Έχω τη μαμά μου στο τηλέφωνο να προσπαθεί να μου εξηγήσει τι είναι το φαγόπυρο. Το παίρνει η Ζωή, μου λέει, κι έχασε πολλά κιλά, μόνο να τη δεις και θα καταλάβεις. Κι εγώ που φαγόπυρο έτρωγα μέχρι και πριν από 4-5 χρόνια το ξαναθυμήθηκα και αποφάσισα να το ξαναβάλω στη διατροφή μου.
Η ιστορία της Ζωής είναι απλή, θα μπορούσε να είναι και η δική σου… Διαπίστωσε ότι έχει πάρει κάποια κιλά και ότι, το πιο σημαντικό, τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της έτρωγαν άστατα και άσχημα. Η απόφαση ήταν δραστική. Η ίδια έκοψε το κρέας, τη ζάχαρη, τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά και έβαλε στη ζωή της ανάμεσα σε όλα τα άλλα και το φαγόπυρο. Παράλληλα, έκαναν αρκετές αλλαγές στη διατροφή τους και τα μέλη της οικογένειας της. Το αποτέλεσμα ήταν να πετάξει η ίδια αρκετά κιλά –την ιστορία της θα τη διαβάσεις σύντομα στο A NeW LiFe– και να μπουν σε μια καλή διατροφική σειρά οικογενειακώς.
Το φαγόπυρο έρχεται από την Ασία και την Ανατολή και είναι πλούσιο! Στα αγγλικά λέγεται buckwheat, μαυροσίταρο, και στη Ρωσία λέγεται “ελληνικό” καθώς η εισαγωγή του παλιά γινόταν από την Ελλάδα. Είναι ψευτοδημητριακό, όπως και το κινόα, και χωρίς γλουτένη. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε ο όρος δυσανεξία στη γλουτένη, οι άνθρωποι το κατανάλωναν για να παίρνουν δυνάμεις, ως εναλλακτικό των δημητριακών και ως αντικατάσταση του κρέατος σε περίοδο νηστείας.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και έχει αρκετή πρωτεΐνη ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ουδέτερη.
Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες Β, Ε και Κ. Περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φολικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο ενώ η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη φτάνει στο 14%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από των άλλων δημητριακών. Οι φυτικές του ίνες είναι θαυματουργές για το έντερο ενώ συμβάλλει στο να μην σε βασανίζουν πονοκέφαλοι.
Αν μετράς τις θερμίδες, να ξέρεις ότι είναι πλούσιο και σε αυτές. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο φαγόπυρο, 170 γραμμάρια, δίνει 580 θερμίδες. Όμως, όταν τρως φυσικές και όχι επεξεργασμένες τροφές και αν δεν είσαι σε μια διαδικασία αυστηρής διατροφής, τότε οι θερμίδες από τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν μπορούν να σε παχύνουν ή να σε βλάψουν.
Πού θα το βρεις
Μπορείς να το βρεις συσκευασμένο ή χύμα σε απίστευτα καλή τιμή.
Στα καταστήματα με βιολογικά ή στα super markets θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από φαγόπυρο.
- Σε ποπ ή νιφάδες για το πρωινό σου ή για να το βάλεις στη σαλάτα σου.
- Σε ρόφημα
- Σε ψωμί
- Σε αλεύρι, για να κάνεις και τέλεια πιτάκια, βάση πίτσας, ψωμί, muffins, pancakes.
- Σε ζυμαρικά – αστράκι, πέννες, noodles και άλλα.
Το μαγείρεμα του
… είναι απλό καθώς μαγειρεύεται όπως το ρύζι ή το κινόα.
Βράζεις ένα μέρος φαγόπυρο με δυο μέρη νερό ή ζωμό. Οι οδηγίες λένε για 30 λεπτά όμως και στα 15-20 λεπτά είναι έτοιμο, όπως έχει δείξει η εμπειρία μου. Στο τέλος το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις εκτός φωτιάς για 5 λεπτά για να γίνει περισσότερο αφράτο.
Μπορείς να το αναμείξεις -και να το αναδείξεις- με λαχανικά, μυρωδικά ή με ό,τι έχεις στο ντουλάπι και στο ψυγείο σου. Μπορείς να το κάνεις και σαν το κους κους. Να θυμάσαι ότι σε συνδυασμό με όσπρια θα σου δώσει ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη και θα νιώσεις ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό.
*Τελικά, η μαμά μου μού έστειλε με τον αδελφό μου μια συσκευασία φαγόπυρο σε νιφάδες.
Καλή μας όρεξη, A NeW LiFers!
από την Καίτη Φαρμάκη