Μπορεί ο μεταβολισμός να γίνεται πιο αργός όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που κάνουν τα κιλά να συσσωρεύονται καθώς περνάνε τα χρόνια.
Μόλις μάθεις τις αιτίες θα μπορέσεις και να τις διορθώσεις!

Η αλήθεια είναι ότι όλα είναι γραμμένα στα γονίδια. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να παραδοθείς αμαχητί.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να παχύνουν και τον πιο λεπτό άνθρωπο αλλά και να διατηρήσουν σε υγιές βάρος κάποιον που έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος.

Η Σαρλίζ Θερόν πήρε για τον ρόλο της στην ταινία Tully περίπου 25 κιλά τρώγοντας ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος. Πριν 15 χρόνια είχε και πάλι πάρει κιλά για τον ρόλο της στο Monster.
“Τότε ήμουν 27 και είμαι 42. Τότε απλά σταμάτησα να τρώωω ανάμεσα στα γεύματα και μέσα σε πέντε ημέρες αδυνάτισα. Όμως αυτή τη φορά παιδεύτηκα να τα χάσω αυτά τα 25 κιλά”. 

Τι μας κάνει να βάζουμε κιλά

  • Η ηλικία παίζει τον δικό της ρόλο. Όχι μόνο γιατί ατονεί ο μεταβολισμός αλλά και γιατί οι ορμόνες ξεκινούν το δικό τους παιχνίδι στη μέση ηλικία.
    Οι διαιτολόγοι λένε ότι ακόμα κι αν είναι κάποιος στα κιλά που ήταν και στα 30 θα δει αλλαγές στο σώμα του εξαιτίας της αλλαγής της κατανομής των κιλών.
  • Ένας σημαντικός λόγος που δεν φεύγουν τα περιττά κιλά είναι οι αλλαγές στον ύπνο. Όσο μεγαλώνουμε κοιμόμαστε όλο και λιγότερο. Επίσης το άγχος μπορεί να σε κάνει να πάρεις κιλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
  • Ένας ακόμα λόγος που σχετίζεται και με τον ύπνο, είναι η κούραση.
    Πιθανώς ένας άνθρωπος κοντά στα 40 να έχει μικρότερες αντοχές από αυτές που είχε 10-20 χρόνια πριν. Επιπλέον είναι πολύ πιθανό να έχει λιγότερο χρόνο και διάθεση για να γυμναστεί τακτικά και αποτελεσματικά.
  • Ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του βάρους είναι ασφαλώς και το φαγητό.
    Έχει παρατηρηθεί ότι όταν είσαι κουρασμένος, λυπημένος, απογοητευμένος και θυμωμένος τρως περισσότερο ή πιο άστατα.
  • Επιπλέον, το φαγητό είναι βασικός παράγοντας της κοινωνικής ζωής οπότε δύσκολα μπορείς να το αποφύγεις.
  • Σε όλα αυτά, να προσθέσεις και την αύξηση του μεγέθους της μερίδας.
    Πριν από 20 χρόνια τα πιάτα είχαν περίπου 30% μικρότερα σε διάμετρο σε σχέση με αυτά χρησιμοποιούμε σήμερα. Άρα η υπερβολή είναι σχεδόν αναπόφευκτη καθώς όσο περισσότερο φαγητό βλέπουμε τόσο περισσότερο τρώμε.
  • Καταναλώνεις υπερβολική ζάχαρη καθώς υπάρχει κρυμμένη σε κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο. Αν προσθέσεις τα συντηρητικά, τα πρόσθετα, τα χρωστικά, τα ενισχυτικά γεύσης, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ καταλαβαίνεις γιατί συσσωρεύονται τα κιλά.
  • Ένας ακόμα λόγος είναι η μείωση της μυικής μάζας.
    Ανάμεσα στα 40 και στα 80 μας χρόνια χάνεται το 40% της μυικής μάζας. Ακόμα κι αν οι φυσικές αντοχές μειώνονται, η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση γίνονται πιο επιτακτικές από ποτέ.

Οι λύσεις

Η άσκηση σώζει! Για να διατηρήσεις ή και να αυξήσεις την μυική μάζα δεν χρειάζεται να κάνεις μόνο βάρη. Μπορείς να ξεκινήσεις με το θαυματουργό κολύμπι και μόλις δυναμώσεις να συνεχίσεις με ό,τι θέλεις. Το πιλάτες, το τρέξιμο και οι δρομικές ασκήσεις, το πιλάτες και κάποιες ασκήσεις με αντιστάσεις, βάρη ή λάστιχα θα φέρουν τη διαφορά.

Μπορείς να βρεις κάποιον φίλο με τον οποίον είστε στην ίδια φάση ζωής και να ξεκινήσετε μαζί κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Υπάρχουν αρκετές ομάδες τρεξίματος, σύλλογοι με διάφορες δραστηριότητες και πολλά γυμναστήρια με ομαδικά ή ατομικά προγράμματα στα οποία θα μπορέσεις να ενταχθείς και να κινητοποιηθείς.

Βρες έναν διαιτολόγο που θα φτιάξει για εσένα ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Μην ακολουθείς δίαιτες που βασίζονται μόνο στην πρωτεΐνη και τη σαλάτα. Το σώμα σου χρειάζεται πολλά περισσότερα για να είναι καλά.

Καθώς οι αλλαγές στη διάθεση είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, να θυμάσαι ότι η άσκηση είναι και ένας βασικός εχθρός της κατάθλιψης και των αλλαγών διάθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, το να βάλεις κάποια κιλά παραπάνω δεν φέρνει και το τέλος του κόσμου (σου).
Η υγεία και η ισορροπία σου ολιστικά είναι το μυστικό για μια ζωή όπως σου αξίζει να τη ζεις.

*Και αφού διάβασες ως εδώ, αξίζει να μοιραστούμε το εξής:

Μη ζητάς να χάσεις κιλά γιατί ό,τι χάνουμε θέλουμε να το ξαναβρούμε.
Ζήτα να πετάξεις κιλά, καθώς πετάμε ό,τι δεν το χρειαζόμαστε πλέον.
Μια μικρή αλλαγή στο “λογισμικό” φέρνει τις καλύτερες αλλαγές.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.