Πανάρχαιη όσο και η υγεία.

Για πολλούς είναι απλά μία δύσκολη λέξη που κάπου την έχουν ακούσει, αλλά δεν θυμούνται πού. Κάποιοι την ακολουθούν πιστά καθώς βρήκαν σε αυτήν ένα σύστημα διάγνωσης και θεραπείας που απέχει παρασάγγας από τη δυτική ιατρική, και που είναι αποτελεσματικό. Κάποιοι άλλοι, θα πάρετε από εδώ τις πρώτες πληροφορίες. Ας προχωρήσουμε μαζί στο μονοπάτι της Αγιουρβέδα και ας μάθουμε ότι “πίττα” μπορεί να σημαίνει και κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει .

Αξίζει να σημειώσουμε τη σχέση της Αγιουρβέδα με την Αρχαία Ελληνική ιατρική, η οποία και εφορμοζόταν στην Ευρώπη μέχρι και τον 17ο αιώνα. Ανάμεσα τους μπορούμε να βρούμε πολλά κοινά σημεία όσον αφορά στις ιδιοσυγκρασίες αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης της υγείας και της ασθένειας. Ακόμη και σήμερα κάποιοι ισλαμιστές γιατροί στην Ινδία συνδυάζουν και τις δύο τεχνικές. Την αγιουρβεδική και την ουνανική, όπως λέγεται εκεί η αρχαία ελληνική ιατρική.

Η Αγιουρβέδα είναι ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας απο την Ινδία. Σημαίνει η τέχνη της μακροζωίας και άρχισε να εφαρμόζεται περίπου 5.000 χρόνια πριν. Από τότε μέχρι σήμερα δεν σταμάτησε να εξασκείται ούτε για μια ημέρα. Είναι ένα παραδοσιακό σύστημα φυσικής ιατρικής αναγνωρισμένο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .
Ως ολιστικό σύστημα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ολότητα, ως το σύνολο δηλαδή πνεύματος, ψυχής και σώματος. Άρα φροντίζει να θεραπεύει όχι το σύμπτωμα που εμφανίστηκε στο σώμα, αλλά κυρίως την αιτία που το προκάλεσε. Και αυτό γιατί όταν νοσήσει το πνεύμα ή η ψυχή σύντομα η ασθένεια θα εκδηλωθεί και στο σώμα. Άρα η θεραπεία γίνεται στο σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης. Παρέχει οδηγίες που αφορούν στον τρόπο ζωής -δραστηριότητες ή ώρες ύπνου για παράδειγμα- ενώ και μέσω της τροφής φροντίζει ώστε οι υγιείς να παραμείνουν υγιείς, και όσοι ασθένησαν να αναρρώσουν ξαναφέρνοντας την ισορροπία στα πέντε στοιχεία!

Τα πέντε στοιχεία και οι τρείς τύποι

Ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης. Και όπως στη φύση έτσι και μέσα στον καθένα απο εμάς υπάρχουν τα στοιχεία της γής, του αέρα, του αιθέρα, του νερού και της φωτιάς. Από αυτά τα πέντε στοιχεία δημιουργούνται οι τρεις τύποι ιδιοσυγκρασίας.

Προσδιορίστε τον δικό σας τύπο

Ο καθένας από εμάς γεννήθηκε έχοντας νερό, αέρα, γη, αιθέρα και φωτιά μέσα του σε διαφορετικές αναλογίες. Ένα είναι συνήθως το στοιχείο που υπερτερεί και αυτό μας δίνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση, στην ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά. Γι΄αυτό και στην Αγιουρβέδα χωριζόμαστε σε Βάτα (αέρας), Πίττα (φωτιά) και Κάφα (γή).

Όλα είναι θέμα ισορροπίας

Εάν βρεθεί για οποιονδήποτε λόγο κάποιο στοιχείο σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό μας, τότε έρχεται η ανισορροπία άρα και η ασθένεια. Πολύ απλουστευμένα εάν η φωτιά πάρει μέσα μας τον πρώτο ρόλο, είναι φυσικό τα εσωτερικά μας όργανα να “καούν¨απο την υπερλειτουργία.

Εάν ο αέρας πάρει μεγαλύτερο ποσοστό, φουσκώνουμε, βιαζόμαστε ή τραυματιζόμαστε.

Εαν υπερτερήσει το στοιχείο της γής, γινόμαστε νωθροί και βαρετοί χωρίς ενδιαφέροντα.
Η ανισορροπία αυτή μπορεί να έρθει απο στρες, κούραση, κακή διατροφή ή ακανόνιστο ύπνο. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, τα μέσα για να επανέλθει η ισορροπία, είναι η τροφή, η δραστηριότητα, το μασάζ ίσως και κάποια αγιουρβεδικα φάρμακα.

Δείτε τον πίνακα με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στους τρείς τύπους, και βρείτε με ποιόν τύπο έχετε τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά.

Στοιχεία VATA PITTA KAPHA
Σώμα Λεπτό σώμα ασυνήθιστα ψηλό ή κοντό. Μέτρια κατασκευή. Μεγαλόσωμος.
Δάχτυλα Μακριά και λεπτά δάχτυλα χεριών και ποδιών. Μετρίου μεγέθους δάχτυλα χεριών και ποδιών. Κοντά και τετράγωνα δάχτυλα χεριών και ποδιών.
Σκελετός Ελαφρύς. Μέτριος. Βαρύς.
Σωματότυπος Λεπτός ως παιδί. Μέτριο βάρος ως παιδί. Μεγαλόσωμος ως παιδί.
Συγκέντρωση λίπους ή Λίπος Συγκεντρωνεται γύρω απο τη μέση. Κατανέμεται ομοιόμορφα. Συγκεντρώνεται σε μηρούς και γοφούς.
Δέρμα Σκούρο δέρμα ή μαυρίζει εύκολα στον ήλιο. Ανοιχτόχρωμο δέρμα,καίγεται απο τον ήλιο,φακίδες και ελιές. Μαυρίζει ομοιόμορφα.
Μάτια Μικρά, σκουρόχρωμα, ζωηρά μάτια. Μεσαίου μεγέθους, ανοιχτοχρωμα. Μεγάλα υγρά,καποιες φορές μπλέ, κυρίως καστανά.
Μαλλιά Σγουρά κυματιστά. Λεπτά και ανοιχτόχρωμα. Κυματιστά και πυκνά.
Πείνα Ακανόνιστη. Έντονη. Παραλείπετε γεύματα.
Βάρος Δύσκολα παίρνετε βάρος. Παίρνετε και χάνετε όποτε το θελήσετε. Εύκολα παίρνετε και δύσκολα χάνετε χωρίς άσκηση.
Θερμοκρασία Κρύα χέρια και πόδια. Θερμό δέρμα στην αφή. Δέρμα δροσερό αλλά όχι κρύο.
Κλίμα Απεχθάνεστε την ξηρασία και το κρύο (αγαπάτε τη ζέστη). Προτιμάτε δροσερούς και καλά αεριζόμενους χώρους (απεχθάνεστε τη ζέστη). Αντέχετε στα περισσότερα κλίματα (απεχθάνεστε την υγρασία).
Ασθένεια Νευρικές διαταραχές,έντονοι πόνοι. Υψηλός πυρετός, φλεγμονές. Οιδήματα, κατακρατηση υγρών.
Σέξ Ποικίλο σεξουαλικό ενδιαφέρον,ζωηρή φαντασία Υψηλή σεξουαλικότητα. Διεγείρεστε εύκολα. Σταθερή σεξουαλικότητα. Διεγείρεστε αργά.
Όρεξη και Γεύσεις Είτε τρώτε πολύ, είτε ελάχιστα. Αγαπάτε τις πρωτεϊνες και τα ζεστά πικάντικα, αλμυρά φαγητά. Αγαπάτε τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί και τις ζύμες.
Ρουτίνα Απεχθάνεστε τη ρουτίνα. Σας αρεσει ο προγραμματισμός. Τα πάτε καλά με την καθημερινότητα.
Αποφάσεις Παίρνεται δύσκολα αποφάσεις, αλλαζετε εύκολα γνωμη. Παίρνετε γρήγορες αποφάσεις, βλέπετε τα πράγματα καθαρά. Χρειάζεστε χρόνο ν πάρετε αποφάσεις και μένετε σταθεροί σε αυτές.
Δραστηριότηα Κάνετε πολλά πραγματα ταυτόχρονα. Σας αρέσει να πηγαίνετε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αντιστέκεστε στην αλλαγή. Σας αρέσουν οι απλές καινούργιες ασχολίες.
Χρήματα Ξοδευετε παρορμητικά. Προγραμματίζετε τα έξοδα σας. Ξοδεύετε απρόθυμα και κάνετε οικονομία.
Σύνολα Σύνολο VATA Σύνολο PITTA Σύνολο KAPHA

Είναι πολύ πιθανό να είχατε απαντήσεις και από τους τρείς τύπους. Ένας σίγουρα θα υπερτερεί. Εάν έχετε ίδιον αριθμό απαντήσεων σε δύο τύπους, τότε πολύ πιθανό να ανήκετε σε κάποιον ενδιάμεσο. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μάθετε την ιδιοσυγκρασία σας είναι να επισκεφθείτε έναν αγιουρβεδικό γιατρό. Εάν βιάζεστε, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα www.ayurveda-hellas.gr ή κάντε κάποιο αναλυτικότατο τέστ από αυτά που υπάρχουν σε σχετικές ξένες σελίδες στο διαδίκτυο.

ΒΑΤΑ

Έαν  υπερτερεί ο αέρας, τότε είστε Βάτα δηλαδή άνθρωποι γεμάτοι ζωντάνια, ευαίσθητοι, ομιλιτικοί, ευέλικτοι με καθαρό μυαλό και γρήγορα αντανακλαστικά .
Συνήθως είστε αδύνατοι και σας είναι δύσκολο να πάρετε βάρος. Επειδή δεν έχετε πολύ ενέργεια, πρέπει να είστε πολύ σοφοί στη διαχείρηση της καθώς χάνετε εύκολα τις δυνάμεις και την ισορροπία σας!

 • Όταν χάνεται η ισορροπία, γίνεστε ανήσυχοι, με ευαίσθητο νευρικό σύστημα, ασταθείς, ελλιποβαρείς.
 • Σας αποδιοργανώνει η έλλειψη ύπνου, η έλλειψη προτεραιοτήτων, τα άτακτα γεύματα, οι πικρές και οι στυφές γεύσεις και η ένταση.
 • Το πρωινό είναι απαραίτητο για εσάς ώστε να αντλήσετε ενέργεια. Τυρί, βούτυρο, ψωμί, δημητριακά επιτρέπονται στη διατροφή σας. Ακόμη, επιλέξτε γλυκά φρούτα και ζεστά φαγητά. Μην τρώτε κρύα γεύματα και αποφύγετε το παγωμένο νερό.
 • Να ξεκουράζεστε, να μένετε ζεστοί, να μην υπερβάλετε και να έχετε ένα πρόγραμμα καθημερινά. Έτσι διασφαλίζεται η καλή σας υγεία.

ΠΙΤΤΑ

Ο τύπος Πίττα συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς και το μεταβολισμό. Πρόκειται για ανθρώπους θαρραλέους, τολμηρούς, ζεστούς, περιπετειώδεις αλλά και ολιγαρκείς. Συγκεντρώνεστε εύκολα και είστε οξυδερκείς. Η ενέργεια σας είναι σε κανονικά επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκουράζεστε για να την αναπληρώνετε.

Το στοιχείο της φωτιάς είναι εμφανές είτε στην εξωτερική σας εμφάνιση -κόκκινα μαλλιά ή κοκκινισμένο δέρμα- είτε στο χαρακτήρα σας. Παίρνετε εύκολα φωτιά και μαλώνετε συχνά.

 • Όταν χάνεται η ισορροπία, γίνεστε απαιτητικοί, τελειομανείς, βγάζετε εξανθήματα, είστε ανυπόμονοι.
 • Το αλκοόλ και το κάπνισμα σας βλάπτουν αρκετά, βγαζοντάς σας συχνά εκτός ισορροπίας.
 • Έχετε δυνατό πεπτικό σύστημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να το κουράζετε με βαριά φαγητά ή αλκοοόλ. Καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε νερό με το φαγητό καθώς δυσκολεύετε την πέψη σας.
 • Σαλάτες ή παγωτό ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας. Μειώστε το κόκκινο κρέας, το τυρί και οπωσδήποτε το αλάτι. Αντικαταστείστε το ξύδι με το λεμόνι.
 • Σας αποδιοργανώνουν η χρονική πίεση,οι προθεσμίες, η ζήλεια, η έκθεση στον ήλιο, η πολύ ζέστη, η παράλειψη γευμάτων, η υπερβολική σωματική δραστηριότητα και τα καυτερά ή ξινά φαγητά.

ΚΑΦΑ

Ο τύπος Κάφα συνδέεται με την ύλη, τη γη και τα οστά . Είστε άνθρωποι συμπονετικοί, συναισθηματικοί, ήρεμοι, με καλή μνήμη και εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες.
Έχετε μεγάλα αποθέματα ενέργειας και δύσκολα χάνετε την καλή σας διάθεση. Μιλάτε αργά, τρώτε αργά και χωνεύετε αργά.

 • Όταν χάνεται η ισορροπία χάνετε κάθε ενδιαφέρον, αποσύρεστε, καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, η πέψη γίνεται αργή και παίρνετε βάρος.
 • Σας αποδιοργανώνουν η έλειψη άσκησης, η νωχελικότητα, η υπερβολική ξεκούραση, τα λιπαρά, ξινά και αλμυρά φαγητά καθώς και ο υγρός καιρός.
 • Επιλέξτε σαλάτες, φρούτα και ελαφρύ δείπνο.Αποφύγετε τα τηγανητά, τα βαριά και τα πολύ λαδερά φαγητά. Πείτε ναι στα καυτερά φαγητά και όχι σε παγωτά ή γάλα. Προτιμήστε ζεστά από κρύα γεύματα γενικότερα.
 • Χρειάζεστε πολύ άσκηση ωστε να ενεργοποιηθείτε σωματικά και πνευματικά. Συνήθως χρειάζεστε κάποιον που θα σας δώσει το κίνητρο. Ξέρετε να είστε σταθεροί και να δείχνετε στους άλλους την καλή πλευρά της ζωής.

Πώς βοηθάει η Αγιουρβέδα

 • Με τη γνώση του ντόσα, δηλαδλη του τύπου του, ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια ανισορροπίας και να επαναφέρει την υγεία του με απλές μεθόδους.
 • Αυτές οι μέθοδοι έχουν να κάνουν με το φαγητό, την άσκηση, τις δραστηριότητες, τα συναισθήματα, τις ώρες ύπνου.
 • Η Αγιουρβέδα παρέχει μία τεράστια ποικιλία από συμβουλές για τον κάθε τύπο.
 • Άρα εάν μάθετε τον τύπο σας και πως αυτός λειτουργεί σε ισορροπία θα αντιλαμβάνεστε την ασθένεια πολύ νωρίτερα και θα φροντίζετε για την ίασή σας.
 • Βοηθά στην πρόληψη της ασθένειας και στην καθοδήγηση του ατόμου, ώστε να πετύχει και να διατηρήσει την καλή του υγεία.
 • Η Αγιουρβέδα θεωρείται “ενεργητική” θεραπεία καθώς απαιτείται η συμμετοχή του ατόμου στο να επανέλθει η ισορροπία  άρα και η υγεία του.
 • Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, ο καθένας από εμάς φέρει μέσα του το δικό του “εσωτερικό φαρμακείο”, το οποίο και μπορεί να επιστρατεύσει με τη βοήθεια θεραπευτή και έτσι να ξεπεράσει κάθε ασθένεια.
 • Το στρες αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες απλές μεθόδους, με διατροφή και ασκήσεις .
 • ‘Ολο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της Αγιουρβέδα .
 • Για την Αγιουρβέδα, ισχυεί η αρχή του Ιπποκράτη “η τροφή σου είναι το φάρμακο σου¨. Άρα μπορεί κάποιος με την τροφή να αποφύγει κάποια ασθένεια ή και να θεραπευθεί από αυτήν .
 • Στην Ινδία, είναι το κύριο θεραπευτικό σύστημα με πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κλινικές κ.ά.
 • Σχολές στις οποίες μπορεί κάποιος να σπουδάσει την Αγιουρβέδα υπάρχουν στην Ινδία, στη Νότιο Αφρική, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Τσεχοσλοβακία και σε άλλες χώρες.

Πώς είναι να κάνεις αγιουρβέδα από πρώτο χέρι.

Η πρώτη συνάντηση με τον αγιουρβεδικό γιατρό, ξεκινάει με τις αναλυτικές εξετάσεις αίματος. Μετά ετοιμαστείτε για πολλές, πολλές ερωτήσεις. Προκειμένου να προσδιοριστεί ο τύπος σας θα απαντήσετε σε αμέτρητες ερωτήσεις για την ψυχοσύνθεσή σας, τη συνήθειες σας και τον τρόπο ζωής σας. Στη συνέχεια δίνονται σαφείς οδηγίες για τη διατροφή, τη διαβίωση ίσως και κάποια αγιουρβεδικά φάρμακα. Αναλόγως με το θέμα που είναι να αντιμετωπιστεί, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει λίγο ή περισσότερο χρόνο.

 

Έχει και η Αγιουρβέδα τα αστέρια της.

 • Τον Andrew Zimmern και την εκπομπή του Bizzare Foods πιθανόν να την έχετε δεί στην τηλεόραση στο Travel Channel. Γυρίζει τον κόσμο και τρώει ό,τι πιό παράξενο ίσως και πιο αηδιαστικό υπάρχει. Στο ταξίδι του στην Ινδία αποφάσισε να πάει σε ένα αγιουρβεδικό κέντρο για να “δοκιμάσει” και την αγιουρβέδα. Αφού του έκαναν στο ξυρισμένο στρογγυλό κεφαλάκι του, μασάζ με ζεστά έλαια, συνέχισαν με ένα αγιουρβεδικό μασάζ στο σώμα. Αφού σηκώθηκε πήγε να κάτσει σε μία καρέκλα η οποία και άνοιξε. Έσπευσαν οι λιπόσαρκοι Ινδοί να τον σηκώσουν από το πάτωμα, αλλά από τα πολλά λάδια γλυστρούσε, γελούσε και ξαναέπεφτε. Αργότερα έφαγε το κατάλληλο για τον τύπο του χορτοφαγικό φαγητό, ενώ δοκίμασε κι ένα αγιουρβεδικό μίγμα που θα τον βοηθούσε να χάσει βάρος και να αποτοξινωθεί. Το υγρό ήταν από αποσταγμένα ούρα αγελάδας, και μάθαμε ότι αν το δοκιμάσουμε ποτέ, καλό είναι να κλείσουμε τη μύτη μας και να το καταπιούμε πιο γρήγορα και απο σφηνάκι.
 • Στην Αμερική το κέντρο αγιουρβέδας του Deepak Chopra είναι από τα πιο δημοφιλή. Στη σελίδα του στο ίντερνετ μπορείτε να κάνετε αναλυτικότατα τέστ για να βρείτε τον τύπο σας.
 • Εντωμεταξύ, ένα απ τα μεγαλύτερα αστέρια σε αυτόν τον χώρο είναι ο Kameron Almporzian. Το γνωστό μοντέλο της δεκαετίας του ΄90 έκανε μία εντυπωσιακή στροφή στην ζωή του, πήγε σε κέντρο στην Ινδία και σήμερα είναι ένας απο τους πιο διάσημους θεραπευτές με πελατεία πολλά από τα μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ οπως η Έλεν ντε Τζενέρις και η Μαρία Μενούνος.
 • Η Κρίστυ Τέρλινγκτον κυκλοφόρησε μια σειρά περιποίησης προσώπου με βάση αρχές της αγιουρβέδα.
 • Μαντόνα, Ντέμι Μούρ, Όπρα Γουίνφρι και Γουίνεθ Πάλτροου ακολουθούν αγιουρβεδικές θεραπείες και πρακτικές.

 

 

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(6) Σχόλια

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.