιας ζωγράφου μεγάλωσε στην καλή κοινωνία της Γαλλίας με οικογενειακούς φίλους μεγάλα ονόματα της τέχνης. Στα 20 του πηγαίνει στο Θιβέτ και στα 30 του γίνεται μοναχός.

Το 1997 ξεκινάει να γράφει βιβλία που σκοπό έχουν να δείξουν στους ανθρώπους πώς μπορεί η ζωή τους να γίνει καλύτερη και ευτυχέστερη.

Στη δεκαετία του 2000 παίρνει μέρος σε μια πολυετή έρευνα του Πανεπιστημίου του Winsconsin. Σε εργαστήριο παρακολουθούν την εγκεφαλική του δραστηριότητα την ώρα του διαλογισμού και διαπιστώνουν ότι τα κύματα Γ κυριαρχούν στον εγκέφαλο του πολύ περισσότερο από όσο σε οποιονδήποτε άλλο μοναχό που έπαιρνε μέρος στην έρευνα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έκαναν τα μέσα να τον χαρακτηρίσουν ως τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο.

Είναι συγγραφέας και ομιλητής, επηρεάζοντας εκατομμύρια αανθρώπων που έρχονατι σε επαφή με τη φιλοσοφία του. Ο ίδιος, προσφέρει όλα όσα κερδίζει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη περίθαλψης και εκπαίδευσης στο Θιβέτ. Είναι προσωπικός φίλος και μεταφραστής για τα γαλλικά του Δαλάι Λάμα.

Είναι -φυσικά- αυστηρά χορτοφάγος και έχει γράψει βιβλίο για τον βηγκανισμό και για τα δικαιώματα των ζώων.

Διάβασε εδώ: “Σταμάτα να σκέφτεσαι εγώ, εγώ, εγώ.” Από τον Matthieu Ricard

Αν και οι προσκλήσεις που φτάνουν σε αυτόν είναι αμέτρητες, ο Matthieu Ricard προτιμά πλέον να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Θιβέτ σε ένα μικρό δωμάτιο έχοντας δυο φορεσιές μοναχού, βοηθώντας όπου και όσο μπορεί. Άλλωστε αυτό είναι που τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο!

Να, τι προτείνει για να βγεις από τον φαύλο κύκλο της δυστυχίας και να ασκηθείς στην ευτυχία

Αποδέξου αυτό που δεν μπορείς να αλλάξεις

Ο ίδιος δεν αποδέχεται ούτε στο ελάχιστο τον τίτλο του πιο ευτυχισμένου ανθρώπου που τον ακολουθεί παντού. Μια συζήτηση που έκανε με έναν δάσκαλο του τον έκανε να δει τα πράγματα διαφορετικά. “Δεν μπορείς να το αλλάξεις. Είναι πάνω από τον έλεγχο σου. Χρησιμοποίησε το όμως για καλό σκοπό για το ανθρώπινο σχέδιο. Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να διδάξεις τους ανθρώπους τον τρόπο για να γίνουν ευτυχέστεροι.”

Υπάρχουν δυο είδη επιτυχίας. Το ένα είναι αληθινό

Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου οι επιτυχημένοι άνθρωποι ήταν μέρος της καθημερινότητας του, από πολύ μικρός κατάλαβε ότι η εξωτερική επιτυχία -επιδραστικότητα, φήμη, εξουσία, χρήματα- δεν έφερναν την ευτυχία. Όταν αφιερώθηκε στον Βουδισμό, κατάλαβε ότι η ευτυχία είναι η ικανότητα του να βλέπεις τον κόσμο από μια συγκεκριμένη οπτική και δε συνδέεται απαραίτητα με την παγίδα της εξωτερικής επιτυχίας.
Ο Ricard λέει ότι η “προσωπική άνθιση” είναι ο μοναδικός στόχος που χρειάζεται να έχεις για να ευτυχήσεις πραγματικά.

Το απολύτως λογικό είναι να ακολουθήσεις το ένστικτο σου

Ο Matthieu Ricard, προτού γίνει μοναχός, έκανε διδακτορική διατριβή πάνω στη μοριακή γενετική πλάι σε καθηγητή βραβευμένο με Νόμπελ στο ινστιτούτο Παστέρ! Παράλληλα έκανε ταξίδια στο Θιβέτ μελετώντας τον Βουδισμό.
Όταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσει τι θα έκανε, ποιο δρόμο θα ακολουθούσε και πού θα έμενε, δε δίστασε ούτε στιγμή. “Η απόφαση ήρθε στα χέρια μου σαν ένα ώριμο φρούτο από το δέντρο. Κάποιες φορές δε χρειάζεται να παλέψουμε με το κλαδί για να πάρουμε το φρούτο. Αρκεί ένα άγγιγμα και το φρούτο πέφτει στο χέρι σου”. Αργότερα είπε ότι ακολούθησε την καρδιά του χωρίς δεύτερη σκέψη και ότι από τότε κάθε σημαντική απόφαση της ζωής του, την παίρνει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.