Την πρώτη φορά που άκουσα ομιλία του έτρεξα να ζητήσω την κάρτα του όπως θα ζητούσα αυτόγραφο από τον Μικ Τζάγκερ μετά το τέλος μιας συναυλίας. Ο Γιώργος Χαριτάκης είναι μια μίξη επιστήμονα, μικρού παιδιού, ακτιβιστή, φιλόσοφου και καπετάνιου κι έχει κάτι πολύτιμο να μοιραστεί μαζί σου…

Καρδιολόγος και ομοιοπαθητικός ο Γιώργος Χαριτάκης εδώ και κάποια χρόνια έχει βάλει στην καρδιά του το HeartMath ή αλλιώς τα Μαθηματικά της Καρδιάς.

“Η καρδιά έχει το δικό της αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Έχει μνήμη, συγκρατεί πληροφορίες και δρα πιο γρήγορα από τον εγκέφαλο. Άρα είναι πολύ σημαντικό το τι αποθηκεύεται στην καρδιά.”

“Να της έχουμε εμπιστοσύνη;¨ τον ρωτάω. “Μα δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό είναι αυτόματο. Και, ναι, να της έχουμε”.

Καθώς η καρδιά, λοιπόν, έχει το δικό της αυτόνομο νευρικό σύστημα, τη δική της… τράπεζα πληροφοριών καλό είναι να κάνουμε τις σωστές καταθέσεις ώστε να έχουμε να κάνουμε ανάληψη την πιο κρίσιμη στιγμή.

Το HeartMath είναι μια μέθοδος που μέσα από απλούστατες τεχνικές φέρνει ηρεμία, ισορροπία στο σύστημά σου τις στιγμές που το έχεις περισσότερο ανάγκη.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο συναίσθημα;

Το πιο επιβαρυντικό συναίσθημα είναι το στρες. Είναι η σωματοποίηση του άγχους.
Το HeartMath βασίζεται πολύ στις αναπνοές που ρυθμίζουν όχι τις σκέψεις αλλά το συναίσθημα. Γιατί το συναίσθημα ακολουθεί νευρικές οδούς πολύ πιο γρήγορες από τη σκέψη. Άρα θα πρέπει να βρούμε τεχνικές που να ενεργοποιούν το συναίσθημα. Πολύ απλές τεχνικές.

Είναι τεχνικές που τις κάνω καθημερινά ή μόνο όταν έχω άγχος;

Υπάρχουν τεχνικές για κάθε περίπτωση. Υπάρχουν οι βασικές τεχνικές που κάνω καθημερινά και οι τεχνικές που κάνω όταν είναι να έχω μια δύσκολη επικοινωνία, να αντιμετωπίσω ένα δύσκολο πρόβλημα ή όταν βρίσκομαι σε μια δύσκολη κατάσταση.
Διδάσκουμε τεχνικές με έναν εύκολο τρόπο. Μια φορά εκπαιδεύεται ο ενδιαφερόμενος και από εκεί και πέρα μπορεί να τις εφαρμόζει όποτε θέλει.

Εσάς τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο HeartMath;

Αυτή η τεχνική με γοήτευσε για πολλούς λόγους. Ο πιο βασικός είναι ότι τα αποτελέσματα της τεχνικής αποτυπώνονται στον καρδιογράφο αμέσως. Άρα, έχω μια άμεση γνώση της κατάστασης που βρίσκεται ο άνθρωπος, το σύστημα και η καρδιά του την ώρα που κάνει την άσκηση του HeartMath. Αν εκείνη την ώρα έκανε εξετάσεις αίματος για να μετρήσει την κορτιζόλη και άλλες ορμόνες, το καλό αποτέλεσμα θα αποτυπωνόταν και εκεί!

Με τις τεχνικές του HeartMath έχουμε ενίσχυση…

  • αντοχών, ενεργητικότητας και ολικής ευεξίας
  • νοητικής διαύγειας στη λήψη αποφάσεων, στην επίλυση προβλημάτων καθώς και στο σχεδιασμό στρατηγικών και πλάνων
  • επίγνωσης και ενσυναίσθησης στις ανθρώπινες σχέσεις
  • ικανότητας διατήρησης ή/και επαναφοράς της ψυχραιμίας υπό συνθήκες πίεσης
  • ικανότητας αποτελεσματικής επικοινωνίας
  • συνεργασίας με συναδέλφους και συνεργάτες

Ελάττωση…

  • Ανησυχίας, αίσθησης πίεσης και στρες
  • Αϋπνίας και κόπωσης
  • Νοητικού, φυσικού και συναισθηματικού άγχους
  • Δυσκολίας στην προσαρμοστικότητα και της επιζήμιας συμπεριφοράς

Ποιο είναι, λέτε, το πιο δυνατό συναίσθημα;

Το πιο εποικοδομητικό συναίσθημα είναι η ευγνωμοσύνη. Σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι όχι με τη σκέψη αλλά με το να αισθανθεί, να νιώσει κάποιος την ευγνωμοσύνη δημιουργούνται πάρα πολλές βιοχημικές αλλαγές στον οργανισμό.

Και πώς την αισθάνεσαι την ευγνωμοσύνη;

Είναι μια μεθοδολογία, μια απλή διαδικασία που φέρνει το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης στην επιφάνεια. Είναι το πιο ισχυρό συναίσθημα και το ενεργοποιείς με απλές μεθόδους αρχικά και αυτόματα αργότερα.

Εσάς, η καρδιά σας τι αγαπάει να κάνει;

Έζησα σε μια μαγική εποχή και απόλαυσα τα πάντα. Και χρονικά με ευνόησαν οι συνθήκες.
Έζησα σαν ένας πάμπλουτος άνθρωπος χωρίς να έχω χρήματα. Ξεκίνησα την ιατρική με ένα απλό ακουστικό και τώρα έχουμε αξονική και μαγνητική. Έγινε μια έκρηξη στον χώρο της ιατρικής που τα οφέλη της έφτασαν στον απλό άνθρωπο. Όταν ξεκίνησα ο υπέρηχος ήταν μια μουτζούρα και τώρα μπορώ να πάρω αποφάσεις για επέμβαση με στοιχεία από τον υπέρηχο. Όλο αυτό ήταν και είναι συγκλονιστικό. Τώρα που η επιστήμη μου έχει προχωρήσει τόσο πολύ εγώ θέλω να ασχοληθώ με άλλα πράγματα. Με το HeartMath, με το πώς να ζούμε καλύτερα και με άλλα.

Για πληροφορίες για το διαδικτυακό σεμινάριο “Συναισθήματα που θεραπεύουν” με τον Γιώργο Χαριτάκη, πάτησε εδώ!

Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα